Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak doma ušetříte 25 950 Kč za rok?

Neplaťte státu zbytečně moc a odečtěte si všechny možné výdaje! Například zaplacené úroky z hypotéky, hodnoty darů atd.
4. dubna 2010 | 13:41

Jak se dá ročně v domácnosti uspořit skoro 26 tisíc korun? Jednoduše! Stačí se doma chovat podle návodu, který Nedělní Blesk vypracoval s odborníky z finančního serveru Měšec.cz. Stovky korun se přitom dají ušetřit i na zdánlivých maličkostech, jako je například odkapávání kohoutku!

Největšími žrouty energie v domácnosti jsou starý sporák, lednička a pračka. Ušetřit se dají tisíce korun, pokud se tyto staré spotřebiče vymění za nové s energetickou třídou A. Nově se také objevují třídy A+ a A++, kde jsou úspory ještě vyšší.

Například výměnou ledničky za novou úspornou lze docílit roční úspory přesahující 4 tisíce korun, takže investice se velmi rychle vrátí. „U ostatních spotřebičů nejsou zatím tyto dvě nové třídy zákonem upraveny, většinou tak slouží spíše jako marketingový tahák, proto buďte obezřetní,“ radí Jiří Hovorka z fi nančního serveru Měšec.cz.

Šetření i bez investic

Tisíce ročně se dají ušetřit i bez jakýchkoliv investic. Stačí se jen nepatrně uskromnit. Redaktor Blesku Michal Ondrášek to se svou čtyřčlennou rodinou otestoval. První týden se Ondráškovi nijak neomezovali a žili tak, jak žijí normálně. Další týden ale začali svítit pouze tam, kde se nacházeli, místo vany se koupali pouze ve sprše a při vaření kávy naplňovali do konvice pouze tolik, kolik bylo třeba. Z měřáků pak vypočítali, že kdyby se takto chovali celý rok, ušetřili by 5 tisíc korun!

KOHOUTEK

Pozor na kapající kohoutky! Neutěsněným kohoutkem denně mohou odkapat i dvě desítky litrů vody. V přepočtu na peníze pak za rok odkape přes 400 korun.

VARNÁ KONVICE

Pokud si člověk jde udělat kafe, není nutné naplnit vodou celou konvici. Vyplatí se taky napustit do konvice už teplou vodu, elektrická energie na ohřev vody je totiž dražší. V případě, že si doma někdo vaří kafe každý den, tak ušetří za rok 200 korun.

MYČKA

Do myčky by měla přitékat teplá voda. Nejvíc energie si totiž tento spotřebič vezme při ohřevu vody. Ročně se tak dá ušetřit zhruba 1000 korun. Ušetřete ještě víc, a zapínejte myčku pouze v případě, je-li plná.

VAŘIČ

Ohřívat malý hrnec na velké plotýnce a velký hrnec na malé plotýnce se nevyplatí. V obou případech dochází ke zbytečným ztrátám energie. Ještě víc se ušetří s novým a kvalitním sporákem, díky kterému se roční náklady na vaření sníží až o 700 korun.

LEDNICE

Staré ledničky špatně těsní a tím spotřebují větší množství energie. Novou ledničku se vyplatí kupovat s nejúspornější energetickou třídou A+. Dají se tak ročně uspořit zhruba 4000 korun.

PEVNÁ LINKA

Volat si přes pevnou linku už je dnes zbytečnost. Zvlášť když jde telefonický hovor z domova uskutečnit zdarma pomocí počítače s programem Skype. Za zrušený nejlevnější paušál se dá ušetřit 2850 korun ročně.

SVĚTLO

V místnostech, kde zrovna nikdo není, se vyplácí zhasínat. Zároveň se dá ušetřit koupí úsporných žárovek. Roční náklady na svícení ve čtyřpokojovém bytě tak hned klesnou o 1000 korun.

TOPENÍ

Je dobré se ujistit, že okna v domácnosti dobře těsní. Za topení se také dá ušetřit, pokud si rodina koupí domů elektronické regulátory teploty a v každém pokoji zvolí individuální teplotu a v době nepřítomnosti bude vytápět méně. Ročně se tak dají ušetřit tisíce korun, v obyčejném bytě zhruba 5000 korun.

ELEKTRONIKA

Pokud elektroniku nevypnete úplně, zřejmě se uvede do takzvaného stand by módu. U moderních televizí jsou roční náklady na stand by mód zanedbatelné a činí 25 korun. Počítače v úsporném režimu jsou ale schopné sežrat za rok i několik set korun. Vypínáním veškeré elektroniky v obýváku ušetříte zhruba 500 korun ročně.

ZÁCHOD

Stačí si pořídit nové splachovadlo se dvěma tlačítky pro malé a velké spláchnutí. Čtyřčlenná domácnost v případě toho, že každý půjde na malou 3x denně, ušetří 1500 korun.

PRAČKA

Díky kvalitnímu pracímu prášku se dá prát i velmi znečištěné prádlo při nižších teplotách a tím ušetřit. Při praní dvakrát týdně a s novou pračkou se dá uspořit částka kolem 1000 korun.

UMYVADLO

Vypínejte při čištění zubů vodu. Do kanálu jinak denně odteče zcela zbytečně i víc jak 10 litrů vody, což ročně dělá ve čtyřčlenné domácnosti přes 800 korun.

Autor: Jan Horák