Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kontrolují bezpečnost vašich dětí

Výběr táborů je poměrně velký.
11. srpna 2008 | 14:18

Jedou vaše děti letos na dětský tábor? Podle čeho jste jim ho vybírali? Ministerstvo školství teď provádí namátkové prověrky, zda je vše, jak má být.

Mnoho dětí stráví část prázdnin na letních dětských táborech. Mohly volit z nepřeberného množství aktivit s různým tematickým zaměřením. Ministerstvo školství teď ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi dělá na táborech kontroly. Soustřeďují se zejména na podmínky pro osobní hygienu. Kontrolují, zda se mají děti kde umýt a vyčistit si zuby a jaký je stav táborových latrín. Stranou nezůstává ani zásobování pitnou vodou a způsob skladování potravin.

Jeden tábor v Jižních Čechách dostal například pokutu za nedostatečně vybavená umyvadla pro osobní hygienu v kuchyni a jiný za špatně uložené potraviny. V dalším táboře bylo v lékárničce nalezeno 23 balení prošlých léků. Ověřuje se i zdravotní osvědčení vedoucích a zdravotní dokumentace dětí.

Hygienickým kontrolám však nepodléhají tábory, které trvají méně než 5 dnů nebo se jich účastní méně než 30 dětí. Celkem zatím kontroloři neodhalili žádný velký problém nebo zanedbání. Úroveň českých letních táborů je rok od roku stále lepší. Vždycky se však vyplatí předem si ověřit úroveň tábora. Nejlepší je zeptat se na zkušenosti rodičů, jejichž děti se ho zúčastnily v minulých letech. Organizátoři by vám měli poskytnout přesné údaje, kde a za jakých stravovacích a ubytovacích podmínek se tábor bude konat.

Autor: ČTK, len
Související články