Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Děti a sluníčko

Děti do jednoho roku by vůbec neměly být na slunci.
30. července 2008 | 10:18

Lékaři varují před slunečními paprsky, přesto je k životu potřebuje naše tělo i duše. Co tedy znamená bezpečné opalování pro naše nejmenší?

Slunce je blahodárným zdrojem energie a zlepšuje náladu nám i našim potomkům, ale může být také velmi zrádné. Děti potřebují pohyb na čerstvém vzduchu a na slunci. Je na nás, aby pro ně paprsky neznamenaly riziko. Jejich citlivá pokožka se opaluje pomalu, ale rychleji se spálí. Pravdou je, že většinu škodlivého záření (podle výzkumů je to až 80 procent) absorbuje tělo v dětství. Jinými slovy, spálení kůže v útlém věku představuje jedno z největších rizik pro vznik melanomu ve zralejším období našeho života.

Když se budete řídit zásadami zdravého opalování, nemusíte se o svoje dítko bát. Děti do jednoho roku by ale vůbec neměly být na slunci. Jejich pokožka je příliš tenká a ochranné barvivo melanin – hnědý kožní pigment, který je schopen pohlcovat nebezpečné záření, se teprve začíná tvořit. Ale i u větších dětí se snažte omezit jejich pobyt na sluníčku mezi 11 a 15 hodinou.

Pokud má vaše dítě velmi citlivou pokožku na sluneční záření, porozhlédněte se po oblečení s UV faktorem. Velkou službu poskytnou především koupací trička nebo overaly z funkčních materiálů.

Děti do jednoho roku by vůbec neměly být na slunci.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Zásady zdravého opalování

* Krém je třeba nanést nejlépe půl hodiny předtím, než půjdou děti na slunce.

* Stupeň ochranného faktoru přizpůsobte lokalitě, u nás vystačíte s UV faktorem 10, ale u moře nebo na horách je nutný alespoň faktor 30.

* Děti natírejte krémem s ochranným faktorem několikrát denně.

* Nezapomínejte na nejohroženější partie, jako je nos, rty, ušní boltce a nárty

* Po koupání děti natírejte znovu, i když je výrobek označen jako voděodolný.

* Dávejte dětem na hlavu pokrývku. Na trhu jsou i čepice s prodlouženou zadní částí, která chrání zátylek a krk.

* Poučte děti o škodlivosti slunce před odjezdem na tábor nebo jinam, kde budou bez vašeho dozoru. Vybavte je ochrannými prostředky.

 

NÁŠ TIP

Sundance dětský voděodolný sprej na opalování s karotenem OF 30 je určen pro ochranu citlivé pokožky. Je bez parfému a konzervačních látek. Hydratující látky zanechávají pokožku jemnou a vláčnou. Sprej koupíte v síti drogerií dm za doporučenou cenu 129 Kč.

Sundance dětský voděodolný sprej na opalování s karotenem OF 30, síť drogerií dm, 129 Kč
Autor: archiv firmy

Autor: Ladislava Protivanská
Související články