Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rozvod bude o 2 tisíce dražší!

Neklape vám to doma? Plánujete rozvod? Pak počítejte s tím, že si od ledna budete muset za žádost připlatit.
26. listopadu 2009 | 16:21

Hlouběji v kapse budou muset zalovit manželé plánující rozvod. Místo dnešní tisícovky zaplatí soudu hned tři!

Důvod? V justici nejsou peníze, a tak je ministerstvo spravedlnosti chce razantně sehnat zvednutím soudních poplatků. Návrh na sjednocení alimentů ale Nejvyšší soud odmítl.

Zřejmě už od ledna 2011 budou muset trojnásobně víc zaplatit soudu krachující páry. Zdražit by měly podle chystané novely, která míří do vlády, také další poplatky. Například kdo bude chtít soudem přezkoumat, zda je nebo není rodičem dítěte, k současné tisícikoruně přihodí navíc ještě 500 korun. „Jestli chceme fungující justici, pak to nebude zadarmo,“ hájí zdražování šéfka justice Daniela Kovářová, podle které justici chybějí peníze. Bez poplatků by měly zůstat soudní spory o děti.

Návrh ministryně na úpravu výše alimentů, které měly podle představ Daniely Kovářové ukousnout až třetinu platu, ale neprošel. Kovářové vadilo, že soudci v různých krajích stanovují i při stejných poměrech různé výživné, a po Nejvyšším soud ministryně chtěla, aby postup soudců sjednotil. Soud ale místo toho ministerstvu doporučil vypracovat pro veřejnost podklady pro uzavíraní dohod o výživném.

Autor: Tomáš Belica
Klíčová slova: rozvod;justice;finance;
Diskuse ke článku
.