Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zoo Liberec

26. června 2008 | 15:11

Liberecká zoo vznikla v roce 1919, takže je nejstarší zahradou v České republice. Nepatří sice k největším, zato si vás získá svou útulností. Cesta po návštěvnické trase trvá zhruba 3 hodiny. Maminky s dětmi nebo handicapovaní návštěvníci ocení bezbariérové přístupy.

Bílý tygr a zpívající opice
Její největší raritou je bílý tygr indický. Pyšnit se také může největší skupinou šimpanzů u nás. Tyto opice uvidíte za každého počasí, protože si celoročně užívají venkovní výběh. Nejvstřícněji k fotoaparátu se ale chovala malá, neuvěřitelně dovádivá opička tamír pinčí, která vydává zvuky podobné ptačímu zpěvu. Při naší návštěvě jsme byli také svědky prvních krůčků jen několik dní narozené žirafí slečny žiraf Rothschildových.

Pohled do talíře
U vchodu si za 3 Kč můžete zakoupit mapku zoo, kde se dozvíte, kde a kdy můžete sledovat krmení a cvičení zvířat (najdete ji i na internetové adrese: www.zooliberec.cz/mapa/mapa.php). Mezi pravidelné akce patří komentované krmení a výcvik lachtanů nebo cvičení slonů.

Ráj pro děti i rodiče
Vaše ratolesti se tady nudit rozhodně nebudou. V dětském koutku v letní sezóně můžou dokonce zazávodit v elektroautíčkách (za 5 minut zaplatíte 35 Kč). Pro všechny jsou pak připravena odpočinková místa a přesně na půli cesty také občerstvení (třeba s kuřecím řízkem za 65 Kč nebo smaženým sýrem za 60 Kč). V letní sezóně je připraven také vláček. Děti do 1 roku se projedou zadarmo, děti a dospělí za 30 Kč, skupiny od 15 lidí za 15 Kč na osobu).

Ze zvířecí říše on-line
Patříte- li mezi příznivce nových médií, pak vyzkoušejte www.zooliberec.cz. Kromě aktualit, plánovaných akcí nebo videogalerie vás rozhodně zaujme možnosti sledovat výběh žiraf Rothschildových a takina čínského. Liberecká zoo je totiž jednou z pouhých tří zahrad, kde se (chová takin čínský mimo Čínu.

Vstupné:

Dospělí: 90 Kč
Děti do 3 let: zdarma, od 3 do 15 let 40 Kč
Studenti do 26 let: 40 Kč
Osoby starší 65 let: 40 Kč (po předložení průkazu)
ZTP: Kč (po předložení průkazu)
ZTPP: zdarma (po předložení průkazu)
Dobrovolní dárci krve: zdarma (po předložení průkazu)

Změna ceny vstupného: v měsících listopad až březen je cena vstupného pro dospělou osobu 70 Kč. Ostatní ceny zůstávají stejné.

Otevírací doba:

Letní sezóna: duben – říjen: 8 – 18 hodin
Zimní sezóna: listopad – březen 8 – 17 hodin

Vstup se psy je do areálu zakázán.

Další informace (včetně například cen hromadných vstupenek) najdete na www.zooliberec.cz

Autor: Lucie Černá
Klíčová slova: bpž;bpz;zoo;liberec;
Související články