Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Dívka v babyboxu: Odložili ji i s placentou!

Zdravotnice předvádí, jak funguje babybox - ilustrační foto
30. září 2010 | 10:27

V Městské nemocnici v Ostravě v noci ze středy na čtvrtek našli zdravou novorozenou dívku. Holčička je 34. dítětem nalezeným v české síti babyboxů.

Dítě bylo do vyhřívané schránky vloženo krátce před 05:00, a to i s placentou, řekl zakladatel babyboxů v Česku Ludvík Hess. Holčička je 34. dítětem nalezeným v české síti babyboxů.

Hess dodal, že po vložení dítěte schránka zvýšila svoji provozní teplotu z 28 stupňů na 37 stupňů Celsia tak, aby se miminko zahřálo. "Jenže za minutku už je zahřívala ve své náruči sestřička," uvedl Hess.

Dostala prozatimní jméno Anička

Mluvčí nemocnice Anna Vidiševská řekla, že děvčátko je donošené a do babyboxu bylo vloženo zřejmě jen několik málo hodin po narození. "Zakladatel babyboxů pojmenoval děvčátko prozatímním jménem Anička. V současné době lékaři provádějí kompletní odběry a vyšetření," uvedla mluvčí.

Hessovým cílem je, aby vyhřívaných schránek v Česku bylo 70, tedy alespoň jeden v každém někdejším okresním městě. Nyní jich funguje 39. Babybox však má i své odpůrce. Někteří odborníci odložení novorozence považují za trestný čin opuštění dítěte. Odložení dítěte do babyboxu je však legální a rodičce za to nehrozí žádný trest.

Autor: ČTK, jos