Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šátek namísto kočárku

28. května 2008 | 13:57

Vyzkoušejte staronový způsob nošení miminka v šátku. Malé dítě se v něm cítí bezpečně, slyší tlukot vašeho srdce a je klidnější.

Blízký kontakt děťátka s rodičem znamená v prvním roce života důležitou podmínku pro zdravý vývoj miminka. Pocit bezpečí, který zažilo v raném dětství, si nosí ukrytý kdesi uvnitř po celý život. Snadněji se pak osamostatňuje, je smělejší, více společenské, lépe odolává úzkosti, depresím i závislostem.

Výhody nošení poznáte okamžitě

Děťátko je mnohem spokojenější, lépe spí, případné bolesti bříška rychleji ustupují. Nošení dětí prý dokonce přispívá k rozvoji intelektu. Dítě má lepší rozhled po okolí, rodič si zvykne mu při nošení něco vyprávět nebo i zpívat. Dětský mozek dostává více podnětů.

Chrání i záda

Pro novorozence, kteří ještě neumějí držet hlavičku, doporučují lékaři baby vak nebo šátek. Záda nemluvněte se nezatěžují, nehrozí riziko posunu obratlů. Děťátko leží v klubíčku, tedy v poloze nejvýhodnější pro první měsíce života. Ve vaku v poloze na boku lze nosit i tříleté dítě.

Klokanky: když drží hlavičku

Klokanky, ve kterých je děťátko ve svislé poloze, se doporučují až tehdy, když už děti umějí držet hlavičku. Když dítko nemá dostatečně vyvinuté podpůrné zádové svalstvo, neumí se ještě samo posadit a sedět a rodiče je nosí ve svislé poloze, může nastat nesprávný vývoj vedoucí až k poškození obratlů.

Nedělejte to!

Nenoste děťátko tváří dopředu. Zřejmě chcete, aby všechno vidělo, ale takové nošení není přirozené. Dítě si nemůže opřít hlavičku a přitulit se, což může škodit jeho zádům. A může se stát, že je příliš zatěžována i pohlavní část tělíčka, a to hlavně u chlapců.

Vyberte si:

Baby vaky

Jednoduché vaky umožňují nošení děťátka v různých polohách, vertikálních i horizontálních. Jsou určené dětem až do hmotnosti 5 kg. Umožňují i diskrétní kojení. Dítě lze nosit vepředu, na boku i na zádech. V případě potřeby poslouží také jako přebalovací podložka.

Šátky

V šátku můžete nosit miminko až do věku, který vám vyhovuje. Umožňuje nosit dítě v různých polohách, horizontálních i vertikálních, šátky se dají nosit vpředu, na boku i vzadu. Lze je použít i jako přebalovací podložku, ale také na hraní nebo jako přikrývku, případně jako turistický nosič.

Náš TIP

Samonafukovací židlička na krmení

Tato lehká a pohodlná sedačka je ideální hlavně na cesty. Snadno se skládá a rozkládá. Díky speciálnímu ventilu se sama nafoukne. Má kapsu na láhev, příbory nebo hračku. Pro děti ve věku 12–36 měsíců, 990 Kč, www.learningtoys.cz

Klokanky

Jsou to speciálně navržené nosiče, které umožňují nosit miminko na břiše i na zádech. Vhodné jsou pro děti od 1 roku věku nebo do 12 kg hmotnosti. Popruhy však musí být dostatečně široké, aby se nezařezávaly "nosiči" do ramen.

Krosny

Pokud jste aktivní rodiče a chystáte se s dítkem na výpravy do přírody, je pro vás krosnička dobrou volbou. Podmínkou pro používání krosničky je, aby dítě už bylo schopné sedět. Při výběru se zaměřte na kvalitní popruhy a na pevné polstrování. Výhodou je i pláštěnka.

Užitečné adresy: www.babynet.cz, www.nosenideti.cz, www.babyvak.cz

KNIŽNÍ TIP:

Anne Bacus: Vaše dítě ve věku 1–3 roky

Podrobný rádce sleduje vývoj dítěte po tříměsíčních etapách, tedy ve věku 12–14 měsíců, 15–17 měsíců atd. V každé z těchto kapitol se autorka věnuje vývoji osobnosti, fyzickému, jazykovému vývoji, hrám a hračkám, psychologickým a výchovným otázkám.

Portál, brož., 176 str., 239 Kč

Autor: hr, lap
Související články