Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyzkoušeno: Z brunety blondýnou za týden? Doma to nezvládnete!

Video se připravuje ...
Vyzkoušely jsme Olaplex - trend v péči o vlasy hollywoodských celebrit
VIDEO: Adam Balažovič
13. srpna 2015 | 06:00

Změnit tmavě hnědou barvu vlasů na středně blond je poměrně snadné. Pokud se ale – jako já – rozhodnete, že vlasy potřebujete téměř bílé, protože vaší vysněnou barvou je šedivě stříbrná, připravte se na to, že rychle to nepůjde. A levně bohužel také ne.

Pět let jsem na svých krátkých vlasech neměla nic jiného než svou přírodní, tmavě hnědou barvu. Bohužel jsem se asi před čtvrtrokem rozhodla přebarvit začínající šediny světle hnědou barvou z drogerie.

Ta chytla, jak už to tak barvy z drogerie dělají, skoro černě a způsobila prakticky jen to, že odbarvení bylo o dost komplikovanější než u přirozené barvy vlasů.

Bez chemie to nejde, ale jde to šetrněji

Svou cestu k blondýně jsem odstartovala u kadeřníka Filipa Gregora v kadeřnictví Navlasbio na pražských Vinohradech. Filip pracuje s barvami značky Rolland, což jsou sice v současné době nejšetrnější permanentní barvy na trhu, ale aby se vlas odbarvil, bez peroxidu vodíku se zkrátka neobejdete. Takže čistě přírodní odbarvovač na vlasy nehledejte. Neexistuje.

...
Autor: archiv redaktorky
Po 45 minutách s odbarvovačem na vlasech se stalo to, co se dalo čekat. Asi centimetrové odrosty byly téměř bílé (kvůli tomu, že vlasy byly přírodní a že na odbarvovač působilo teplo od hlavy), zatímco vlasy v délkách původně obarvené přípravkem z drogerie získaly blond barvu se žlutými odstíny. Tedy takovou, po které netouží snad nikdo.

Takže jsem na vlasy dostala na dalších 10 minut směs se silnějším peroxidem, ale hodina chemie s pokožkou mé hlavy, která je jinak zvyklá na přírodní šampony, udělala své: kůže zrudla a začala nepříjemně pálit a "táhnout". Toner, který mi ještě Filip na vlasy nanesl, abych nevypadala jako čerstvě vylíhnuté kuře, jsem tak jen v tichu protrpěla a z kadeřnictví jsem odcházela o 1700 korun lehčí a někde na půli cesty k vysněnému odstínu s tím, že od dalšího odbarvení mě dělily neuvěřitelně dlouhé čtyři týdny, aby se vlasy stačily vzpamatovat. Ale pak jsem se doslechla o Olaplexu.

Zázrak Hollywoodu jménem Olaplex

...
Autor: archiv redaktorky
Olaplex je molekula vyspravující disulfidová vlákna ve vlasech, která se narušila chemickou nebo mechanickou zátěží. Zní to sice složitě, ale v podstatě to znamená, že pokud si často barvíte, odbarvujete nebo žehlíte vlasy, jejich vnitřní struktura se poškodí a Olaplex tuto strukturu dokáže opravit. Vlas natolik ochrání, že ho můžete barvit a odbarvovat častěji. Není divu, že mu propadly hlavně hollywoodské celebrity jako například Kim Kardashian, Cate Blanchett nebo Jennifer Lopez.

Zázrak, díky kterému nemusím čekat 4 týdny? Sem s tím! V pražském Red Salonu si mě vzala na starost Lenka, a když viděla, v jakém stavu moje vlasy jsou, dala mi na ně olaplexovou kúru a na samotné odbarvení s Olaplexem jsme se vrhly až za další 2 dny.

...
Autor: archiv redaktorky
Aby mi vlasy neopadaly, musela Lenka nanést odbarvovač smíchaný s Olaplexem jen do délek, takže ji čekala mravenčí práce, která zabrala asi hodinu a půl. Poté už ale vlasy získaly potřebný studený, platinový odstín a mohlo se konečně tónovat šedivou. Jak jinak než smíchanou s Olaplexem, aby se vlasy nepoškozovaly.

Výsledek? Šedivé vlasy, které se nelámou a nepadají. Olaplex je vážně takový malý zázrak. Počítejte ale s tím, že si za něj připlatíte. Jedna dávka stojí zhruba 400 korun a já jich na odbarvení všech svých krátkých vlasů spotřebovala 6. Ke klasické částce za kadeřnické služby si tak přičtěte ještě 2400 korun za Olaplex.

Doma to nedokážete

...
Autor: archiv redaktorky
Po týdnu intenzivní práce na svých vlasech jsem každopádně naprosto přesvědčená, že pokud chcete opravdu takto radikální změnu barvy, doma se o to ani nepokoušejte.

Odbarvovače z drogerie nemají nikdy takovou sílu jako ty profesionální a nejsou tak šetrné. Navíc nejste schopna odhadnout, kolik peroxidu bude na vaše vlasy třeba, a můžete si snadno podráždit pokožku, pokud přesáhnete dobu působení.

Připravte se na to, že i když vlasy ochráníte Olaplexem, tak sice nebudou padat ani se lámat, ale to nic nemění na tom, jak příšerně budou vysušené. Já, která jsem normálně byla nucena si mýt vlasy každý den, je teď trápím šamponem maximálně 2krát týdně a vždy je předtím na noc zabalím do olejové kúry. No, zatím to – bohužel – moc nepomáhá, ale silikonům se pořád bráním.

Autor: brig