Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tohle jsou první děti roku 2011!

1. ledna 2011 | 22:30

FOTOGALERIE: Rozzářené tváře a pocity obrovského štěstí… Silvestrovská a novoroční miminka od sebe sice dělí jen pár desítek minut, jejich rodiče však přijdou na porodném o 13 000 korun, které vláda zrušila. Radost jim to ovšem nekazí. Ta je totiž k nezaplacení!

658646:gallery:true:true

Prvním miminkem letošního roku v ČR je chlapec Matyáš, který se narodil 43 sekund po půlnoci v liberecké nemocnici. Matyáš měří 49 centimetrů a váží 2720 gramů. Jeho maminka ale nově nemá nárok na porodné, je to totiž její čtvrté dítě. Má už dva dospělé syny a dvanáctiletou dceru. "Ty peníze by se nám určitě hodily, ale co se dá dělat, hlavně, že je syn zdravý a má se k světu," řekla šťastná maminka Eva Mottlová, která měla obavu, jestli vůbec stihnou do porodnice přijet včas. "Šlo to rychle. Za dvacet minut byl Matyáš na světě. Když poprvé zakřčel, zrovna doznívaly v televizi zvony," řekla Mottlová.

Od prvního ledna se podmínky pro vyplácení porodného radikálně změnily. Zatímco do konce loňského roku na něj měly nárok všechny ženy, které porodily dítě, od letoška to jsou pouze prvorodičky. Pro nárok se dále bude posuzovat příjem rodiny, který nesmí přesáhnout 2,4násobek životního minima.

Předčasný porod kvůli porodnému

A tak se objevily případy, že ženy, které měly termín porodu kolem konce roku, přicházely do nemocnic a předstíraly bolesti, aby jim byl porod vyvolán uměle, a ony tak mohly ještě získat nárok na porodné.



Přestože mnohé maminky nebudou mít nárok na porodné, kraje většinou první miminka obdarovávají finančními i jinými dary. Například maminka letošního prvního Středočecha dostane podobně jako loni 10.000 korun. V Pardubickém kraji obdrží od hejtmanství 5000 korun a drobný dárek první děvčátko a první chlapeček narození v roce 2011. Všechny pražské maminky, které porodí na Nový rok, dostanou stejně jako v minulých letech finanční dar od primátora hlavního města. Loni činil 15.000 korun.

Autor: ČTK, šim