Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Píšu, píšeš, píšeme

8. září 2008 | 10:22

Děti minulý týden zas usedli do školních lavic a vy opět řešíte každoroční problém, jakými nejlepšími psacími potřebami je vybavit?

Které pero a která tužka je vhodná pro vašeho malého školáka? Co z nabídky ho zaujme? Na trhu se nabízí velký výběr a je těžké se v něm zorientovat. Bylo by škoda nakoupit pomůcky, které by pak vaše dítko nevyužilo.

Škrábe jako kocour?

Zdá se vám, že vaše dítko někdy píše jako kocour? Spíláte mu a káráte ho za nepečlivost? Přitom kámen úrazu může být i ve špatně zvoleném peru. Kromě běžných psacích pomůcek existují i pera a tužky se speciálními ergonomickými trojbokými úchyty, které umožňují dobré uchopení a snadnější psaní.

Kvalitu psaní ovlivňuje typ hrotu, šíře stopy (pohybuje se zpravidla v rozmezí od 0,3 mm do 0,8 mm, šířka úchopové zóny nebo její materiál a především u per je rozhodující i sklon hrotu.

Praktická jsou pera s vyměnitelnými náplněmi s dlouhotrvající psací stopou.

Začínáme psát

Pro školáčka, který se teprve učí psát, je zásadní trojhranný tvar pro uchopení, který navede dítě ke správnému držení. Dítě se nemusí tolik soustředit na sklon a držení, ale více se zaměřit na psaní samé.

NÁŠ TIP:

Neperte se s perem. Vyberte si pero a tužky tvarované pro snadné psaní.

Autor: Ladislava Protivanská
Související články