Palačinky, jak je neznáte: Kefírové, tvarohové i pivní!
Palačinky jsou evergreenem české kuchyně. Zdomácněly u nás jak sladké, tak naslano a je jen málo strávníků, kteří jimi pohrdnou. Ale dopracovat se k dokonalé tenké palačince, to není zase tak snadné. Navíc si můžete vybrat z řady variant. Od klasické až po pivní nebo se semínky chia. Máme pro vás ověřené recepty, se kterými nemůžete udělat chybu.
Klasické palačinky
palačinkyAutor: Shutterstock.comDoba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Potřebujete (pro 4 osoby):
- 250 ml polotučného mléka
- 2 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru (pokud je děláte na slano, vynechte)
- špetka soli
- 140 g hladké mouky
- olej nebo máslo
Postup:
Mléko vyšlehejte s vejcem pomocí metličky. Přidejte cukr, sůl a ještě jednou vyšlehejte. Za stálého míchání přisypávejte mouku a zapracovávejte do těsta. Nakonec můžete přidat polévkovou lžíci rozpuštěného másla, aby se vám palačinky nepřipékaly. Pokud počítáte se slanou náplní, nepřidávejte do těsta cukr.
Pivní palačinky
Jaké palačinky máte nejraději?Autor: Shutterstock.comDoba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Potřebujete (pro 4 osoby):
- 1 vejce
- 1 hrst pažitky
- 150 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- 270 ml piva
- pepř
- sůl
Postup:
Mléko, pivo, vejce, špetku soli vyšleháme s hladkou moukou a přidáme sekanou pažitku. Z těsta smažíme tenké palačinky. Podáváme se slanými i sladkými náplněmi.
Kefírové palačinky
palačinkyAutor: shutterstock.comDoba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Potřebujete (pro 4 osoby):
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1 špetka soli
- 160 g hladké mouky
- 2 vejce
- 300 ml kefíru
Postup:
V kefíru rozšlehejte vejce, přidejte cukr, špetku soli a nakonec vmíchejte mouku. Ušlehejte řidší těsto bez hrudek. Na pánvi na oleji usmažte tenké palačinky.
Palačinky se semínky chia
Chia palačinkaAutor: Restaurace PodolkaDoba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Potřebujete (pro 4 osoby):
- 250 ml mléka
- 3 g soli
- 3 vejce
- 400 g hladké mouky
- 50 g másla
- semínka chia
Postup:
Do misky dejte mouku, vejce, máslo, med, sůl a ingredience smíchejte v husté těsto. Následně rozřeďte mlékem na lité těsto. Tím zajistíte, že těsto nebude mít hrudky. Na rozpálenou pánvičku dejte máslo, vhoďte hrst chia semínek a zalijte těstem. Opečte palačinku z obou stran do zlatova.
Palačinky z celozrnné mouky a pohankových vloček
Výborné plněné pivní palačinkyAutor: ShutterstockDoba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Potřebujete (pro 4 osoby):
- 1 vejce
- špetka soli
- 2 dl mléka
- 2 lžičky cukru
- 2 polévkové lžíce mouky celozrnné
- 2 polévkové lžíce pohankových vloček
- 3 polévkové lžíce mouky pšeničné polohrubé
Postup:
V mléce rozmícháme celozrnnou mouku, pohankové vločky, polohrubou mouku, vejce, sůl a cukr.Vytvořené těsto smažíme na pánvi s rozehřátým olejem do zlatova po obou stranách.
Palačinky z podmáslí
Rozinkové palačinkyAutor: archiv firemDoba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Potřebujete (pro 4 osoby):
- 1 polévková lžíce cukru krupice
- 1 vanilinový cukr
- 2 vejce
- 200 g hladké mouky
- 500 ml podmáslí
- 1 polévková lžíce oleje na smažení
Postup:
Ingredience na těsto smícháme dohromady. Našleháme metličkou, aby bylo nadýchané. Osmažíme palačinky na pánvi z obou stran.
Palačinky z tvarohového těsta
palačinkyAutor: shutterstock.comDoba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Potřebujete (pro 4 osoby):
- 600 ml mléka
- 100 g měkkého plnotučného tvarohu
- 100 g hladké mouky
- 3 vejce
- 1 polévková lžíce cukru moučka
- 1 polévková lžíce oleje
- sůl
Postup:
Smíchejte mléko a cukr s rozšlehanými vejci. Postupně přidávejte prolisovaný tvaroh, mouku a ušlehejte na hladké těsto, které nechte alespoň půl hodiny uležet. Na rozehřátém oleji smažte postupně palačinky.
A čím je naplnit? Inspirujete se našimi recepty: