Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Exmanželkou snadno a rychle

Oprostěte se od pomstychtivosti a od pocitů viny.
24. listopadu 2008 | 15:00

I když můžete vypustit duši, abyste vytvořila manželovi a dětem dokonalé zázemí, nikdy nemáte jistotu, že neuslyšíte bolestná slova: "Opouštím tě!"

Co dělat, když vás takto nečekaně partner srazí na kolena?

Už nějaký ten pátek žijete vedle sebe. Už dopředu dovedete odhadnout, co udělá manžel po příchodu z práce. Znáte všechny jeho zvyky a dávno jste se smířila s tím, že některých věcí se od něj nikdy nedočkáte.

Někdy je lepší nechat ho odejít.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Uklidňující stereotyp
Přesto jste docela spokojená. Uvědomujete si sice, že se mezi vámi občas rozprostírá nekonečná nuda a každý den plyne pod nadvládou stereotypu, ale už vám to příliš nevadí. Po všech peripetiích, kterých jste si dosyta užila při výchově dětí a při budování vlastního zázemí, vás někdy "nudná" jistota a klid příjemně konejší.
"Hlavně, když se máme rádi," napadá vás možná někdy. I když se dávno oslabila vaše sexuální touha po vlastním muži, jste smířená. Vážíte si toho, že nezapomene na vaše narozeniny a občas vám pochválí podařenou svíčkovou. Pozorujete, jak ve vašem okolí krachuje jedno manželství za druhým, a říkáte si, jaké máte štěstí, že spolu dokážete žít, aniž byste se podváděli. Vlastně jste se ani nikdy nehádali. Ujistíte se tak, že váš partner nemá důvod něco měnit. Vždyť mu uděláte, co mu na očích vidíte. Doma je čisto, navařeno.Vůbec vás nenapadá, že by budoucnost někdy mohla mít jinou podobu.

Některé z nás si dokážou teprve bez manžela vybudovat šťastný život.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Zdrcující změna
Jenže jednoho dne partner přijde domů a chová se jinak. Neodhodí ponožky v koupelně, nezakřičí ode dveří: "Ahoj ženo, jak bylo?" Nevtiskne vám polibek na tvář. Místo toho před vás předstoupí s vážnou tváří a dramatickým hlasem pronese: "Musíme si promluvit!"
Následuje nepřetržitý vodopád slov o tom, jak si představoval svůj život úplně jinak, že ho všudypřítomná nuda a předvídatelnost každé situace naprosto ničí a že je ještě čas začít opět žít naplno. Zabalí si pár věcí a odejde. Za milenkou. Nechá vás napospas ničivým myšlenkám.

Svoje spory si vyřešte bez přítomnosti dětí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Co si teď počít?
Nevíte kudy kam. Nechápete. Vždyť jste na něj tolik spoléhala! Co si sama počnete?
Podobná situace dnes potkává spoustu žen středního věku. Občas se nenápadně připlíží a znenadání zasáhne. Někdy sice tušíte, že se s vaším protějškem něco děje, ale bojíte si to přiznat. Nechcete si to připustit. Jednoho dne to ale stejně budete muset řešit. Jak se v takové situaci zachovat? Máte ho nechat jen tak odejít? Po tolika letech? A co tomu řeknou vaše děti? A co vy? Zvládnete být sama?

YVETTA (58)

Milence jsem se pomstila!
"V zámku zarachotil klíč a známé astmatické kašlání, systematicky 'léčené' padesátkou cigaret Start bez filtru, mě donutilo vyskočit z postele, kam jsem večer ulehla s knížkou. Na každodenní pozdní návraty svého muže jsem už byla zvyklá. Pracoval jako traktorista na statku a po práci poklidil i nakrmil drůbež a králíky, což byl jeho koníček. Pravidelně pak ještě v montérkách odcházel na čtyři "kousky" do místní hospody. Já jsem se věnovala dětem, po práci se starala o domácnost a zahrádku.
Už v předsíni jsem ucítila známou směs pachů – pach siláže, cigaret, cibule a hospodského guláše. Rychle jsem mu ohřála večeři a čekala, až se vykoupe. V posteli nám to celkem klapalo, i když mi vadil jeho dech a oplzlé řeči.
Tak šel čas. Manžel kašlal stále hůř, pohrdal uklizeným bytem, začal mi říkat ponižující slova. Děti mu šly na nervy, vyháněl je do jejich pokojů. Dával mi stále méně peněz a na dovolenou jel sám.
Jednou jsem se svěřila své známé, a ta se podivila, proč už jsem ho dávno neposlala za jeho milenkou. Prý bydlí ve vedlejším domě a oba spolu chodí skoro dva roky. Byli i na dovolené u Balatonu.
V tu chvíli se ve mně zvedl obranný štít. Bez jakýchkoli hysterických výlevů a slz jsem se ho přímo zeptala, zda je to pravda a jak to chce řešit. Přiznal se, s ulehčením vzal kufr, naházel do něj oblečení a osobní věci a ve dveřích pronesl, že všechno ostatní nechává dětem. Ona prý má zařízený byt. Dcerka, tehdy sedmiletá, špitla ve dveřích: "Tati, zapomněl sis tady kravatu…".
Chtěla jsem se té potvoře pomstít. A tak večer, když bylo všude ticho a klid, jsem vzala ze spíže řádné uleželé olomoucké syrečky. Sundala jsem upatlaný celofán a po špičkách přeběhla do vchodu, kde bydlela ona ženská. S bušícím srdcem jsem zmuchlaný obal od syrečků vecpala do špičky jejích bot. Doma jsem si spokojeně oddychla. Pomsta byla sladká!
Rozvod se odehrál hladce a rychle. Odstěhovali jsme se s dětmi do města a žijeme si hezky, v klidu a pohodě. Opustil mě po čtyřicítce. No a co? Mám se dobře, žiji sama, mám pár přátel, chodím po horách, cestuji po světě, raduji se s vnoučaty. Jsem ráda, že to takhle dopadlo, jsem zase sama sebou."

