Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Mýty a fakta o lupech: Nikdy se jich nezbavíte, ale můžete je výrazně omezit

  • 26. července 2015 | 06:00

    Lupy nejsou nic jiného než částečky odumřelé kůže na hlavě. Jenomže zatímco na zbytku těla mají tyto odumřelé části kůže mikroskopickou velikost, na hlavě se mohou spojovat, a vytvářet tak lupy. Jak se jich zbavit? Přestaňte věřit nejběžnějším mýtům.

  • Lupy se dělají jen na suché pokožce

     

    Weleda Pšeničný šampon proti lupům, 224 Kč, koupíte na www.weleda.cz
    Autor: archiv firem
    Omyl. Lupy jsou ve skutečnosti záležitostí snadno se mastící pokožky. Také proto trápí ve větším množství muže než ženy. Lupy totiž způsobují kvasinky, které jsou vlastní mikroflóře každého člověka a živí se tuky obsaženými v kožním mazu. Pokud máte tedy kožního mazu více nebo je-li tužší, mohou se vám tvořit lupy.

  • Za vznik lupů může špatná hygiena

     

    Coslys Šampon proti lupům břečťan, 290 Kč, koupíte na www.biooo.cz
    Autor: archiv firem
    Opět omyl. Lupy se mohou vytvořit i na té nejčistší pokožce. Naopak časté mytí hlavy může lupy způsobit, protože pokožka má tendenci zvýšit produkci kožního mazu, aby se ochránila. Pokud si vlasy potřebujete mýt denně a trápí vás lupy, zkuste sáhnout po šetrnějších šamponech, které neobsahují sulfáty, a vaši pokožku tak nebudou vysušovat. Najdete je například u značek Alverde, Nobilis Tilia, Lavera, Alterna, Yves Rocher, Coslys a mnoha dalších.

  • Lupů se nikdy nezbavíte

     

    Head and Shoulders Extreme Volume pro objem vlasů, 70 Kč, koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem
    Ano, to je bohužel pravda, ale faktem je, že šampony proti lupům, které obsahují zinek, mohou jejich tvorbu výrazně zpomalit. Pokud se vám tedy hodně mastí pokožka hlavy, sáhněte po šamponech proti lupům. Ostatně v dnešní době už nemusíte dělat kompromisy, protože i šampony proti lupům mají také další účinky, jako je například dodání objemu nebo pevnosti vlasům.

  • Lupy se zhoršují v zimě

     

    LAVERA Šampon proti lupům, 149 Kč, koupíte na www.organictime.cz
    Autor: archiv firem
    Pravda, ale jen částečně. Lupy se vám ve skutečnosti v zimě nezhoršují. Naopak – kvasinkám, které mají lupy na svědomí, se daří lépe v teple a vlhku. Pokud tedy v zimě nosíte na hlavě čepici, není divu, že máte pocit, že je v zimě váš problém s lupy větší. To, co zhoršuje lupy nejvíc, je, když si neumyjete vlasy po cvičení. Právě zvýšená tělesná teplota a zpocená pokožka hlavy jsou totiž doslova živnou půdou pro kvasinky, a následně tedy i lupy.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.