Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Průlom v adopcích: Miminko rovnou z porodnice

Adopce umožňuje manželským párům nebo jednotlivcům přijmout za vlastní opuštěné dítě a stát se tak rodiči se všemi právy a povinnostmi.
9. září 2009 | 16:01

Dobrá zpráva pro bezdětné páry. Ministerstvo usiluje o to, aby si mohli odnést odložené dítě přímo z porodnice.

Patříte mezi páry, které zoufale touží po dítěti, ale nejde to? Řešením může být adopce neboli osvojení, které je státem garantovanou a zákonem upravenou formou náhradní rodinné péče. Adopce umožňuje manželským párům nebo jednotlivcům přijmout za vlastní opuštěné dítě a stát se tak rodiči se všemi právy a povinnostmi.

České úřady však dítě do péče osvojitelů svěřují minimálně po sedmi týdnech od narození, ale někdy i po dlouhých měsících pobytu v ústavu. Čekají totiž, až biologická matka podepíše souhlas s adopcí, což je podle současné legislativy možné nejdříve po šesti týdnech od porodu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí však usiluje o to, aby odložené děti nemusely po narození procházet kojeneckými ústavy a čekat několik týdnů či měsíců, než přijdou do nové rodiny, ale aby si je náhradní rodiče mohli odnést rovnou z porodnice. Ve středu o tom informoval zpravodajský server iHNed.cz.

Přímá (otevřená) adopce
Přímá adopce, někdy nazývaná též "otevřená adopce", je taková adopce, při které dítě do předadopční péče svěřují konkrétním osvojitelům sami rodiče (nebo jiní zákonní zástupci). Ačkoli náš zákon o rodině tento typ adopce uvádí na prvním místě a třebaže je v zájmu dítěte, aby do nové rodiny přišlo co nejdříve, bez mezistanice v kojeneckém ústavu, náš stát se rozhodl tento typ osvojení, v zemích EU zcela běžný, nezprostředkovávat a ustanovením § 20 zákona o sociálně-právní ochraně dětí ji vyňal ze své kompetence.

Rychlé přímé adopce jsou pro miminka určitě přínosem, mohou být totiž už od narození obklopeni láskou a péčí. Rizikovým faktorem však zůstává skutečnost, že biologická matka si může po dobu šesti týdnů od porodu své rozhodnutí rozmyslet a adoptivní rodina pak musí dítě vrátit. Pro dítě je však lepší, když se z rodiny vrátí k matce, než když na její rozhodnutí čeká v ústavu.

Kdo může adoptovat dítě
Přednost má samozřejmě úplná rodina, tedy manželský pár, ale osvojit dítě může i nesezdaný pár, který prokáže trvanlivost vztahu, nebo osamělá žena. Roli hraje doporučení zaměstnavatele nebo jiná reference, kterou si může patřičný úřad ověřit.

Autor: INT, lena
Klíčová slova: adopce;děti;osvojení;
Diskuse ke článku
.
Související články