Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

ZOO Jihlava

4. července 2008 | 11:10

Už 50 let se pyšní Jihlava svojí zoologickou zahradou specializovanou především na odchov kočkovitých šelem a opic. "ZOO bez mříží" je domovem pro více než 100 druhů exotických zvířat, včetně druhů ohrožených vyhubením. ZOO se specializuje na chov kočkovitých šelem, opic a plazů.

Areál najdete v příjemném prostředí údolí řeky Jihlávky, vzdálené asi 10 minut chůze od centra. Pojedete-li autem, značení vás dovede přímo k centrálnímu parkovišti, které je zadarmo.

Malá, ale přehledná
Areál se rozkládá na zhruba 15 hektarech a prohlídka vám zabere asi 4 hodiny. Najdete tady přes 150 druhů zvířat a více než 650 jedinců. Hned u nově vybudovaného vstupu od parkoviště je toaleta, občerstvení a pro malé návštěvníky prolézačka ve tvaru Noemovy archy. Děti se určitě také rády zastaví u poníků, na kterých se mohou i svézt. Nechcete-li jít pěšky, můžete využít nástupiště vláčku (dospělí zaplatí 30 Kč, děti 10 Kč)

Sokolnické zastavení
Při cestě zahradou nejdříve narazíte na praktickou ukázku práce sokolníků – výcviku dravých ptáků.

Co uvidíte dál
Projdete kolem hrošíků, kopytníků a vedle pavilonu šelem si můžete koupit suvenýr v podobě svého oblíbeného zvířete. O kousek dál si porovnáte rozpětí křídel orla s rozpětím vašich rukou. Pokud zatoužíte po odpočinku, můžete posedět přímo na vyhlídce nad Amazonským pavilonem s největší kolekcí drápkatých opic. Uprostřed zahrady je exotarium s opicemi a plazy, o kousek dál další občerstvovací stanice a butiky s upomínkovými předměty. Pro malé děti bude zážitkem dětský koutek, kde mohou volně vstoupit ke kamerunským kozám. Dětský ráj s hřištěm a tobogánem pro ty trochu odrostlejší se právě rekonstruuje. Cestou nazpátek projdete ještě kolem jihoamerického výběhu a rozloučí se s vámi levharti.

V domorodé chýši
Další atrakcí je a
frická vesnici Matongo. V jejích chýších naleznete občerstvení, toalety, výstavu afrického umění a samozřejmě i zvířecí obyvatele. Můžete si vyslechnout přednášky a doprovodné programy, které pro vás zoologická zahrada přichystala.

Občerstvení:
Najdete tu několik míst, kde se můžete občerstvit, např. Panda snack, bar Okavango, U Kelta. Průměrné ceny: nealko 26 Kč, voda 16 Kč, kopeček zmrzliny 11 Kč, smažený sýr 49 Kč, párek v rohlíku 15 Kč.

Otevírací doba a vstupné:

Otevřeno je po celý rok, každý den

Květen – září: 8–18 hod

Dospělí: 80 Kč
Děti:
40 Kč

Listopad – březen: 9–16 hod

Dospělí: 70 Kč
Děti:
35 Kč

Duben a říjen: 9–17 hod

Dospělí: 80 Kč
Děti
: 40 Kč
Senioři:
50% sleva ze základního vstupného.

Vstup se psy není umožněn. Poplatek za použití boxu pro psa je 15 Kč.

Více informací: www.zoojihlava.cz.

Autor: Veronika Pohanková
Klíčová slova: bpž;bpz;zoo;jihlava;
Související články