Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lékaři v Michalovcích: Tudy nám utíkají žárlivé rodičky!

Doktor Herman ukazuje okénko o velikosti 40 krát 60 cm. Tudy ženy utíkají...
12. ledna 2010 | 05:00

Porodí a utečou. V nemocnici ve slovenských Michalovcích nejsou útěky romských matek ničím neobvyklým. Jenom loni tak bez povolení lékařů odešlo 117 matek.

Mnohé zmizely jen pár hodin po porodu – přes okénko pro rozhovory s návštěvou. Pro své děti se vrátily až za několik dní…

Pověřený primář oddělení Stanislav Filkor prozradil, že evidují dokonce případy, kdy rodička odešla přímo z porodního sálu. Utíkají za svými muži a dětmi často v pyžamu a nočních košilích. Důvodem bývá žárlivost na manžela a obava o děti, které zůstaly doma. „Z oddělení se mnohé z nich dostanou malým okénkem širokým 60 a vysokým 40 cm,“ řekl lékař Pavel Herman.

„Někdy žena uteče hned první den. Operovali jsme ji v jednu odpoledne a druhý den ráno v deset tady už nebyla,“ říká lékař. Filkor vysvětlil, že problém se týká zejména nemocnic na východě Slovenska. „Kolegové z Bratislavy podobné problémy nemají,“ dodal. Podle doktorů je o děti v nemocnici dobře postaráno. Matky se pro ně vracejí po pěti až šesti dnech. Když se tak nestane, nemocnice uvědomí kompetentní úřady.

Autor: van