Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Maminky přijdou od ledna o tisíce korun!

Od ledna příštího roku budou brát maminky o pětinu méně peněz
19. října 2009 | 05:00

Až o několik tisíc korun měsíčně méně budou brát od ledna příštího roku maminky na mateřské. V rámci úsporných balíčků se totiž mateřská sníží zhruba o pětinu. Stát na čerstvých maminkách ušetří více než miliardu korun.

Matky na mateřské dovolené se svezou po finanční skluzavce společně s dlouhodobě nemocnými, kterým se také nemocenská krátí. Dosud jim totiž stát vynahrazoval více než dvouměsíční výpadek mzdy vyšší nemocenskou. Teď budou brát všichni nemocní stejně. A i když mateřství není nemoc, vyplácí se ze stejné státní kasy jako nemocenská. A společně s dlouhodobými marody přijdou matky zhruba o pětinu peněz.

Méně peněz i za ošetřování dítěte
Maminky s malými dětmi tak asi budou skupinou, které se nejvíc dotknou Janotovy úsporné balíčky. Kromě hůře placené mateřské dovolené totiž o peníze přijdou i ženy, které už pracují. Dalším škrtem jim totiž stát sebral i peníze za první tři dny ošetřování nemocného dítěte. Je to přitom poprvé v historii Česka, kdy se cílem státních úspor staly matky s dětmi. Dosud totiž dávky neklesaly, ale rostly. Podle odborníků se nižší peníze pro matky s dětmi můžou odrazit na nižší porodnosti.

Zákon (zatím) platí jen rok
Zákon, který už podepsal prezident, ale má zatím platit pouhý jeden rok. Přesto se dotkne desetitisíců matek, které už jsou na mateřské dovolené (a budou brát mateřskou i po 1. lednu 2010) nebo ji mají před sebou. „Změna se dotkne maminek, kterým se mateřská překlápí do nového roku anebo ji v něm teprve začnou pobírat,“ říká mluvčí České správy sociálního zabezpečení Kamil Vařek. Maminkám, které už mateřskou pobírají, ji po Novém roce úřednice přepočítají. V únoru tak na svých účtech najdou nižší částku, než na jakou byly doposud zvyklé.

o kolik klesne mateřská?
Autor: red

10 nejčastějších otázek o mateřské dovolené

1. Jak dlouho trvá? Mateřská dovolená trvá 28 týdnů. Maminka, které se narodily dvě a více dětí, má 37 týdnů.

2. Kdy se nastupuje na mateřskou? Na mateřskou nastupuje těhotná žena 6 až 8 týdnů před termínem porodu.

3. Co když porodím dřív? Pokud vyčerpáte méně než 6 týdnů, tak se vám mateřská posouvá a zůstanete doma déle o dobu, o niž jste přišla dřívějším porodem.

4. Kdo rozhoduje, který den nastoupím na mateřskou? O datu nástupu si rozhodujete vy. Nastoupit musíte v období 6 až 8 týdnů před očekávaným dnem porodu.

5. Musím si o mateřskou požádat? Ano, formulář, kterým uplatníte nárok na peněžitou pomoc v mateřství, vám předá váš gynekolog.

6. Kolik peněz budu brát? Záleží na tom, jak vysoký plat jste měla (viz tabulka).

7. Porodím v listopadu, budu brát pořád stejně? Nebudete. Od ledna budete mít mateřskou nižší.

8. Kde se o mateřskou žádá? Žádost o podporu v mateřství předáte zaměstnavateli, který ji společně s dalšími podklady předává příslušné »sociálce«.

9. Kdo a jak mi ji bude vyplácet? Peníze vám vyplácí »sociálka « buď převodem na účet nebo složenkou. U složenky ale musíte hradit náklady na její poslání.

10. Kdy peníze dostanu? První peníze dostanete měsíc poté, kdy »sociálka « dostane od vašeho zaměstnavatele potřebné doklady pro výplatu.

Autor: Radka Růžičková
Klíčová slova: mateřská, maminky
Diskuse ke článku
.