Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pozor na jména: Suri znamená "Zkyslá"!

Suri Cruise: Konečně se na fotce směje!
21. listopadu 2009 | 10:00

Ve jméně je ukryto víc, než se může zdát. Kdoví, jestli by Katie Holmes a Tom Cruise dali své dceři jméno Suri, kdyby věděli, co znamená ve francouzštině.

Londýnská překladatelská společnost nabízí budoucím rodičům možnost ověřit si význam eventuálních jmen jejich dítěte v jiných jazycích, čímž se mohou vyhnout budoucímu trápení, které by takovým jménem mohli svému potomkovi způsobit.

Tom Cruise a Katie Holmes by si možná rozmysleli, jestli skutečně dají své dceři jméno Suri, kdyby věděli, že v japonštině to znamená "kapesní zloděj", ve francouzštině "zkyslý" a v italštině "Makrela koňská", tvrdí společnost Today Translations.

Katie Holmes a Tom Cruise so svojou dcérkou Suri
Autor: ČTK

Za tisíc britských liber (asi 30.000 Kč) jazykovědci z uvedené společnosti udělají takzvanou základní kontrolu překladu jména, při které ověří jeho význam ve stovce jazyků. Nabídku může využít kdokoliv, ale předpokládá se, že její služby přitáhnou hlavně prominentní klienty, kteří rádi dávají svým dětem neobvyklá jména.

Kontrolou prošlo i jméno syna Kaia anglického futbalisty Waynea Rooneyho, které znamená "pravděpodobně" ve finštině, "sloup" v estonštině a "přestaň" v jednom z afrických jazyků. A i když Gwen Stefani s manželem Gavinem Rossdalem ví, že jméno jejich syna - Zuma znamená "klid" v arabštině, pravděpodobně ani netuší, že v aztéckém jazyce nahuatl se překládá jako "pánovo hněvivé mračení".

Autor: Nový Čas, brum