Lahodné a jednoduché cheesecaky, které si zvládnete připravit doma
Čím překvapit náročné mlsouny? Lahodným cheesecakem! Nemusíte pro něj spěchat do cukrárny. Poradíme vám, jak si jej připravit doma. Nízký křupavý korpus a lahodná náplň jsou prostě nakažlivá kombinace. Tak s chutí do toho!
Třešňový cheesecake
Malinový cheescakeAutor: shutterstockDoba pečení: 2 hodiny
Budete potřebovat:
- 250 g máslových sušenek
- 120 g másla
- 600 g krémové ricotty
- 250 g zakysané smetany
- 250 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžičku citronové šťávy
- 3 vejce
- 1 žloutek
- 300 g třešní
- 2 vanilkové cukry
- ½ lžičky nastrouhané citronové kůry
Postup:
Sušenky rozdrťte a promíchejte je se změklým máslem. Pak je napěchujte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Korpus dejte do chladu a mezitím si připravte krém. Ricottu ušlehejte s cukrem, zakysanou smetanou, citronovou šťávou, vejci a žloutkem. Krém nalijte na sušenkový základ. Formu vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Po deseti minutách stáhněte teplotu na 110 °C a pečte dalších 20 minut. Pak troubu vypněte a dort nechte dojít. Po upečení dejte koláč do chladu a nechte ho uležet do druhého dne. Třešně vypeckujte, smíchejte s cukrem, citronovou kůrou, trochou vody a krátce povařte. Porce cheesecaku podávejte s třešňovou omáčkou.
Citronový cheesecake
Citronový cheescakeAutor: shutterstockDoba pečení: 1 hodinu
Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):
Na korpus:
- 200 g kakaových máslových sušenek
- 100 g másla
Na náplň:
- 750 g mascarpone
- 200 g zakysané smetany
- 300 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 2 žloutky
- 5 lžic hladké mouky
- šťávu z 1 citronu
- 2 lžíce levandulového sirupu
Na polevu:
- 3 vejce
- 2 lžíce moučkového cukru
- šťávu ze 2 citronů
- 2 lžíce másla
- čokoládové hoblinky
Postup:
Sušenky rozemelte a spolu s máslem z nich vytvořte hmotu. Pak ji napěchujte do kulaté dortové formy. Korpus pečte asi 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Mezitím dejte do mísy mascarpone, zakysanou smetanu, cukr, rozšlehaná vejce a žloutky, citronovou šťávu, mouku a sirup. Vše dobře promíchejte, aby vznikl hladký krém. Nalijte na korpus a připravte polevu. V horké vodní koupeli míchejte vejce, citronovou šťávu, cukr a máslo a míchejte, dokud směs nezhoustne. Koláč pečte nejdřív 15 minut při teplotě 180 °C a pak dalších 40 minut při teplotě 150 °C. Po upečení ho přelijte polevou a dozdobte čokoládovými hoblinkami.
Karamelový cheesecake
Karamelový cheescakeAutor: shutterstockDoba pečení: 1 hodinu
Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):
- 250 g karamelových sušenek
- 100 g másla
- 600 g sýra Philadelphia
- 3 vejce
- 2 lžíce irish creamu
- 2 lžičky solamylu
- 80 g cukru
Postup:
Sušenky rozdrťte, smíchejte je s máslem a směs rozprostřete na dno formy vyložené pečicím papírem. Sýr, cukr, vejce, likér a solamyl smíchejte v míse tak, aby vznikla hladká hmota. Nalijte ji na sušenkový korpus a formu dejte na hodinku do trouby předehřáté na 170 °C. Hotový cheesecake nechte vychladnout a pak ho nakrájejte.
Jahodový cheesecake
Jahodový cheescakeAutor: shutterstockDoba pečení: tuhne v chladu
Budete potřebovat (na 1 formu):
- 300 g máslových sušenek
- 150 g másla
- 150 ml smetany na vaření
- 150 ml smetany na šlehání
- 500 g smetanového sýra
- 120 g cukru
- 1 citron
- 300 g jahod
- jahody na zdobení
Postup:
Sušenky rozdrťte, spojte s máslem, vypracujte kompaktní hmotu a rozprostřete ji na dno dortové formy. Plátky želatiny namočte na pět minut do studené vody. Smetanu přiveďte k varu a sejměte z ohně. Želatinu vyndejte z vody, rozpusťte ji ve smetaně a nechte zchladnout. Mezitím smetanový sýr rozmíchejte s cukrem, kůrou z citronu a třemi lžícemi citronové šťávy. Pak vmíchejte smetanu se želatinou a rozmixované jahody. Smetanu ušlehejte dotuha a vmíchejte ji do krému. Vše pak nalijte na sušenkový základ. Vše zarovnejte a dejte na 4 hodiny do chladu. Pak nakrájejte a ozdobte jahodami.