Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Pomoc! Přestávám kouřit.

Archív
6. listopadu 2008 | 09:37

Statistiky ukazují, že 80 % kuřáků by si přálo přestat kouřit. Je však třeba zbavit se závislosti na nikotinu, což je poměrně těžké, není to však nemožné.

Odpovídá:

Kateřina Langrová, Česká koalice proti tabáku

Cesta od myšlenky k činu někdy bývá krkolomná a hrbolatá. S čím se musí vyrovnat kuřák, když se rozhodne se závislostí na nikotinu skoncovat?
Kuřák by si měl ujasnit, zda chce či nechce kouřit. To, že manželovi vaše kouření vadí není, dostatečnou motivací. Musíte se rozhodnout přestat opravdu z vlastní vůle. Pak je jedno, zda je pro vás nejsilnější motivací zdraví nebo ušetřené peníze.

192444:gallery:true:true

Je potřeba se při odvykání kouření obrátit na odborníky, nebo stačí silná vůle?

Je dobré si alespoň vyhledat co nejvíce informací – můžete zajít na internetové stránky www.dokurte.cz nebo zavolat na Linku pro odvykání kouření 844 600 500. Intenzivnější odbornou pomoc bych doporučovala vyhledat kuřákům, kteří již za sebou mají několik neúspěšných pokusů o odvykání kouření. O pomoc mohou požádat svého praktického lékaře nebo vyhledat přímo specializované Centrum léčby závislosti na tabáku (např. na www.slzt.cz nebo www.dokurte.cz ).

Autor: Archív

Jakými rituály nahrazují vaši klienti rituál kouření?
Pro někoho je cigareta spojena s chvílemi odpočinku a pohody, jiný po ní sahá ve stresu a rozčilení. Kuřák by se měl připravit na to, jak bude tyto situace řešit novým, nekuřáckým způsobem. Vynechá s cigaretou i ranní kávu? Dá si ji až v práci, kde se nekouří? Až přijde rozčilený z porady, půjde si místo cigarety obejít blok? Každý zná nejlépe sám sebe, a proto by si měl připravit taková řešení, která mu budou vyhovovat. Medicína může pomoci snížit fyzickou závislost a s ní související abstinenční příznaky.

Autor: Archív

Za jak dlouho se odnaučený kuřák může považovat za nekuřáka?
Pokud rok vydržíte bez cigarety, můžete se i podle kritérií Světové zdravotnické organizace považovat za bývalého kuřáka. Držím palce, ať se to povede. Život bez cigarety je totiž svobodnější, zdravější a plný vůní.

Autor: vin
Související články