Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

ZOO Dvůr Králové

25. června 2008 | 10:53

Lákají vás exotické dálky? Zveme vás na výlet do odlehlých koutů světa, při kterém ale vůbec nepřekročíte hranice naší země. Stačí se vypravit do některé z našich úžasných zoologických zahrad.

Do ZOO ve Dvoře Králové se vypravila naše redaktorka Laďka Protivanská.

Tato zoologická zahrada je jednou z nejkrásnějších zahrad u nás. Nachází se v malebném podhůří Krkonoš, v okrese Trutnov. Je domovem pro téměř dva a půl tisíce živočichů z různých kontinentů.

V klasické části zahrady můžete obdivovat tropické pavilony: Vodní a Ptačí svět. Uvidíte hrošíky, hravé opice, šelmy a zajímavé zvíře okapi, které chová zdejší zoo jako jediná ve střední Evropě.

Afrika na dosah
Tahle zahrada je ale jiná než všechny ostatní. Chlubí se totiž největší sbírkou afrických zvířat v Evropě. Můžete si vychutnat a užít africkou divočinu v pravé kráse a nespoutanosti.
K branám areálu Safari se dostanete pěšky, když ujdete asi 2 km mezi pavilony. Pokud vás bolí nohy, můžete se svézt vláčkem, který vás za poplatek (dospělí 35 Kč, děti od dvou let 25 Kč) doveze až k nástupišti Safaribusu.

Projížďka savanou
Ve vyhlídkovém autobusu vjedete do malebně zvlněného terénu mezi stáda zeber, pakoňů, vodušek, antilop a dalších zástupců africké fauny. Řidič je zároveň průvodce, který se s vámi během asi půlhodinové jízdy podělí o zajímavosti ze života zvířat, která právě míjíte nebo vidíte, jak se v povzdálí nerušeně pasou. Ochotně zastaví za účelem fotografování či filmování a nezapomene zakázat vyklánění z plošiny autobusu se škodolibou výstrahou, že "všechno živé, co z autobusu vypadne, končí večer jako potrava v pavilonu šelem".

Noční kouzlo zvířat
O prázdninách se můžete vydat na tajuplnou noční návštěvu. Ve tmě, do níž se zařezávají světla reflektorů, vypadá zahrada téměř magicky a některá zvířata právě ožívají.

OTVÍRACÍ DOBA:

Otevřeno je po celý rok každý den
Letní sezóna (od 1.5. do 30. 9.) 9 – 18 hod
Zimní sezóna 9 – 16 hod
Večerní safari červenec – srpen 19.30 – 21.30 hod

VSTUPNÉ:

Dospělí: 150 Kč
Děti 6 až 15 let:
95 Kč
Děti 3 až 5 let:
35 Kč
Rodinné vstupné:
420 Kč

Více informací na www.zoodk.cz

Kudy tam: Když pojedete autem, snadno se zorientujete díky směrovkám, které vás městem dovedou až k zoo. Ve Dvoře Králové je vlakové nádraží, vzdálené zhruba hodinu pěší chůze od zoo. V hlavní sezóně můžete využít autobus městské dopravy.

Co se hodí vědět: Parkoviště je zdarma. Nenechte se zmást placeným parkovištěm vzdáleným asi 300 m od areálu.

Co ještě navštívit: Pouhých 6 km od Dvora Králové se nachází skvostný barokní hospic Kuks od Matyáše Brauna s kolekcí soch dvanácti Neřestí a dvanácti Ctností.
Mezi stromy pak najdete ukrytý unikátní a věhlasný Braunův Betlém vytesaný do pískovcové skály.

Autor: Ladislava Protivanská
Související články