Úterý 5. listopadu 2024
Svátek slaví Miriam, zítra Liběna
Oblačno 9°C

Palačinky, jak je neznáte: Kefírové, tvarohové i pivní!

  • Jaké palačinky máte nejraději?
    19. dubna 2015 | 06:00

    Palačinky jsou evergreenem české kuchyně. Zdomácněly u nás jak sladké, tak naslano a je jen málo strávníků, kteří jimi pohrdnou. Ale dopracovat se k dokonalé tenké palačince, to není zase tak snadné. Navíc si můžete vybrat z řady variant. Od klasické až po pivní nebo se semínky chia. Máme pro vás ověřené recepty, se kterými nemůžete udělat chybu.

  • Klasické palačinky

    palačinky
    Autor: Shutterstock.com

    Doba přípravy: 10 minut

     

    Doba vaření: 30 minut

     

    Potřebujete (pro 4 osoby):

     

    • 250 ml polotučného mléka
    • 2 vejce
    • 1 balíček vanilkového cukru (pokud je děláte na slano, vynechte)
    • špetka soli
    • 140 g hladké mouky
    • olej nebo máslo

     

    Postup:

     

    Mléko vyšlehejte s vejcem pomocí metličky. Přidejte cukr, sůl a ještě jednou vyšlehejte. Za stálého míchání přisypávejte mouku a zapracovávejte do těsta. Nakonec můžete přidat polévkovou lžíci rozpuštěného másla, aby se vám palačinky nepřipékaly. Pokud počítáte se slanou náplní, nepřidávejte do těsta cukr.

     

     

     

  • Pivní palačinky

     

    Jaké palačinky máte nejraději?
    Autor: Shutterstock.com

    Doba přípravy: 10 minut

     

    Doba vaření: 30 minut

     

    Potřebujete (pro 4 osoby):

     

    • 1 vejce
    • 1 hrst pažitky
    • 150 ml mléka
    • 200 g hladké mouky 
    • 270 ml piva
    • pepř 
    • sůl

     

     

     

    Postup:

     

    Mléko, pivo, vejce, špetku soli vyšleháme s hladkou moukou a přidáme sekanou pažitku. Z těsta smažíme tenké palačinky. Podáváme se slanými i sladkými náplněmi.

     

  • Kefírové palačinky

     

     

    palačinky
    Autor: shutterstock.com

     

    Doba přípravy: 10 minut

     

    Doba vaření: 30 minut

     

    Potřebujete (pro 4 osoby):

     

    • 2 polévkové lžíce cukru
    • 1 špetka soli
    • 160 g hladké mouky 
    • 2 vejce
    • 300 ml kefíru

     

    Postup:

     

    V kefíru rozšlehejte vejce, přidejte cukr, špetku soli a nakonec vmíchejte mouku. Ušlehejte řidší těsto bez hrudek. Na pánvi na oleji usmažte tenké palačinky.

     

  • Palačinky se semínky chia

     

    Chia palačinka
    Autor: Restaurace Podolka

    Doba přípravy: 10 minut

     

    Doba vaření: 30 minut

     

    Potřebujete (pro 4 osoby):

     

    • 250 ml mléka
    • 3 g soli 
    • 3 vejce
    • 400 g hladké mouky
    • 50 g másla
    • semínka chia

     

    Postup:

     

    Do misky dejte mouku, vejce, máslo, med, sůl a ingredience smíchejte v husté těsto. Následně rozřeďte mlékem na lité těsto. Tím zajistíte, že těsto nebude mít hrudky. Na rozpálenou pánvičku dejte máslo, vhoďte hrst chia semínek a zalijte těstem. Opečte palačinku z obou stran do zlatova.

     

  • Palačinky z celozrnné mouky a pohankových vloček

     

    Výborné plněné pivní palačinky
    Autor: Shutterstock

    Doba přípravy: 10 minut

     

    Doba vaření: 30 minut

     

    Potřebujete (pro 4 osoby):

     

    • 1 vejce
    • špetka soli
    • 2 dl mléka
    • 2 lžičky cukru
    • 2 polévkové lžíce mouky celozrnné
    • 2 polévkové lžíce pohankových vloček 
    • 3 polévkové lžíce mouky pšeničné polohrubé

     

    Postup:

     

    V mléce rozmícháme celozrnnou mouku, pohankové vločky, polohrubou mouku, vejce, sůl a cukr.Vytvořené těsto smažíme na pánvi s rozehřátým olejem do zlatova po obou stranách.

     

  • Palačinky z podmáslí

    Rozinkové palačinky
    Autor: archiv firem

    Doba přípravy: 10 minut

     

    Doba vaření: 30 minut

     

    Potřebujete (pro 4 osoby):

    • 1 polévková lžíce cukru krupice
    • 1 vanilinový cukr 
    • 2 vejce
    • 200 g hladké mouky
    • 500 ml podmáslí
    • 1 polévková lžíce oleje na smažení

     

     

    Postup:

    Ingredience na těsto smícháme dohromady. Našleháme metličkou, aby bylo nadýchané. Osmažíme palačinky na pánvi z obou stran.

  • Palačinky z tvarohového těsta

    palačinky
    Autor: shutterstock.com

    Doba přípravy: 10 minut

     

    Doba vaření: 30 minut

     

    Potřebujete (pro 4 osoby):

     

    • 600 ml mléka
    • 100 g měkkého plnotučného tvarohu
    • 100 g hladké mouky
    • 3 vejce
    • 1 polévková lžíce cukru moučka
    • 1 polévková lžíce oleje
    • sůl

    Postup:

    Smíchejte mléko a cukr s rozšlehanými vejci. Postupně přidávejte prolisovaný tvaroh, mouku a ušlehejte na hladké těsto, které nechte alespoň půl hodiny uležet. Na rozehřátém oleji smažte postupně palačinky.

     

    A čím je naplnit? Inspirujete se našimi recepty:

     

     

     

Autor: kok
Klíčová slova:  palačinky, recepty
Diskuse ke článku
.