Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

S dětmi v autě

24. července 2008 | 13:16

Prázdninové cesty vozem bývají mnohem delší než běžné popojíždění za nákupy nebo převoz do školky či školy. I ty nejhodnější ratolesti se brzy začnou nudit a zlobí. Jak potomky zabavit?

Proč za jízdy zlobí?

Při dlouhém sezení na jednom místě děti neudrží pozornost na jednu činnost. Obecně platí, že děti do 5 let jsou schopné soustředit se čtvrt hodiny, v šesti letech už udrží pozornost až půl hodiny. Osmiletí už se zvládnou koncentrovat 45 minut.

Aby se nenudily:

* "Kdy už tam budeme?" ptají se děti během cesty ve stále kratších intervalech. Dejte jim do auta kopii mapy nebo plánek. Dítě může spolu s vámi sledovat trasu, případně si do mapy kreslit nebo dělat poznámky.

* Zpívejte si s dětmi nebo hrajte slovní hry, určitě si vzpomínáte na "slovní kopanou“"nebo hru typu "myslím si slovo". Děti se zabaví, a navíc si prohlubují slovní zásobu. Další možností jsou hádanky. Pokud zatoužíte po chvilce ticha, můžete vyhlásit bobříka mlčení.

* Nezapomeňte jim na cestu přibalit oblíbené hry, ideální jsou karty nebo různé miniatury stolních her, hlavolamy apod. V autě se dá i kreslit, luštit dětské křížovky a kvízy. Důležité je jednotlivé činnosti střídat.

* K pohodě a uvolněnosti dětí přispívá i vhodná strava a pitný režim během cesty. Vhodné je ovoce, zelenina, celozrnné potraviny. Menší sladkost malým cestovatelům neublíží, ale po konzumaci potravin s vysokým obsahem cukru mohou být děti podrážděné.

* Vyberte dětem na cestu oblečení, v němž se cítí pohodlně. Nezapomeňte na láhev pitné vody, vlhčené ubrousky. Sluneční clony ochrání dítko před dotěrnými paprsky. Pohodlný je i malý polštářek.

NAŠE TIPY

Pro malé spolujezdce

Láhev s brčkem
Pootočením horního krytu se brčko vysune, dalším pootočením zasune. Bezpečností záklopka zabraňuje vylití nápoje při jakékoliv manipulaci. Spodní část láhve slouží jako miska pro uložení mini svačinky. Quido Bergmann, 199 Kč

Svačinka do kapsy
Křupavou energii najdete v cestovním balíčku, který se vejde do kapsy. Sušenky Emco Müsli v balení po 30 g koupíte za doporučenou cenu 5,50 Kč. Vyrábějí se v příchuti oříškové, čokoládové a jahodové s mandlemi.

Proti slunci
Oboustranná sluneční roleta skvěle poslouží při plném i částečném stažení. Snadno ji připevníte díky přísavkám, www.learningtoys.cz, 349 Kč

Už tam budem?
Neodbytná otázka netrpělivých malých cestovatelů zní stejně jako název hry od Pitaniku. Spolehlivě ukrátí cestu dětem od 6 let. Doporučená cena je 329 Kč

Autor: Ladislava Protivanská
Klíčová slova: bpž;bpz;děti;cestování;
Související články