Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo si hraje, nezlobí

16. června 2008 | 13:23

'Nudíte se? Kupte si medvídka mývala!', křičel strýček Pepin v Hrabalových Postřižinách. Aby váš psí nebo kočičí společník nebyl nervózní a mrzutý, nemusíte brát klasika doslova. Zvíře se dá zabavit i jednodušeji.

Nuda je velkým nepřítelem všech čtyřnožců více i méně vyčleněných ze svého přirozeného prostředí. Zatímco jejich divocí předci museli dělit svůj čas mezi odpočinek, shánění potravy a výchovu potomků, dnešním domácím miláčkům zbylo jen málo těchto povinností. Příliš volného času a nedostatek pohybu pak řeší destruktivním chováním, a o to více tedy potřebují zábavu, aby si udrželi fyzické i psychické zdraví. A vy zase pevné nervy.

 

Zbraně na psí nudu
Štěňata si začínají hrát asi od tří týdnů života, ovšem hravost neopouští ani dospělé psy. Vděčně přijímají jakoukoliv činnost, práci i cvičení. A platí to stejně jak pro ty, kdo tráví většinu dní v bytě, tak pro chlupáče pobíhající na dvorcích a zahradách. Psovi nevadí, když při běhání vedle kola nebo na cvičišti (má-li k tomu dispozice) vydá hodně energie, protože je šťastný, že se něco děje. Ostatně i společenské fajnovky rády pobíhají nebo přeskakují minipřekážky.

Vhodné hračky
Speciální psí hračky jsou bezpečné a zábavné, ale i tady platí, že všeho moc škodí. Vždyť pes se rád přetahuje třeba o obyčejný klacek, jen když je mu jeho páníček nablízku. Na co si tedy dát pozor? Nepoužívejte hračky, které by pes mohl snadno zničit nebo spolknout (třeba doga tenisový míček), ale ani mu nedávejte – v rámci "úsporných opatření" – staré boty nebo šaty, protože pak se pustí i do nových. Baví ho běhat za míčkem nebo létajícím talířem? Prima, je to vhodný druh pohybu, při kterém můžete zjistit jeho reakce, poslušnost i způsoby, jakými si prosazuje autoritu. Navíc balonky a gumové kačenky jsou nejen zábavné, ale naučí psa také aportovat. A k čemu jsou dobré přetahovací hračky? Trénují sílu. Při přetahování nechte psa vyhrávat, jen občasným přerušením hry na povel "pusť" mu dejte najevo svou převahu.

Nudou váš psí společník určitě nebude trpět, když mu jednou denně dopřejete intenzivní pohyb a navíc časté procházky. Procvičujte přitom chůzi na vodítku a na vhodném místě ho nechte proběhnout.

Žvýkací kost je prima hračkou pro vašeho psa.
Navíc posiluje jeho čelisti.

 

Jak bavit kočku
I když ze všeho nejraději spí (až záviděníhodných 16 hodin denně), jakmile se vzbudí, ocení zábavný program. Vy jí ho ztělesňujete jenom tehdy, jste-li často doma. Pokud ale svého miláčka necháváte samotného, pořiďte si raději ještě jednu kočku a oběma připravte program na celý den. Hrát a mazlit se s nimi pak stačí jen čtvrt hodinky, potom co přijdete večer z práce.

Z hraček zaujmou hlavně ty, na které může kočka číhat a lovit je. Umělé myšky, plyšové hračky, ale i zmuchlaný papír nebo cokoliv na provázku dá vašemu mazlíčkovi zapomenout i na záclony vlající v okně. Vyvarujte se však plastových sáčků, ve kterých kočce, ale i psovi, hrozí udušení, cívek s nitěmi nebo klubíček vlny (mohla by je žvýkat a polykat) a vyhýbejte se knoflíkům a vůbec malým předmětům. Dřevěný kůl coby škrabadlo, nejlépe 60 až 90 cm vysoký, zase ochrání před kočičími drápy nábytek. Stačí počkat, až se macíček zase bude chystat vyrýt svůj podpis na nohu stolu – v tu chvíli mu opřete tlapky právě o škrabadlo.

Proč číča okusuje vaše oblíbené hrnkovky?
Z nudy, ale také z nedostatku trávy na žvýkání, která je zdrojem vlákniny a zvířeti pomůže vydávit nežádoucí obsah žaludku (třeba spolykané chuchvalce srsti). Místo zbytečného plísnění zkuste do stabilní nádoby zasadit drn trávy a postavte ho do kočičího koutku.

 

Tělocvična pro micky

"Vyrobíte" ji z různě velkých krabic, na které si kočka může vylézt a usadit se na nich. Nezapomeňte na pohyblivé hračky, lana ke šplhání a houpání, tunely k plížení a skrývání se. Malé domácí fitko bezvadně zabaví mladé i starší ročníky a ještě pomůže udržet jejich fyzičku. Nezapomeňte: Koťata si hrají téměř okamžitě, jakmile otevřou oči a začnou se pohybovat. Ve věku osmi týdnů už kočička začíná projevovat větší zájem o hračky a pronásleduje všechno, co se pohybuje. Pokud jste si pořídili jedno kotě, musíte si s ním hrát co nejčastěji. Hru přerušte až tehdy, kdy zvířátko začne být agresivní.

 

Autor: Marie Kurková
Související články