Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Máte návaly chladu, horka, horečku nebo noční pocení?

.
12. října 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Návaly horka a horečka mají odlišné příčiny. První souvisí s hormonální nerovnováhou, která ovlivňuje náš termoregulační systém v mozku. Druhou je reakce našeho imunitního systému na viry a bakterie. V obou případech naše tělo spotřebovává hodně energie, aby se vrátilo zpět k normálnímu stavu. U žen nad 40 let jsou návaly horka a chladu nebo noční pocení prvním příznakem hormonálních změn, které jsou součástí našeho života.

Trápí Vás návaly horka?

Když zažíváme návaly horka, spotřebuje tělo obrovské množství energie jak při pocení, tak při rozšíření krevních cév. A zatímco naše tělo ve skutečnosti nezvyšuje teplotu, náš mozek investuje velké množství energie do regulace teploty, která odebírá energii našemu imunitnímu systému. Naším bezprostředním instinktem je se svléknout a ochladit se, což nás ještě více vystavuje případnému ohrožení. Zjistěte, jak na tom opravdu jste s návaly horka – TEST NÁVALY HORKA zde.

Návaly chladu jsou méně diskutované než jejich opak. Přesto jsou náhlé pocity chladu také jedním z příznaků začátku menopauzy. Podobně jako návaly horka jsou způsobeny hormonální nerovnováhou, centrum termoregulace v mozku vysílá signály, které varují, že vaše tělo je přehřáté. A po potu přichází nový nával… chladu. Mnoho žen uvádí, že tento příznak je zvláště obtěžující v noci.

Když už si myslíte, že nemůže být nic horšího než návaly horka během dne, přijde noc a s ní noční pocení. V zásadě jde o nával horka jen s tím rozdílem, že jde o „potěšení“ v posteli (…a k tomu další nepříjemné přerušení spánku)!

Noční pocení zažívá většina žen

Přibližně 75% menopauzálních žen zažívá noční pocení. Ačkoli je to běžné, neznamená to, že musíte trpět. Noční pocení je způsobeno sníženou hladinou hormonů v těle, které mají vliv na termoregulační centrum v mozku (stejně jako v těhotenství).

5 tipů, jak zvládnout noční pocení

Nepijte před spaním horké nápoje nebo alkohol - pití horkého čaje těsně před tím, než jdete spát zní jako dobrý tip na spaní, ale také zvyšuje tělesnou teplotu, což vede k pocení. Totéž platí pro všechny teplé a alkoholické nápoje.

Snižujte úroveň stresu - proveďte před spaním bezstresovou přípravu. Procvičujte pomalé a hluboké dýchání, vyhněte se televizní i telefonní a počítačové obrazovce a pokuste se vytvořit klidné prostředí.

Vybírejte si noční oblečení - vynechejte nepohodlné sexy krajkové pyžamo. Volte materiál, který dýchá a neabsorbuje pot - nebudete muset měnit oblečení uprostřed noci a ztrácet drahocenný čas vhodný na spaní.

Ložní prádlo je důležité - nepoužívejte těžké přikrývky; místo toho zvolte látky, které neabsorbují pot.

Udržujte ložnici v chladu - snižte pokojovou teplotu. Pokud máte partnera s odlišnou potřebou teploty, použijte ventilátor u postele. Je důležité v místnosti udržovat cirkulaci vzduchu.

Buďte silná zevnitř. Vždy se doporučuje věnovat pozornost sobě samým a udržovat hormonální rovnováhu

Femarelle® Recharge poskytuje skvělé přírodní řešení pro hormonální rovnováhu, pomůže při přechodu menopauzy rychle a efektivně. Femarelle je řada doplňků stravy pro ženy, více informací na femarelle.cz.

.
Autor: Femarelle