Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyzkoušeno: Jak se zbavit akné? Mějte trpělivost a neexperimentujte

  • Akné vás může trápit, ať je vám patnáct nebo padesát.
    22. října 2015 | 06:00

    Problematická a mastná pleť má jednu velkou výhodu – téměř se na ní nedělají vrásky. Jenže koho to utěší, když i ve třiceti vypadáte, jako kdyby vám právě začala puberta? Trvalo mi pět let, než jsem konečně přišla na to, jak pupínky zkrotit, aniž bych brala antikoncepci. Přiznávám, že metodou pokus-omyl a že ony omyly byly často dost nepříjemné. Konečně už ale znám desatero své mastné pleti.

  • Odličování

     

    Autor: shutterstock.com
    Nikdy, nikdy, nikdy nejdu spát neodlíčená! I kdybych byla zničená jako Drážďany po válce  nebo zpitá pod obraz, neexistuje to, že bych šla spát nalíčená. Ráno bych totiž kromě kocoviny a kruhů pod očima objevila i pár hnisavých pupínků na pleti, která se přes noc nezvládla vydýchat. Odličování je základ. Bez debat. Tečka.

  • Žádný alkohol

     

    Autor: ruzove.cz
    Vnitřně ani zevně. Dobrá, občasné skleničce se nevyhnu, ale je pravda, že na větší množství vypitého alkoholu moje pleť reaguje jako býk na červený hadr. Čemu se naopak vyhnu velmi snadno, jsou všelijaké produkty rádoby určené na problematickou pleť, které obsahují alkohol. Kromě toho, že pálí, vysušují a vysušená pleť se mastí jako ďas. Vítejte v začarovaném kruhu!

  • Nevymačkávat

     

    Autor: shutterstock.com
    Základní dermatologické pravidlo zní: pupínky nevymačkávejte. Pokud jste toho schopny, patří vám můj bezbřehý obdiv! V tomto bodě mám totiž stále nemalé rezervy a bez mučení přiznávám, že moje prsty jsou k pupínku přitahovány jako můra k plameni. Snažím se alespoň netýrat ty pupínky, které jsou hluboko pod kůží, a když už se do nich pouštím, pak jedině s čistými prsty. Každopádně pokud je dokážete nechat na pokoji, je to rozhodně plus. Zahojí se rychleji.

  • Bez silikonů

     

    Autor: shutterstock.com
    Otevřeně závidím všem svým kolegyním, které si mohou koupit prakticky jakýkoliv make-up nebo krém a nedělá jim problémy. U mě se totiž jako největší hnojivo pro pupínky projevily silikony, které najdete ve většině kosmetických produktů. Samy o sobě sice škodlivé nejsou, ale na pleti vytvoří nepropustnou vrstvu a zavřou v ní všechno, co tam je. Představte si, že si na obličej natáhnete potravinovou fólii. Ucpané póry mají možnost se projevit a projevují se bouřlivě. Cokoliv se silikony mi tedy nesmí na obličej. Na nákupy chodím s lupou a pečlivě studuju, co výrobky obsahují. 

  • Pořád čisté

     

    Autor: shutterstock.com
    Štětce, houbičky, labutěnky, to všechno musíte mýt nebo alespoň dezinfikovat po každém použití. Čím déle kosmetické pomůcky neperete, tím spíš si po obličeji roznesete bakterie, které způsobí tvorbu nových pupínků. Jednou týdně jako u majitelek pleti, která není problematická, to zkrátka nestačí. Je mi líto.

  • Neexperimentovat

     

    Autor: shutterstock.com
    Než jsem pochopila, že své pleti musím dát čas, abych zjistila, jak si s novým produktem vede, stálo mě to hodně nervů. U problematické pleti nikdy nevíte, jak na novou kosmetiku zareaguje, a jistotu máte zhruba za dva až tři týdny. Pokud střídáte nové produkty, nemáte šanci zjistit, který vám vlastně nedělá dobře, a stojí vás to spoustu peněz, slz a odříkání.

  • Oleje ne, bohužel

     

    Autor: shutterstock.com
    V určité fázi jsem dospěla k názoru, že řešením problému by mohla být přírodní kosmetika. Mohla, ale zase jen nějaká. Oleje, byť z těch nejlepších surovin, zastudena lisované a v biokvalitě, jsou dokonalé pro suchou nebo zralou pleť. Na mé snadno se mastící ale zázrak neudělaly. Po pár hodinách od použití jsem se leskla jako diskokoule. Na odličování na ně pořád nedám dopustit, ale jako péče o mastnou pleť je to opět jedna z mnoha slepých uliček.

  • Jděte na to zlehka

     

    Autor: shutterstock.com
    Vhodnou cestou se naopak staly hydratační krémy s opravdu lehkou texturou. Základem je, aby neucpávaly póry, rychle se vsakovaly a neudělaly na pleti mastný pocit. Najít je sice není úplně jednoduché, ale na trhu určitě jsou. Koukejte po značkách, jako jsou Eucerin, La Roche-Posay nebo Avene. Já osobně pak nedám dopustit na Vanishing Cream od LUSH.

  • Rutina, rutina a zase rutina

     

    Autor: profimedia.cz
    Ukázalo se, že pleť udržuje v pozoru každodenní péče. Ráno stáhnout mastnotu, kterou pleť vyprodukovala přes noc, večer z ní odstranit líčidla a nečistoty z celého dne. Do zblbnutí. Plus peeling jednou týdně. Budiž vám útěchou, že po pár dnech si to tak zautomatizujete, že péčí o obličej nestrávíte víc než čtvrt hodiny denně.

  • Nepropadat beznaději

     

    Autor: profimedia.cz
    Samozřejmě – i když děláte, co můžete, a zuby nehty se snažíte, stačí, aby přišlo opravdu stresové období, horečky nebo menstruace, a nenaděláte nic, i kdybyste se na hlavu stavěla. Na druhou stranu je dost pravděpodobné, že bez pořádné péče by to bylo ještě horší, takže proč to riskovat? Svatý grál a univerzální lék na akné, který by byl bez práce, jsem zatím neobjevila. Ale slibuju, že až na něj narazím, ráda se podělím.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.