Domácí pizza jako z restaurace: Naučte se křupavé těsto a obložte ho podle chuti
Jeden z nejoblíbenějších pokrmů, na kterém si můžete pochutnat ve fast foodech, pizzeriích nebo si ho snadno připravit doma. Variant je neomezeně, ale základem je vždy dobré těsto.
Základní těsto
Pizza těstoAutor: ShutterstockBudete potřebovat (na 2 pizzy):
- 500 g hladké mouky
- 30 cl vlažné vody
- 25 g droždí
- 2 lžičky soli
- 1 lžičku cukru
- špetku cukru
- 3 lžíce olivového oleje
Postup:Droždí rozdrobte, přidejte k němu 3 lžíce vlažné vody a špetku cukru. Nechte vzejít kvásek. Mouku nasypte do mísy, podél okrajů nasypte sůl a do středu vlijte droždí. Přidejte cukr, olej a pomalu přilévejte vodu. Vidličkou vše dobře promíchejte. Těsto zpracovávejte rukou 5 až 10 minut. Podle potřeby přidejte vodu nebo mouku. Těsto musí být hladké a vláčné. Pak z něho vytvarujte bochánek. Dejte ho do mísy, špičkou nože na horní stranu vyryjte kříž, potáhněte fólií nebo přikryjte vlhkou utěrkou. Těsto nechte 1 až 2 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak těsto rukou opět důkladně propracujte a rozložte na plech potřený olejem. Aby byla domácí pizza co nejlepší, nechte těsto pod utěrkou kynout dalších 30 minut.
Doba přípravy: 20 minut
Doba uležení: 2 hodiny
Doba pečení: 20 minutZákladní tomatová omáčka
Pizza tomátová omáčkaAutor: ShutterstockBudete potřebovat (pro 2 osoby):
- 400 g drcených rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- 5 lístků bazalky
- 1 lžíci sušeného oregana
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- sůl
Postup:V míse promíchejte rajčata, olivový olej, bazalku, oregano, česnek a sůl. Vše dobře promíchejte.
Doba přípravy: 10 minut
Margherita
pizza margheritaAutor: ShutterstockBudete potřebovat (na 2 pizzy):
- 1 dávku těsta na pizzu
- tomatovou náplň I
- 250 g mozzarelly
- 1 lžíci olivového oleje
- sůl
Postup:Těsto na pizzu rozložte na plech a nechte ho ještě kynout. Mezitím nakrájejte nebo natrhejte mozzarellu a nechte ji okapat. Tomatovou náplň rozetřete na těsto a pokapejte olivovým olejem. Pizzu dejte do trouby a pečte ji při teplotě 240 °C. Po 12 minutách přidejte mozzarellu. Pečte dalších 6 minut. Kůrka těsta se musí zabarvit dozlatova. Před podáváním dozdobte zbylými lístky bazalky.
Doba přípravy: 30 minutDoba pečení: 20 minut
Pizza s cibulí a ančovičkami
pizza s cibulí a ančovičkamiAutor: ShutterstockBudete potřebovat (na 1 pizzu):
- 1 dávku těsta na pizzu
- 1 dávku tomatové omáčky I
- 1 plechovku ančoviček
- 2 cibule
- hrst oliv
Postup:Těsto rozválejte na velikost plechu a nechte ještě chvíli kynout. Pak ho potřete rajčatovou omáčkou, poklaďte na kolečka nakrájenou cibulí, ančovičkami a olivami. Pizzu pečte 20 minut v troubě předehřáté na 220 °C.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minut
Pizza s lilkem
pizza s lilkemAutor: ShutterstockBudete potřebovat (na 2 pizzy):
- 1 dávku těsta na pizzu
- 1 dávku tomatové omáčky I
- 1 lilek
- parmezán
Postup:Těsto rozprostřete na plech a nechte chvíli kynout. Pak ho potřete rajčatovou omáčkou. Pizzu dejte péct do trouby na 10 minut. Pak přidejte na suché pánvi opečená kolečka lilku, posypte parmazánem a dopečte.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minut