Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Reaguje vaše pleť na různé podněty přecitlivěle? Pojďte se zamyslet, které situace a vztahy vás v životě „svědí“ nebo „pálí“

18. května 2015 | 00:00
Prezentace klienta |

Citlivost je jako každý psychický pojem velmi důležitým východiskem v psychosomatickém přemýšlení o člověku. Citlivost není tedy jen otázka naší psychiky, ale i našeho těla a buněčného fungování. Na základě citlivosti a přecitlivělosti nejčastěji v somatickém kontextu diagnostikujeme nejrůznější alergická onemocnění.

Přeložíme-li slovo alergie do češtiny, vyjde nám slovo „přecitlivělost“. A není to náhoda. Citlivá pleť nežádoucím způsobem reaguje na podněty, kterých by si jiná pleť ani nevšimla. Reaguje tedy na podněty,  které primárně nejsou vůbec obecně škodlivé, ale pro naši pleť jsou devastující. Není to divné? Rozhodně v tom nehraje roli genetika, jak bychom si rádi mysleli, abychom se zbavili přemýšlení o jiných příčinách vyvolávajících reakci. Genetika je časté zaklínadlo pro to, co klasická medicína už není schopná běžnými prostředky ovlivnit.

„Smirkové“ vztahy

Soustřeďme svou pozornost raději tam, kam se nám za běžných okolností nechce moc nahlížet. Například na vztahy, které na nás celkově působí, jako by působil smirkový papír i na běžně odolnou pleť. Tedy rozdírajícím způsobem, dráždivě, bolestivě, s dlouhodobým poškozováním. Často jsme tyto vztahy a situace schopni a ochotni snášet, aniž bychom si uvědomili, že už nás to dlouho „pálí, bolí, svědí“. Kupodivu nezabírají ani běžné antialergické léky jako antihistaminika a pleť se loupe, červená a pálí dál. Někdy pomůže sluníčko a moře, někdy pobyt na horách. Po návratu domů se ale vrátí i příznaky. Nevrátí se také náhodou proto, že se vrátíme k těm „smirkovým“ vztahům? Je celkem jedno, zda se jedná o situace na pracovišti, doma nebo mezi blízkými přáteli. Záleží na tom, jak blízko si tyto vztahy pouštíme „k tělu“ a tedy i k naší kůži. A tak „na vlastní kůži“, poučeni tímto schématem, zjišťujeme, jak moc zdravé či nemocné naše vztahy jsou.

Chcete vědět více o příčinách citlivosti pleti a jak si s ní poradit v každodenním životě? Klikněte zde: InstitutCitlivePleti.cz.