EVA (56)

Snažím se ze všeho dostat
Čtenářka Eva se vdala ve 24 letech. Manžel doma moc nebyl, jezdil na montáže. Po roce 1989 začal podnikat mimo své bydliště. Vysvětloval to tím, že tam by nevydělal. Paní Eva s dětmi tedy zůstávala převážně sama. Pokud manžel přijel na víkend domů, byl unavený a vyžadoval, aby ho paní Eva obskakovala. "V žádném případě to nebylo idylické manželství," přiznává Eva.
A tak se po 25 letech soužití, kdy byly děti už velké, jednoho dne zamilovala do svého kolegy z práce. Byl dvakrát rozvedený a vykládal, jak jeho předešlé ženy byly špatné a jak mu nerozuměly. "Litovala jsem ho a snažila se, aby mu se mnou bylo dobře," svěřuje se Eva.
Ona sama byla ve vztahu spokojená, najedou poznávala jiný svět. Jezdili s přítelem na výlety, měli společné zájmy. "Zdálo se mi, že lepší už to být nemůže. Zamilovala jsem se z celého srdce. Nic ostatního jako by neexistovalo" vypráví Eva. "Nedovedla jsem si představit jeden den bez něho, ale přesto jsem zvažovala, jestli se mám rozvést. Po dvou letech se totiž přítel začal měnit. Býval odměřený, měl pořád méně času. Pak jsem odhalila příčinu. Současně se mou měl ještě další přítelkyni," vzpomíná Eva s trpkostí na nemilé překvapení. "Po pěti letech jsem vztah ukončila, mezitím se rozvedla. Bylo to hrozné období," přiznává zklamaná čtenářka.
"Po roce, kdy jsem se ze všeho dostala, se přítel ozval a chtěl začít znovu. Bála jsem se uvěřit jeho omluvným slovům, přesto jsme se několikrát sešli. Po 14 dnech jsem ho ale zahlédla, jak jede ke své přítelkyni. Z jeho strany to byl opět podraz, ale tentokrát už to nebolelo. Jen jsem nechápala, co za člověka jsem tolik milovala," hodnotí svou situaci Eva.
Dnes Eva žije sama a snaží se ze všeho dostat. Schází jí děti – dcera studuje v zahraničí a syn odešel k otci. A tak Eva doufá, že vše přebolí a bude zase lépe…

ODBORNÍK RADÍ

Mgr. Radana Štěpánková,
psychologická poradna Rovena Nymburk

Mgr. Radana Štěpánková
Autor: archiv

Jak se rozvést bez boje?

Co dělat, když se chce partner proti naší vůli rozvést?
Často se stává, že rozvod neprožívají partneři časově symetricky. Ve chvíli, kdy se jeden z manželů už rozhodl, že v manželství nechce setrvat, druhý partner je konfrontován se svou bezmocí. Je těžké přiznat si, že obnovení vztahu nezávisí na jeho úsilí. Vztahy jsou svobodnou volbou, není možné druhé ovládat. Opouštěný partner může udělat jenom jednu věc – řekne, že ho rozvod mrzí. Po úvaze může nabídnout, co v budoucnu udělá, aby se neopakovalo to, co iniciátora vede k rozvodu, je-li to na místě.

Jak by měl zhrzený partner překonávat svou bolest a obavy z budoucnosti? Co v těchto případech může pomoci?
Konstruktivnější než vztek a nenávist na bývalého partnera je proces sebepovzbuzování. Je dobré sobě i partnerovi odpustit a rozvod akceptovat. Je dobré v zrcadle vnímat nejbližšího spojence a dělat pro něj s láskou to nejlepší, co přináší klid. Je dobré si o samotě poplakat, urovnat myšlenky, ale být i s přáteli a třeba také obnovit dřívější přátelské vztahy.

