Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Psi a děti

Speciálně vedený pejsek dokáže zklidnit hyperaktivní děti. Fyzicky či mentálně postižené, kteří takřka nereagují na žádné podněty, zase přiměje k aktivitě.
3. listopadu 2008 | 12:28

Čekáte přírůstek do rodiny a bojíte se, jak ho přijme váš chlupatý miláček? Pokud budete dodržovat určitá pravidla, vytvoří si váš mazlíček s dítětem nádherný vztah.

Existuje několik pravidel pro rodiče, kteří očekávají narození miminka a zároveň mají v rodině psa. Nabízíme vám ta nejdůležitější.

1. V ideálním případě by se pes měl potkávat s dětmi už jako štěně.

2. Pes by měl být ovladatelný, a bez problémů zvládat základní příkazy (tj. sedni, lehni, k noze atd.)

Pes by měl být ovladatelný.
Autor: Jiří Černohorský, archiv Blesku, archiv čtenářky

3. Než se dítě narodí, je třeba postupně změnit postoj ke psovi - chovat se k němu tak trochu jako děti. Věnujte se víc jeho uším, ocasu a packám. Nejprve zvíře jemně hlaďte, později i mírně tahejte za srst. Když pes toto chování akceptuje, odměňujte ho. Všechny děti v rodině by se měly naučit psa odměňovat pochvalou nebo pamlskem.

4. Před narozením miminka omezujte společný čas strávený se psem, aby zvíře po příchodu dítěte do rodiny netrpělo náhlým nezájmem okolí.

Pes ano nebo ne?
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

5. Naučte psa, aby lidem nekradl z ruky jídlo a netahal hračky. Cvičení je zvlášť účinné tehdy, když jsou u vás na návštěvě děti, protože se pes může naučit nekrást později jídlo a hračky vašemu dítěti.

6. Jakmile se děťátko dostane do rodiny, je dobré psa odměnit (pochvalou či pamlskem) v přítomnosti dítěte. Pokud byste psa před miminkem zavírala nebo byste na něj v přítomnosti miminka křičela, riskujete, že pes začne vnímat nováčka v rodině negativně.

Speciálně vedený pejsek dokáže zklidnit hyperaktivní děti. Fyzicky či mentálně postižené, kteří takřka nereagují na žádné podněty, zase přiměje k aktivitě.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

7. Malé děti by se psem nikdy neměly zůstat samotné. Nemají totiž ještě vyvinutý cit pro to, aby pochopily, čím mohou způsobit zvířeti bolest.

8. Běžná péče o zdraví psa, obzvlášť odčervování a kontrola ostatních parazitů, by měla být naprostou samozřejmostí a rutinní součástí zodpovědného vztahu ke zvířeti.

Autor: bpz
Klíčová slova: bpž;bpz;děti;zvířata;
Související články