Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

´Bejbyhotýlek´ pohlídá mimino za 1800 Kč na den

3. listopadu 2009 | 12:01

Máte malé dítě, potřebujete něco nutně zařídit, ale nemá ho kdo pohlídat? V Čisovicích u Mníšku pod Brdy funguje "bejbyhotýlek", kde hlídají i miminka už od 2 měsíců věku!

A to v Česku nemá obdoby! Ovšem za takové hlídání si i připlatíte. Za 24 hodin tak dáte až 1800 korun.

Celý dům je uzpůsoben jen pro děti. Majitelka školky a zakladatelka servisu hlídání dětí Jaroslava Vránová (42) tu nebydlí, jen sem chodí do práce. A rozhodně to nemá daleko! Žije totiž ve vedlejším domě.


„Dřív jsem pracovala jako učitelka v mateřské školce, pak léta jako chůva, která chodila do rodin. Spousta lidí ale nechce, aby pečovatelka chodila k nim domů, a na jesle nebo školku je dítě malé, tak jsem zrekonstruovala sousední dům,“ popisuje Jaroslava příběh, jak přišla na nápad s hotýlkem. Kromě Jaroslavy sem dojíždí dvě zdravotní sestřičky a další dvě učitelky ze školek. „Záleží na naplnění miniškoličky. Kapacitu máme 10 dětí, pro noční pobyt je to méně,“ říká Jaroslava. A kolik tady za pohlídání svého »prcka« necháte? Záleží na věku dítěte a délce pobytu. Ale individuální péče o miminko za den a noc vyjde až na 1800 korun!

Jak to vidí odborníci:
Je vůbec dobré úplně malé dítě nechávat bez dozoru cizím, i když kvalifi kovaným osobám? „Je nutné říct, že jde o individuální péči. Miminka mají vždy chůvu pro sebe,“ říká Jaroslava. Blesk se přesto zeptal odborníků:

René Hrdlička, pediatr z kolínské nemocnice
„Obecně je v pediatrii známo, že kontakt matky s dítětem v prvních měsících života je velmi důležitý, z tohoto pohledu miniškolička asi není ideální nápad. I požadavky na provoz budou u tak malých dětí náročné. My jako pediatři pochopitelně nemůžeme něco podobného zakazovat.“

Hana Hrstková, přednostka I. dětské interní kliniky ve Fakultní nemocnici Brno
„Dítě do 6 měsíců by určitě mělo být v trvalé péči matky nebo alespoň jedné osoby. Není vhodné střídání. Také personál by měl mít patřičnou kvalifi kaci, důležitá je též příprava stravy a hygiena. Nicméně se domnívám, že dvouměsíční děti by měly být s matkou. Krátkodobý záskok za matku je však možný.“

Kolik za hlídání zaplatíte?

Hlídání větších dětí ve skupině (při souvislém pobytu 24 hodin a více):
od 50 Kč/hod. (1200 za den a noc)
Denní (8 – 18 hodin) individuální hlídání větších dětí: 80 Kč/hod. (800 Kč za 10 hodin)
Denní hlídání miminek (8 – 18 hod.): 100 Kč/hod. (1000 Kč za 10 hodin)
Odvoz dětí (do kroužků, domů...): 6 Kč/km

Autor: Veronika Pukačová
Klíčová slova: mimino, hotel, hlídání, děti
Diskuse ke článku
.