Lze se nějak vyhnout psychickým problémům u opouštěného partnera, ve které může rozvod vyústit?
Rozvod je proces, kdy je třeba, aby se odloučila nejen těla, ale i duše, a to bývá spojeno s bolestí. Je třeba poctivě projít celým procesem loučení a přetvořením vlastní identity, která byla spojena s rolí v manželství. Doporučuji myšlenkovou sebekázeň, protřídit si myšlenky, které prospívají harmonii, a naopak vyloučit ty, které přinášejí úzkost, zlost a napětí. Vyhledat psychoterapeuta považuji také za vhodné. Existují osvědčené postupy, které přinášejí úlevu.

Jaké jsou chyby, kterých se při rozvodu partneři obvykle dopouští, a které mohou přispět k vzájemné averzi a nesnášenlivosti?
Problémy nastávají například tehdy, když se opouštěný partner se stane pronásledovatelem, manipulátorem. Problematické také bývají stereotypně destruktivní dialogy – manipulace, výčitky, útoky. Za největší chybu považuji rozhodnutí druhého zničit.

Jak při rozvodu jednat s dětmi? Jak jim rozvod vysvětlit a nepoškodit jejich psychiku?
Informaci o rozvodu by měli podat oba rodiče společně zhruba takto: "Dohodli jsme se, že už jako manželé spolu nechceme žít, oba vás máme rádi..." Pokračování je třeba přizpůsobit věku dítěte a situaci. Každopádně je nevhodné děti zasvěcovat do detailů manželské krize nebo je používat k ovládání partnera. Vhodné je zůstat jako rodiče spojenci.

Je vůbec možné, aby se mezi bývalými manželi po rozvodu vytvořil přátelský vztah?
Přátelský rozvod předpokládá vysokou míru osobnostní vyspělosti. Je to spojeno s uměním poděkovat za to hezké a užitečné, co manželství přineslo, a popřát si vzájemně štěstí na cestě životem.

Tipy, jak vykročit do nového života:

- S optimismem! I když to není jednoduché, odhoďte negativní pocity a myšlenky stranou. Začněte žít život podle vlastních představ.

Snažte se myslet pozitivně.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

- Věnujte se koníčkům, práci, přátelům. Mějte vždy alespoň tři zdroje psychické opory.

- Oprostěte se od pomstychtivosti a od pocitů viny.

- Pokud jste partnera milovala, pusťte ho s láskou. Často se stává, že se po dobře zvládnutém rozchodu stane z průměrného manželství skvělé kamarádství na celý život.

Slavní, ale opuštění…

Jana Blochová – Macková
Ačkoli známého politika Miroslava Macka velmi milovala, on lásku opětoval poněkud zvláštním způsobem. I Miroslav Macek podlehl svodům mladší milenky, ale k jeho smůle ho při záletech nachytali fotoreportéři. A tak se Jana Blochová – Macková rozhodla pro rozvod. Od té doby se ve společnosti pohybuje sama.

Jana Blochová - Macková
Autor: archiv Blesku

Pavla Topolánková
I manželka předsedy vlády Mirka Topolánka zakusila, co je to být vyměněná za mladší. Její muž se zamiloval do své stranické kolegyně Lucie Talmanové, se kterou má syna Nicolase. K rozvodu ale nedošlo, protože na něj Pavla Topolánková nepřistoupila. A tak, i když jsou stále manželé, žijí si vlastním životem.

Pavla Topolánková
Autor: archiv Blesku

Jana Šulcová
Oblíbená herečka žila ve šťastném svazku s hercem Oldřichem Víznerem. Ten jí ale jednoho dne oznámil, že se zamiloval do mladší kolegyně a že odchází. Jana Šulcová zradu manžela neustála a z nešťastné lásky propadla alkoholu. Do toho nastoupily vážné zdravotní problémy. Krizi ale nakonec překonala a dnes už herečka stojí znovu na vlastních nohou.

Jana Šulcová
Autor: archiv Blesku

Chantal Poullain
Kvůli své lásce Bolkovi Polívkovi opustila rodnou Francii a odešla do tehdy komunistického Československa. Ačkoli manželství trvalo řadu let a Chantal porodila Bolkovi syna Vladimíra, také on nakonec ztratil hlavu pro mladší ženu a Chantal opustil. Chantal odchod milovaného muže ustála s šarmem sobě vlastním.

Chantal Poullain
Autor: archiv Blesku

NEPROPÁSNĚTE!

Soukromé pasti

Pokud vás toto téma zaujalo, nenechte si ujít poslední díl z cyklu příběhů Soukromé pasti, který tentokrát nese název Exmanželkou snadno a rychle. Hance je něco přes čtyřicet, má dvě děti a vede docela obstojný život. Ovšem jen do chvíle, než jednoho dne manžel bez varování odejde za mladší ženou. To je pro Hanku rána pod pás. Zničeho nic se musí zbavit závislosti na manželovi, kterou si ani neuvědomovala, a postavit se na vlastní nohy. Situaci navíc komplikuje to, že všichni tři účastníci tragikomického příběhu hrají v jednom orchestru.

26.11. ve 20.00 hod. na NOVĚ

Nenechte si ujít poslední díl z cyklu Soukromé pasti ve středu 26.11. na Nově.
Autor: archiv TV NOVA

Autor: Alena Dušková