Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kolik řečí umíš...

Zdá se, že spolu s našimi ratolestmi jsme i my rodiče jaksi 'školou povinní'.
5. září 2008 | 09:21

Začíná školní rok a vy chcete, aby vaše ratolesti navštěvovaly jazykové kurzy. Podle jakých kritérií je vybírat jsme se zeptali pedagožky Mgr. Jany Vesecké.

S kým by se rodiče měli poradit, pokud chtějí, aby se jejich dítě učilo cizím jazykům i mimo školu?
Hlavně sami se sebou, protože oni své dítě znají nejlépe. Potom je dobré navštívit konkrétní jazykovou školu, zjistit si informace o výuce, případně navštívit jednu vyučovací hodinu.

Jaký je nejvhodnější věk na to, aby děti začaly navštěvovat tyto kurzy a proč?
S výukou cizích jazyků se může začít již v raném věku dítěte, samozřejmě formou hry. Je to přirozený proces učení, při kterém může dítě načerpat mnoho podnětů. Určitě by se s výukou prvního cizího jazyka mělo začít na prvním stupni základní školy.

Podle jakých kritérií by rodiče měli tyto kurzy vybírat?
Kritérií je hned několik. Je to zaměření daného kurzu. Důležitou roli hraje učitel – Čech či lektor, v tomto případě záleží na jazykové úrovni dítěte. Na počátku je lepší český učitel a postupně pak lektor. Zeptejte se také, na jakou jazykovou zkoušku dotyčný kurz dítě připraví.

Jak rodiče zjistí, že jejich dítě ve zvoleném kurzu dítě skutečně něco naučí?
Komunikací s dětmi. Povídejte si s nimi o tom, co se naučily na konkrétních hodinách, jak se jim tam líbí a podobně. Nepodceňujte internet, na kterém naleznete také recenze na dané kurzy. O úrovni školy také vypovídají výsledky školy a úspěšnost jejích absolventů (např.u mezinárodních zkoušek).

Autor: zpracovala: mif
Související články