Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Smích v práci zvyšuje její produktivitu

Plkání o pracovních přestávkách zvyšuje produktivitu práce
18. září 2008 | 09:41

Pokud nemůže zaměstnavatel svým podřízeným nabídnout nadprůměrné finanční ohodnocení, měl by jim vytvořit alespoň prostředí plné humoru.

Podle australských vědců totiž právě vtip a smích při práci nejvýrazněji zvyšují uspokojení z práce. Odměnou pro zaměstnavatele je pak prý vyšší produktivita zaměstnanců. Psychologové z melbournské Swinburne University tvrdí, že lidé, kteří používají a jsou obklopeni pozitivním humorem na pracovišti, pociťují větší uspokojení ze své práce.


Ještě jste se dneska nezasmáli? Zkuste to s tímhle 'řehtadlem'


Psycholožka Maren Rawlingsová se přitom opírá o data sesbíraná z dvaceti zemí světa.

"Zjistila jsem, že čím byl na pracovišti pozitivnější humor, tím větší uspokojení z práce zaměstnanci vnímali. Ve skutečnosti mohou osobnostní rysy a nálada ve spojení s užíváním humoru stát až za čtyřiceti procenty uspokojení z práce," uvedla Rawlingsová.

Tato psycholožka v minulosti také prokázala, že čím vyšší je uspokojení z práce, tím vyšší je produktivita jedince. Lze tedy říct, že humorné prostředí v zaměstnání zvyšuje nejen uspokojení z práce, ale také produktivitu. Rawlingsová také dokázala, že absence humoru v zaměstnání nebo negativní humor naopak uspokojení a produktivitu snižují.

Autor: Famous
Související články