Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bezmocné maminky bez mateřské: Nemáme ani na plíny!

Po každém porodu jsem si vzpomněla nasvou prvorozenou dceru.
26. srpna 2009 | 12:59

Neuvěřitelná bezmoc! Tak hodnotí svou současnou situaci tisíce maminek, které stále čekají na vyplacení mateřských dávek, jejich jediného příjmu. A podobně jsou na tom i ti, kteří čekají na svou nemocenskou.

S novým systémem výplaty rodičovských příspěvků, zavedeným od ledna tohoto roku, se hodně maminek dostalo do nezáviděníhodné situace. Nemají často na Sunar, ani na plíny. Česká správa sociálního zabezpečení totiž často nestíhá posílat dávky včas.

VÝZVA

Stalo se Vám něco podobného?

Dostali jste se kvůli tomu, že jste museli na nemocenskou či mateřskou čekat několik měsíců, do existenčních problémů?

Napište nám o tom na email: online@blesk.cz

A stejné je to i s nemocenskou. Dříve zaměstnanci větších firem dostávali nemocenskou ve své nejbližší výplatě rovnou od zaměstnavatele. Po změně zákona o nemocenském pojištění však na ni mají nárok až třicet dní po ukončení pracovní neschopnosti. Navíc o ni musí u místní správy sociálního zabezpečení zažádat jejich zaměstnavatel. I když však zaměstnavatel potřebné formuláře vyplní a odešle včas, peníze se na účtu často objeví až za několik týdnů, dokonce i měsíců.


Pomoc pro maminky na mateřské:

Všechny případy maminek prověříme. Požádal bych Vás o zaslání bližších informací (jméno maminky, její RČ nebo datum narození, zaměstnavatele). Všechny případy okamžitě prošetříme a zjednáme nápravu. A také se na základě prošetření budeme moci konkrétně k dané záležitosti vyjádřit.


S pozdravem Mgr. Kamil Vařeka (ředitel odboru komunikace a tiskový mluvčí)


ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Křížová 25, 225 08 Praha 5, Česká republika
tel.: +420 2 5706 2886
e-mail: kamil.vareka@cssz.cz
www.cssz.cz