Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Svěží v zaměstnání

29. září 2008 | 10:16

Pracujete dlouho na počítači nebo vykonáváte stereotypní pohyb? Stačí pár triků nebo lehkých cviků, které vám přinesou úlevu od bolesti. Vyzkoušejte si je.

Příliš namáháte ruce

Zábal na noc
Ruce popraskané z častého mytí zregenerujte nanesením silné vrstvy výživného krému. Potom si navlékněte bavlněné rukavice a nechte emulzi působit celou noc.

Jen jemně
Dělejte to jako lékaři nebo zdravotní sestry. Používejte čisticí prostředky bez obsahu mýdla, které jsou dostupné i na našem trhu.

Chraňte si je
Voda a chemikálie zanechávají pokožku rukou drsnou. Pokud přicházíte v práci do styku právě s nimi, používejte buď ochranné rukavice, nebo speciální krémy na ošetření rukou, které na pokožce vytvářejí ochranný povlak.

Pracujete dlouho na počítači

Procvičujte si oči
Občas si zavřete oči a kružte s nimi čtyřikrát zprava doleva a naopak.

Dodržujte odstup
Zkuste si to někdy změřit. Opravdu jsou vaše oči vzdálené od monitoru alespoň 50 až 60 cm? Pokud ne, nedivte se, jestliže jsou vaše oči unavené a suché. Celodenní strnulé hledění do obrazovky jim škodí.

Zadívejte se do dálky
Mrkejte, ne však na kolegu, ale abyste si zvlhčila oči. Občas upřete zrak aspoň do vzdálenosti 8 metrů a snažte se zaostřit pohled na nějaký vzdálenější předmět.

Většinu času sedíte

Hodně se pohybujte
Když už celý den v práci prosedíte, měla byste se pohybovat aspoń večer, případně dvakrát týdně intenzivně cvičit. Ideální je plavání nebo cviky zaměřené na záda.

Rychlá pomoc
Bolesti zad zmírní koupel s rozmarýnem nebo eukalyptem, která uvolní svalstvo.

Seďte ve správné poloze
Chodidla by měla být opřena celou plochou o podložku, nohy by měly v kolenou svírat pravý úhel. Samozřejmě pokud neřídíme auto. Alespoň každou hodinu se postavte, abyste nohy uvolnila. Komfort zajistí i polštáře na sezení. Pod stolem nezapomínejte aspoň občas hýbat nohama.

Pokud celý den stojíte na nohou, pořiďte si do bot gelové vložky.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Musíte dlouho stát

Gymnastika
Abyste se vyhnula tvorbě křečových žil, zkuste jednoduchý cvik. Vestoje zvedejte z podložky všech deset prstů a cvik pravidelně opakujte.

Odpružte nohy
Především prodavačky musí bojovat s bolestmi zad, protože příliš stojí. Gelové vložky do bot odpruží nohy, a uleví tak namáhaným zádům.

Sprcha
Střídání teplé a studené vody udělá vašim nohám dobře. Jistliže trpíte bolestmi nohou nebo se vám dělají křečové žíly, noste speciální kompresní punčochy. Koupíte je ve zdravotnických potřebách.

Vykonáváte stereotypní pohyb

Vyměňujte si ruce
I když vám to zpočátku bude připadat těžké, zkuste při práci střídat obě ruce. Jejich zatížení pak nebude tak jednostranné.

Otřeste se
Pohyby a držení těla jsou stejné, ať už pracujete u pokladny, nebo zákazníkovi stříháte vlasy. Namáháte záda, zápěstí a krční páteř. Bolesti předejdete, když si občas ramena a ruce vyklepete a uvolníte.

Teplo
Nic nepomohlo a po návratu z práce vás večer bolí krční páteř? Zkuste gelové polštářky (koupíte je v lékárně), které zahřejete na příjemnou teplotu. Stejnou službu vám udělá termofor s teplou vodou, který položte na bolavé místo.

Autor: Anna Tamajková, vin
Související články