Sobota 18. května 2024
Svátek slaví Nataša, zítra Ivo
Oblačno, déšť 19°C

Kolik vody opravdu potřebujeme?

Archív
8. října 2008 | 08:16

O pitném režimu se dnes často hovoří. Je však opravdu nutné vypít denně 2-3 litry tekutin? Máme pít, i když nemáme žízeň? Na to jsme se zeptali výživové poradkyně.

Na naše otázky odpovídala:

Bc. Monika Divišová

Výkonná ředitelka a výživová poradkyně Wellnessia centrum péče

Odborníci tvrdí, že denně má člověk vypít 2 – 3 litry tekutin. Je to opravdu nezbytně nutné? Objevují se i názory, že takové množství zatěžuje ledviny.
Dostatek vody je opravdu velmi důležitý, neboť vodu potřebuje každá buňka v našem těle. Tekutiny ovšem nepřijímáme pouze pitím, spoustu vody společně s vitaminy, minerály a enzymy obsahuje ovoce a zelenina. Člověk, který dodržuje vyvážený jídelníček s velkým množstvím těchto "živých" složek a malým obsahem nevhodných potravin (uzeniny, smažené potraviny, sladké a bílé pečivo…), nepotřebuje doplňovat další tři litry vody navíc nějakými nápoji.

Tekutiny pomáhají vytvářet obranný štít našeho těla, protože dodávají sliznicím vlhkost.
Autor: archiv

V závislosti na čem se spotřeba vody u člověka zvyšuje?
Musíme dodržovat rovnováhu mezi příjmem a výdejem tekutin. Potřeba tekutin stoupá pokaždé, když se potíme: to znamená při sportu, při fyzicky náročné práci, v létě za horka nebo má-li naše pracovní prostředí vyšší teplotu (v pekárně, v čistírně oděvů, ve sklárnách, v kuchyni a podobně). Jsme-li nemocní (např. při horečce, průjmu), musíme také přijímat více vhodných nápojů.

Máme pít, až když máme žízeň, nebo i bez ní?
Při dlouhodobém nedostatečném pitném režimu pocit žízně mizí. Proto bychom měli na pití vědomě myslet, i když nemáme žízeň. Důležitý je i výběr nápoje. Do pitného režimu nepatří káva, černý čaj, alkohol ani slazené nápoje.

Je vhodné při redukčním režimu vypít více než 3 litry vody denně?
Především je důležité pít během celého dne: asi 3 dcl za půl hodiny. Jedině tak naše tělo stačí tekutiny využít. Vypijeme-li mnoho tekutin najednou, nestihnou se vstřebat, vyloučí se a spolu s nimi i důležité minerály. Je to individuální, ale při nadměrné konzumaci tekutin (nad 4 l denně) přetěžujeme ledviny.

Archív
Autor: Archív

Autor: zpracovala: oli
Klíčová slova: bpž;bpz;pitný režim;
Související články