Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Děti v trapu?

6. března 2008 | 08:48

Sňatek s cizincem může být exotický, ale občas nedopadne nejlépe. Některé ženy mohou dokonce kvůli manželství s cizincem přijít i o dítě

Po pádu železné opony přibylo sňatků s cizinci. A také problémů, když se v takovém manželství vyskytnou spory... Matky nebo otcové odvlečou děti do ciziny a české úřady odvádějí přinejmenším diskutabilní práci. Naposledy otřásla veřejností zpráva, že Libanonec Abbas Hammoud unesl děti své slovenské manželky. Soud je už svěřil do jejího opatrování, ale dosud se neví, kde děti jsou... Takových případů je nejen na Slovensku dost. Matky se s dětmi skrývají nebo s nimi naopak nemají žádný kontakt. Ohlédli jsme se za dvěma nejznámějšími kauzami posledních let.


MARCELA KRAJNÍKOVÁ (34 let): Pořád věřím * 1996: Marcela Krajníková se odstěhovala za svým přítelem (Roque Fiordalis), provdala se za něj a žila s ním v Argentině. Narodily se jim 2 děti. * 2002: Marcela se vrátila s dětmi z Argentiny do Česka. * 2006: Soud nařídil návrat dětí do Argentiny. Televizní kamery zaznamenaly drastickou exekuci dětí. * Nadace Naše dítě pomohla paní Krajníkové se sháněním peněz na letenku do Argentiny. * Naposledy svoje děti viděla v červnu 2007. V jaké fázi je nyní soudní spor, který vedete o své děti? Rozvodové řízení se bude konat dne 29. února 2008. Úprava poměrů je zatím v nedohlednu. Jak celou situaci teď prožíváte? Pořád doufám, že děti budou zpět, ale nevím kdy. Děti to celé začínají chápat... Moc mě mrzí, čím vším musí projít a ještě projdou. Kdy jste naposledy viděla své děti? Vloni v červnu. Vídala jsem se s nimi v manželově bytě pod jeho přísným dohledem. Řekl mi, že po dobrém či po zlém dosáhne svého, že to pouto zničí a děti na mě brzo zapomenou. Abych s nimi mohla být aspoň hodinu denně, musela jsem si nejprve vyslechnout jeho nadávky. Jinak s dětmi telefonuji 1x týdně, pokud u toho není manžel, svěřují se mi. Ale když je v místnosti on, tak mi jen úsečně odpovídají. Mají strach. Jak si myslíte, že kauza dopadne? To vám budu schopna říct, až bude po soudním řízení, kterého jsem se chtěla osobně zúčastnit, ale na radu svého právníka jsem to zavrhla. Vím, že mě manžel bude žalovat hned několikrát.
NATÁLIE BARAO (28 LET): Výhra s nekončícími dohrami * Natálie se s pozdějším manželem (Jorge Barao) seznámila v roce 2000, vzali se a narodila se jim Sára. Žili v Praze. * Rodina se později přestěhovala do Portugalska. * Natálie se tam po návštěvě Česka v roce 2003 nevrátila a její manžel se obrátil na české soudy. * Na začátku roku 2007 byla Sára exekucí předána otci a později svěřena portugalským soudem do péče matky. Znovu byla podána žádost o rozvod. * Otec platí výživné 100 EUR měsíčně. Sára navštěvuje otce několikrát za rok: 1 měsíc o letních prázdninách, během Vánoc a o Velikonocích. Zdá se, že vše je vyřešeno, ale klid v rodině zatím nenastal. Paní Natálie odmítá mluvit s médii, informace nám poskytl její otec, pan Pavlo. "Natálie změnila zaměstnání, aby se mohla více věnovat Sáře. Jejich vztah je pohodový, ovšem pro všechny je vždy traumatizující pobyt Sáry u otce. Když je tam, otec se začíná stavět na zadní a neumožňuje telefonický kontakt Sáry s matkou. O Vánocích jsme dokonce museli oslovit českou ambasádu v Portugalsku, jindy zasahovala i policie. Nikdy nevíme, co udělá." Vztah mezi manželi zůstává napjatý. "Co se týká Sáry, myslím, že je v mnohém silnější než její matka, i dětský psycholog potvrdil, že situaci zvládá," říká pan Pavlo, který doufá, že po rozvodu se situace uklidní. "Věřím, že i Natálie si najde partnera. Teď ale bere ohledy hlavně na Sáru."
Lenka Pavlová, ředitelka Úřadu pro mezinárodně-právní ochranu dětí Kolik nyní řešíte případů protiprávně přemístěných dětí? V roce 2007 přibylo celkem 16 žádostí o navrácení do České republiky a 17 žádostí o vydání dítěte od nás do zahraničí. Žádostí (tam a zpět) je přibližně 50:50. Jaký je současný stav případů "Krajníková" a "Barao"? K případu Barao už se nechci vyjadřovat, neboť se domnívám, že zejména dětem nepřispívá přílišný zájem médií. Případ paní Krajníkové Úřad uzavřel poté, co byly děti vráceny do Argentiny. Plánujeme však změny Úřadu a chceme se tomuto i dalším případům věnovat. Dalším naším cílem je prevence. Může se na nás obrátit ten, komu hrozí podobně vypjatá situace: kancelar@umpod.cz.
PhDr. Tamara Cenková, psycholožka Jak se může náhlé přesídlení dětí do ciziny podepsat na jejich psychice? Velmi záleží na tom, co předcházelo přestěhování do jiné země. Pokud to bylo násilné stěhování, mohou se projevit různé změny chování, strach, noční děsy apod. Jestliže ale vše probíhá v klidu a porozumění, jsou děti schopné takovou změnu přijmout. Jak ovlivní násilné odloučení od dětí jejich matku? Každá normální, milující matka snáší oddělení od svých dětí velmi těžko, obzvlášť když jsou malé a byla po celou dobu s nimi. To trauma si ponese po celý život.

Související články