Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Máte nehty se skvrnami nebo lámavé? Co to říká o vašem zdraví?

  • Nehty prozradí o vašem zdraví mnohem víc, než tušíte.
    25. března 2015 | 06:00

    Lámající se, bledé, s rýhami, prohlubněmi nebo poseté bílými tečkami. Problémy s nehty vás mohou upozornit na nemoc mnohem dřív, než ji odhalí lékař. Ty zdravé jsou pevné, pružné, hladké a zbarvené dorůžova. Vše ostatní signalizuje, že ve vašem těle něco není v pořádku.

  • Podélné bílé čáry, prohlubně


    Gelové nehty
    Autor: Shutterstock.com
    Co to znamená:

    Následky traumatu, zánětu, operace, silných léků, nebo dokonce horečka či infekční nemoc se mohou projevit i na vašich nehtech. Ovlivní jejich povrch, zastaví nebo radikálně zpomalí růst. Vodorovné bílé čáry, takzvané Meesovy proužky, se objevují při náhlém toxickém poškození tkáně, ze které nehet vychází. Může jít o působení některých medikamentů, ale i stav po akutní závažné infekci. Stav nehtu mohou ovlivnit dokonce psychické potíže. Povrch nehtů je pak nerovný s hlubokými prohlubněmi.


    Co můžete dělat:
    Nezbývá vám nic jiného než být trpěliví. Nejde o nic vážného. Tyhle nedostatky nakonec odrostou. Pokud chcete, aby vám nehty rostly rychleji a byly zdravější,  dopřejte jim vitamin B neboli biotin.

  • Ploché, zakřivené nehty

    Nehty
    Autor: Shutterstock


    Co to znamená:
    Ploché, až lžičkovitě prohnuté nehty jsou obvykle příznakem vadného metabolismu železa v těle. Buď ho vaše tělo absorbuje příliš mnoho, pak mluvíme o hemochromatóze, nebo příliš málo, v tom případě jde o chudokrevnost.


    Co můžete dělat: 
    Poraďte se s dermatologem. Zakřivené nehty vám pravděpodobně dříve či později odrostou, ale pokud jejich tvar souvisí s nedostatkem železa, lékař vám předepíše potřebné medikamenty.

  • Prasklé nebo štěpící se nehty


    Zlomený nehet nepotěší žádnou ženu. Víte ale, jak ho opravit?
    Autor: shutterstock.com
    Co to znamená:

    Suché lámavé nehty vznikají po častém používání laků na nehty a odlakovačů. Mohou ale signalizovat i zvýšené vápenatění cév. Nadměrná třepivost nehtů bývá často způsobena nedostatkem minerálů, vitaminů a stopových prvků. Může být ale spojena i se sníženou činností štítné žlázy. V tom případě jsou nehty roztřepené, ztlustělé, ale i přesto lomivé a rostou velmi pomalu.

    Co můžete dělat: 

    Dopřejte svým nehtům odpočinek a snažte se obohatit stravu o potřebné živiny. Nehty vyžadují vyváženou stravu bohatou na vápník, bílkoviny, vitaminy A, C a skupiny B, křemík a zinek. Pokud máte pocit, že by mohlo jít o zdravotní problém, nepodceňujte příznaky a včas navštivte lékaře.

  • Promodralé nehty


    Autor: Shutterstock.com


    Co to znamená:
    Nehty, na kterých se objevuje namodralý nádech, mohou signalizovat, že vaše tělo nemá dostatek kyslíku. Někdy však nemusí jít o nic dramatického. Možná jsou vaše ruce jen příliš studené, což je často příznak nízkého krevního tlaku, ale třeba i cukrovky. Mohou se tak ale také projevovat plicní infekce, zánětlivé onemocnění střev, kardiovaskulární onemocnění a onemocnění jater. Pokud se pod vaším nehtem objevil tmavý pruh, může jít o příznak melanomu, jednoho z nejnebezpečnějších typů rakoviny kůže. 


    Co můžete dělat: 
    V tomto případě raději neváhejte a navštivte lékaře, aby určil odbornou diagnózu.

  • Bílé skvrny

    Příčinou lámání nehtů bývá nedostatek minerálních prvků nebo některých vitaminů, zejména A, ale může se vyskytnout i při snížené funkci štítné žlázy.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM


    Co to znamená:
    Bílé skvrnky jsou jednou z nejčastějších abnormalit, které se na nehtech vyskytují. Tohle zbarvení může mít celou řadu příčin. Je normální, že nehty blednou s věkem. Může za to však také špatná výživa, nebo dokonce podvýživa. Bílé flíčky mohou být i následkem drobného vnějšího poranění. Ve výjimečných případech však mohou být i příznakem některých vážných nemocí, jako jsou srdeční nedostatečnost, cukrovka, případně některá onemocnění ledvin a jater. Pokud jsou vaše nehty téměř bílé s tmavšími okraji, může jít o příznak žloutenky.


    Co můžete dělat: 
    Když objevíte na nehtech nějakou tu bílou skvrnu, není třeba se obávat. Odstranit je ale nelze, musíte počkat, až odrostou. Pokud vám ale náhle zbělají celé nehty nebo se vám na nich objeví svislé bílé čáry, zajděte pro jistotu co nejdříve k lékaři.

  • Žluté skvrny


    Autor: shutterstock.com


    Co to znamená: :
    Pokud nejste vášnivým kuřákem nebo příznivkyní tmavých laků na nehty bez použití podkladového laku, je jednou z nejčastějších příčin žluté barvy plísňová infekce. Postupem času, jak se plíseň zhoršuje, může se nehet lámat, třepit, nebo dokonce slézt. Ve výjimečných případech může žlutá barva souviset s vážnějšími chorobami, jako jsou porucha štítné žlázy, onemocnění plic, diabetes nebo lupénka. Nažloutlý odstín v kombinaci se ztlustělým nehtem může být důsledkem chronické bronchitidy.

    Co můžete dělat: 
    Nepanikařte a navštivte dermatologa. Plísňová onemocnění se dají poměrně snadno léčit. Je ale lepší nechat to na odbornících.

  • Nazelenalé nehty


    Nehty si upravte do požadovaného tvaru skleněným nebo papírovým pilníčkem.
    Autor: Dušan Křístek


    Co to znamená: 
    Tady je diagnóza poměrně jasná. Pokud se na vašich nehtech objeví zelená barva, jde o bakteriální infekci. Ta se často objeví po návštěvě sauny nebo plaveckého stadionu. Bohaté zkušenosti s ní mají i klientky některých nehtových salonů.


    Co můžete dělat:
    Ani v tomto případě nedoporučujeme domácí samoléčbu. Pokud se chcete nepříjemné infekce opravdu natrvalo zbavit, zajděte si na kožní oddělení. Jednoduché mikroskopické či kultivační vyšetření rychle prokáže původce problémů a lékař vám pravděpodobně nadělí účinná lokální antibiotika.

Diskuse ke článku
.