Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor na záludnosti pracovní smlouvy

Smlouva může být neplatná, když...
21. července 2008 | 05:00

Poradíme vám, co všechno si před podpisem smlouvy a nástupem do nového zaměstnání pořádně ohlídat. Co by měla smlouva obsahovat a proč je důležité si ji důkladně přečíst?

Malý plat, nepříjemné povinnosti, nebo nutnost přejíždět mezi různými pracovišti. Stačí, když se při podpisu pracovní smlouvy pořádně nepodíváte, na co vlastně přistupujete.

Tvrdí váš nový šéf, že smlouva je vlastně jen formalita 'kvůli úřadům'? Tak v tom případě zbystřete, protože to trochu zavání. Co podepíšete v pracovní smlouvě, je totiž pro vás závazné. A poznat až při první výplatě, že sliby jsou chyby, je pořádně nepříjemné.

Nevěřte tak slibům, že ve smlouvě máte jen základní plat a zbytek dostanete 'na ruku'. I kdyby to byla nakrásně pravda (a většinou zjistíte, že není), obcházíte zákon a navíc - pokud budete nemocní nebo se vám stane třeba pracovní úraz, nemocenskou dostanete jen z toho, co máte uvedené ve smlouvě.

To samé platí i při přiznávání důchodu. Pokud pracujete dlouhá léta jen za minimální mzdu a zbytek máte 'bokem', i váš důchod pak bude minimální.


7 bodů, na kterých trvejte

1. KDO JE KDO

Odborně se tomu říká vymezení smluvních stran. Prostě podnik ABC nebo pan XYZ, uzavírá pracovní smlouvu třeba s panem Janem Novákem.

2. DRUH PRÁCE

Trvejte na konkrétním druhu práce, kterou budete dělat. Pokud bude vaše pracovní zařazení neurčité - např. asis tent oddělení nákupu, můžete se dočkat toho, že budete muset být každému k ruce a budete něco mezi skladníkem, poslíčkem a děvečkou pro všechno.

3. VÝŠE MZDY

Jak vysokou mzdu budete dostávat (uvádí se hrubá částka před zdaněním), případně jaké příplatky dostanete za práci přesčas nebo o víkendech.

4. MÍSTO VÝKONU PRÁCE

Musíte vědět, kde je vaše pracoviště. U firem, které mají třeba sklady po celé republice, se můžete dočkat toho, že budete muset každý den být na jiném konci Česka.

5. DEN NÁSTUPU DO PRÁCE

Konkrétní den, kdy nastoupíte do práce. Tím dnem vám také vzniká pracovní poměr.

6. DRUH PRACOVNÍHO POMĚRU

Pracovní poměr můžete mít sjednaný na dobu určitou (v tom případě tam musí být přesně stanovené od kdy do kdy pracovní poměr trvá), nebo na dobu neurčitou. Pokud není ve smlouvě uvedena doba trvání pracovního poměru, platí, že pracovní poměr je uzavřen na dobu neurčitou, tedy časově neomezenou.

7. DATUM A PODPISY

Datum, kdy byla smlouva podepsaná, a podpisy zaměstnance a zaměstnavatele.

Právník: Chtějte kopii

Kde, jako co a od kdy budete pracovat. Tak se dá zjednodušeně popsat nutný obsah pracovní smlouvy. "Před uzavřením pracovní smlouvy je zaměstnavatel povinen seznámit zaměstnance s právy a povinnostmi, které pro něho z pracovní smlouvy vyplývají," říká právník Jaroslav Vaško ze serveru www. pravo.cz.

To znamená, že vás musí informovat o platových i pracovních podmínkách. A pamatujte, že zaměstnavatel s vámi musí pracovní smlouvu uzavřít písemně. Kopii pak musíte do ruky dostat i vy. Rozhodně to nepodceňujte.

Než podepíšete...

* smlouvu si v klidu pročtěte

* zkontrolujte, jestli je ve smlouvě uvedený den nástupu do práce, druh práce a místo výkonu práce

* vyžadujte, aby byla ve smlouvě uvedena výše mzdy

* trvejte na tom, že musíte dostat kopii pracovní smlouvy

Autor: Radka Růžičková
Související články