Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plastický chirurg Libor Kment: Češky chtějí pořád větší a větší prsa

Libor Kment
13. listopadu 2021 | 06:00

Dříve si nechávaly vylepšovat prsa celebrity a zazobané paničky. Dnes už si hezčí výstřih dopřejí i ženy, které si na operaci našetří třeba místo dovolené.

Krásná ňadra byla symbolem ženství, co svět světem stojí. Poctivé čtyřky až pětky Pamely Anderson v seriálu Pobřežní hlídka dodnes inspirují ženy po celém světě. „Dřív byly Evropanky umírněnější. Teď si velká prsa přejí podobně jako Američanky,“ komentuje aktuální trendy specialista na chirurgickou úpravu prsů MUDr. Libor Kment z kliniky Esthé.

Během dvacetileté kariéry vám pod rukama prošlo hodně ňader. Jaká podle vás vypadají nejlépe?

Vždy je to otázka vkusu. Mně osobně se líbí, když prsa vypadají přirozeně. Nemyslím tím, že by musela být nutně malá, ale jde o to, aby měla hezký tvar a zachované určité proporce.

Občas je ale potřeba, aby hezkému tvaru pomohl chirurg. Stojí dnes nová prsa hodně?

Záleží na tom, jaký typ operace bychom prováděli. Obecně se dá říct, že čím je operace prsů delší a náročnější, tím je obvykle vyšší i cena zákroku. Další velkou položkou jsou silikonové implantáty. Když se nepoužijí, operace je výrazně levnější. Rozdíly jsou i v ceně různých implantátů – anatomické jsou dražší než kulaté.

Video se připravuje ...
Ridina Ahmedová: Tlustá žena není reprezentativní, proto s nimi muži nejsou, i kdyby chtěli • VIDEO: Videohub

Před lety bývaly operace prsů z estetických důvodů považovány jen za rozmar. Změnilo se to?

Ano, velmi. Na operace dnes chodí ženy bez rozdílu povolání a sociálních vrstev. Pro některou to finančně není vůbec žádný problém, jiná si na operaci postupně našetří. U některých žen jde ale skutečně stále jen o rozmar. Jiným ale může operace velice pomoct, například po psychické stránce. Nebo jim přinese fyzickou úlevu.

Mají dnešní ženy jiné požadavky než v době, kdy jste začínal? Podléhají prsa módě?

Přibývá žen, které si přejí nadměrně velká a méně přirozená prsa. Zdá se mi, že dříve bývaly ženy v Čechách a obecně v Evropě umírněnější než Američanky. Teď to ale vypadá, že trend velkých prsů dorazil už i k nám.

Nechávají si ženy prsa upravovat kvůli sobě samým, nebo spíš kvůli partnerům?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Silvie Risová