Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

'Srdce pro děti' pomáhá: Lukášovi koupí křeslo

4. července 2008 | 05:00

Když se Lukáš Padevět před více než čtrnácti lety narodil, radovala se rodina ze zcela zdravého chlapečka. Jenže...

Už měsíc po porodu začal zvracet tak silně, že upadl do bezvědomí. Lékaři vyřkli krutou diagnózu. Dítě trpí vzácným druhem viru encefalitidy a nadosmrti bude odkázáno na druhé. I proto se Blesk a nadace Srdce pro děti rozhodly, že Lukášovi pomohou!


"Dnes už nemá cenu spekulovat nad tím, jestli v té době někdo něco zanedbal či nikoliv a jestli se včasnou léčbou mohlo předejít nejhoršímu," říká v bytě ve Všenorech maminka Zuzana Padevětová (33). Jako dámská krejčová musela pověsit svou živnost na hřebík a vzít osud do svých rukou.

Lukášovi je dnes čtrnáct a půl roku, ačkoliv mu nedávali víc než rok života. Mentálně je na úrovni čtyřletého dítěte a jeho fyzické možnosti odpovídají schopnostem kojence! "Jsem máma na plný úvazek. S Lukášem musím být prakticky nonstop. V noci se občas dáví," říká Zuzana Padevětová bez sebemenší známky sebelítosti.

Tatínek náročnou situaci neustál
Otec dítěte závažnost situace nezvládl a od rodiny odešel. "Vídají se, mají se rádi," vysvětluje matka, která den co den vozí svého syna 25 kilometrů do speciální školy ve Stodůlkách. Transport dospívajícího chlapce je ale pro drobnou ženu stále těžší a těžší.

"Pomalu je z něj chlap jako hora. Navíc se projevily určité deformace páteře a kostí. Z obyčejného vozíku mi začal padat," vysvětluje maminka a ukazuje jizvy po operacích na Lukášově těle. Na zádech a na končetinách jich má celkem deset.

Do ústavu? Nikdy!
Když byly Lukášovi tři měsíce, lékaři jeho matce doporučovali, aby ho svěřila do péče ústavních odborníků. Nikdy prý nelitovala toho, že je tehdy neposlechla.

"Přinesli ho, zrovna když se na mě poprvé usmál. Nemohla jsem ho dát do ústavu. A nestěžuju si. Jsou lidi, co jsou na tom daleko hůř. Lukáš je pozitivně naladěn a je s ním legrace," končí debaty o minulosti a zahajuje trénink se svým labradorem, kterého pro Lukáše učí canisterapii.

Polohovací křeslo pomůže od bolestí
Blesk se rozhodl Lukášovi pomoci! Už před časem vyhlásil akci 'Srdce pro děti', která směřuje právě k pomoci těmto nemocným či opuštěným dětem. Blesk do začátku projektu vložil 500 tisíc. A z části těchto peněz koupí Srdce pro děti Lukášovi speciální polohovací křeslo. Pomůže jeho matce s přesunem chlapce, kterého zároveň křeslo díky volitelným vylepšením uchrání bolesti od deformace páteře...

Autor: Václav Raufer, kol
Video se připravuje ...