Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Víte, co všechno můžete chovat doma?

11. června 2008 | 12:58

Pořídit si domácího mazlíčka, jakého hned tak někdo nemá. Podobná myšlenka občas napadne leckoho z nás. Třeba během exotické dovolené, kde podnikaví trhovci nabízejí překrásné želvy nebo papoušky.

Ukvapenost se však nevyplácí, upozorňuje Mgr. Pavla Říhová, vedoucí referátu CITES České inspekce životního prostředí na adresu těch, kteří na tržišti podlehnou "lákavým" nabídkám. "Vždy je třeba zjistit si o chovu podrobnější informace předem."

Na důvěřivce číhá pokuta
Pokud nový domácí mazlíček patří k chráněnému druhu zvířat, může vás přijít pěkně draho. "Za nelegální dovoz těchto zvířat hrozí fyzické osobě pokuty do dvou set tisíc korun, firmám až jeden a půl milionu," upřesňuje Pavla Říhová. Ubezpečování trhovce, že zvíře má všechny papíry v pořádku, vám v danou chvíli nepomůže. Odpovědnost je čistě na vás. A výše pokuty se bude odvíjet od toho, kolik zvířat jste takto získali a nakolik ohrožený je druh, ke kterému patří. Jinak řečeno, zda jste k zakázanému domácímu mazlíčkovi přišli jako slepí k houslím, nebo se chcete evidentně věnovat nelegálnímu obchodu. Dopustit přestupku se ovšem můžete, i když koupíte zvíře v České republice. Některé druhy totiž musí být vybaveny patřičnými doklady a vy je na sebe musíte po nákupu přehlásit (na příslušném krajském úřadu nebo magistrátu).

Opeřenci v ohrožení
Pestrobarevní papoušci leckomu učarují. Jenže větší krasavci, jako jsou amazoňané, kakadu nebo arové, patří k ohroženým druhům. K jejich chovu potřebujete nejen větší zkušenosti, ale i příslušnou dokumentaci. Především musí mít váš papoušek identifikační kroužek nebo mikročip. Nenechte se uchlácholit prodejcem, že zmíněný kroužek právě teď pták sundal. A pokud nakupujete papouška v cizině, pak nedodržení předpisů může stát čerstvě zakoupeného mazlíčka i život. Na hranicích mohou totiž nelegálního opeřence z obav před ptačí chřipkou utratit. Mnohem jistější je proto chovat roselu, korelu nebo andulku, u kterých vám žádné pokuty nehrozí.

Želva nekňučí, ale strádá
Pořídit si želvičku z Balkánu bylo před léty celkem běžné. Dnes už jsou ovšem mnohé z nich chráněné úmluvou o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích květin (CITES). "Přesto mají lidé stále pocit, že s těmito zvířaty se dá běžně obchodovat," uvádí Pavla Říhová. "Důvěřiví rodiče často koupí dětem želvičku bez papírů a vůbec netuší, že se tím dopouštějí přestupku.“ Správně by měli při nákupu dostat k želvě příslušné doklady a sami si zkontrolovat, zda je opatřená čipem, nebo k ní existuje patřičná identifikační fotografie. A také si být jisti, zda chov doopravdy zvládnou. Želvy potřebují pestrou stravu, správně zateplené i nasvícené terárium a v zimě musí zimovat. Naneštěstí tito plazi nekňučí a poměrně dlouho vydrží strádání. Nezkušený majitel se pak třeba po dvou letech nestačí divit, proč jeho domácí mazlíček "najednou" odešel do zvířecího nebe.

Správně velká kočka
V českých domácnostech se chovají nejčastěji psi a kočky. Leckterý bohatý chovatel ovšem zatouží po tom vlastnit něco "extra" – velkou šelmu nebo jedovatého hada. Což se bez patřičného "papírování" neobejde. "Takzvané podnikatelské chovy ale i přesto jen málokdy poskytnou zvířeti opravdu to, co potřebuje," říká s přesvědčením Pavla Říhová. "Tygr je třeba samotář, ale lev potřebuje mít kolem sebe smečku. Chovat ho doma pro okrasu mu neprospívá." Nemluvě o rizicích, která hrozí nejen chovateli, ale i jeho okolí. Právě nedávno jeden z jejích kolegů lovil v paneláku krajtu, která se zatoulala do stoupaček. A ona sama se už nejednou setkala se zkrachovalými podnikateli, kteří si najednou nevěděli rady se svým poněkud přerostlým domácím mazlíčkem.

Nadšenci, kteří propadnou třeba chovu gepardů a obětují mu veškerý čas i peníze, sice také existují, ale podle slov inspektorky jich moc není. A pro ty ostatní je určitě lepší zůstat u chovu běžných domácích zvířat, ke kterému žádné zvláštní povolení není zapotřebí.

Rady pro nezkušené

* Podle slov inspektorky Pavly Říhová neexistuje zákaz chovu na některé zvíře, teoreticky byste mohli mít doma i gorilu. Ovšem k některým druhům zvířat potřebujete speciální doklady. Informace o tom, která zvířata jsou chráněná a co je k nim třeba, najdete na www.cizp.cz a www.env.cz.

* Nedůvěřujte příliš trhovcům ani prodejcům v obchodech a doklady si hned při nákupu zkontrolujte. Ověřte si i označení zvířete (fotografii, číslo kroužku a jiné), zda odpovídá tomu, co se uvádí v papírech.

* Zvíře, které patří k takzvaným nebezpečným druhům (jedovatí hadi, šelmy…) musíte přihlásit na příslušné veterinární správě i krajském úřadu a zaplatit poplatek. Poté veterinář zkontroluje, zda podmínky chovu skutečně odpovídají potřebám zvířete.

* Pokud si všimnete, že soused chová některé z těchto nebezpečných zvířat bez povolení, upozorněte na něj Krajskou veterinární správu.

Autor: Ivana Matyášová
Související články