Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tři holčičky napadl smrtící meningokok!

21. října 2009 | 16:08

Tři holčičky (4) onemocněly meningokovou infekcí a teď leží v plzeňské fakultní nemocnici. Dívenky chodily společně do mateřské školky v Sedlci u Plzně.

"Výskyt tří případů meningokoka v jedné školce je ojedinělý. Děti jsou teď již v poměrně dobrém stavu," řekl krajský epidemiolog Petr Pazdiora.

O víkendu a v pondělí skončily postupně v nemocnici tři děvčátka. Nejdříve Terezka (4). Začala marodit a dostala vysokou horečku. Maminka Blanka byla s Terezkou dvakrát u lékařky.

Ta dívenku vždy prohlédla a poslala je domů. Až při třetí návštěvě jim doporučila jet do nemocnice. „Terezka je už v pořádku. Už v pátek by nás měli propustit domů. Hlavně, aby to i ty dvě další holčičky přežily,“ řekla Blesku z nemocnice Terezčina maminka Blanka.

Druhým dítětem byla Hanička (4). „V sobotu ji odvezli do nemocnice s podezřením na zánět ledvin. Tam zjistili, že jde o meningokoka,“ uvedla ředitelka Základní a mateřské školy v Sedlci Anna Císařová. Třetím je Eliška (4). Ta skončila v nemocnici v pondělí.

Epidemiologové informovali vedení školky a to pak zveřejnilo na internetu varování pro rodiče ostatních dětí. „Všechny rodiče, kteří děti přivedli do školky, jsme na doporučení krajské hygienické stanice posílali na výtěry a preventivní přeléčení penicilinem,“ podotkla ředitelka Císařová. I když epidemiologové školku nezavřeli, byla včera prázdná. První děti by se měly do školky vrátit dnes.

Autor: Zbyněk Schnapka