Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Hyperaktivní matky mezi námi. Jak vše zvládají? A bývají někdy unavené?

Michaela Salák s rodinou
1. srpna 2022 | 06:00

Jsou akční, zábavné a kreativní. A stíhají všechno. Proto někdy leží jiným matkám v žaludku, protože toho tolik zvládají…

„Já nechápu, jak to děláš, že toho se třemi dětmi tolik stihneš? Nejsi někdy unavená?“ ptala se mě nedávno kolegyně Blanka. Ano, stíhám někdy i nemožné, tedy tak to přijde mému okolí, ale já to beru jako normální stav. A vnukla mně tím myšlenku připravit téma o matkách, které také neumějí být na jednom místě. Pro někoho „supermatky“ nebo taky „ADHD matky“. Mají energie na rozdávání, k životu potřebují zážitky a nevynechají nic, kde se něco děje. A taková jsem i já, mám tři děti, pracuji na plný úvazek, s rodinou jsme tři víkendy v měsíci pryč. Ano, je to občas náročné, protože jen balím, vybaluji, peru a zase balím. Ale žijeme jen jednou, a život je třeba si užít. Představuji vám ve svém tématu tři úžasné ženy, které to mají nastavené podobně.

Michaela Salák (35), influencerka: Čím víc zážitků, tím lépe

Michaela Salák s rodinou
Autor: archiv autorky

S hokejistou Alexandrem Salákem, za kterého se vdala v roce 2010, má pět dětí. Žila s ním ve Finsku, Švédsku nebo Rusku. Střídavě pobývají i v Praze, před pár týdny se rodina přemístila na nějakou dobu na Bali. Má syny Fredericka (10), Sebastiana (8), dcery Charlottu Miu (7) a Beatrice Annu (5) a syna Huga (1). 

Můj denní program:

Začíná kolem sedmé, kdy vstávají děti. Následuje příprava snídaně a svačin, kolem osmé odcházejí do školy, mladší dceru odvážím do školky. Po návratu domů snídám, poté se věnuji nejmladšímu synovi. Při jeho dopoledním spánku doháním pracovní resty, plánuji rodinnou logistiku. Odpoledne vozím děti na kroužky v umělecké škole, po kroužcích vezu jednoho syna na hokej, druhého na fotbal. U večeře se scházíme všichni, následuje koupání, čtení pohádek, jakmile usnou, máme pro sebe nebo pro sebe navzájem dvě hodiny, než jdeme spát.

Jste akční máma, která s dětmi neustále něco podniká. Proč potřebujete mít tolik zážitků? 

Nevím, zda „potřebuji“, ale vnímám to tak, že život máme jen jeden, proto mi přijde škoda si ho pořádně neužít. Dítě, nebo pět dětí, není pro nás dospěláky překážkou, naopak. Baví mě, že jim mohu ukazovat svět a otevírat nové obzory. Děti si třeba nebudou pamatovat, kde všude ve světě byly, co dělaly, co a kde jedly, ale to, že to zažily, do nich vnitřně otiskne něco, co se jim bude do budoucna moc hodit, co je bude formovat. Trávit čas všichni spolu je radost, čím víc v životě zážitků, tím lépe.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Lucie Ulmanová