Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Cestování s dětmi

Dítě v autě
11. července 2008 | 11:13

Jak to zařídit, aby vaše ratolesti netrpěly cestovní nevolností? Na to jsme se zeptali MUDr. Gabriely Navrátilové, praktické lékařky z Ústí nad Labem.

Jak můžeme malé cestovatele na dlouhý výlet připravit?
Pro každé dítě musíte najít, co je pro něj nejlepší. Vyprávějte mu o dovolené a místu, kam jedete. Připravte ho na dobrodružství a společné chvíle.Vytvářejte pohodu a klid. Budete-li klidná vy, dítě snese cestu lépe. Před odjezdem mu nedávejte těžké jídlo a po cestě mu zajistěte dostatek vlažných tekutin. Podle věku pak zvolte zábavné pomůcky – knížky, hračky. Záleží také, jakým dopravním prostředkem cestujete.

Co dělat, když se komplikace projeví až cestou?
Zachovejte klid a všechno dobře dopadne. Dejte dítěti najevo, že máte čas věnovat se mu a řešit jeho problém. Připravte si dopředu vhodné pomůcky (pytlík na zvracení, hadřík na obklad, ubrousky na omytí). Držte dítě v bezpečné poloze, zkuste ho přivést na jiné myšlenky. Docela účinný je zpěv. V letadle pomáhá žvýkačka, tlak v uších vyrovnává zívání.

Čeho se zásadně vyvarovat?
Pokud dítě projevuje nějaký náznak nemoci, necestujte! V letadle mějte dítě stále u sebe. Dbejte na bezpečnost, v autě ho usazujte výhradně do sedačky. Podle věku mu zvolte zábavu, ale pozor na nebezpečné hračky.

Jak je to s léky na potíže způsobené cestováním?
Kromě známých léků, jako je Kinedryl, existuje také zklidňující sirup Novopassit. Nezapomeňte na léky proti průjmu a horečce. Před cestou se poraďte se svým dětským nebo praktickým lékařem.

Autor: zpracovala: len
Klíčová slova: bpž;bpz;děti;cestování;
Související články