Domácí pizza jako z restaurace: Naučte se křupavé těsto a obložte ho podle chuti | Pro ženy | Blesk.cz

Domácí pizza jako z restaurace: Naučte se křupavé těsto a obložte ho podle chuti

  • Pizzu milují všichni. Naučte se ji jako profík!
    22. března 2015 | 06:00

    Jeden z nejoblíbenějších pokrmů, na kterém si můžete pochutnat ve fast foodech, pizzeriích nebo si ho snadno připravit doma. Variant je neomezeně, ale základem je vždy dobré těsto.

  • Základní těsto



    Pizza těsto

    Budete potřebovat (na 2 pizzy):

    • 500 g hladké mouky
    • 30 cl vlažné vody
    • 25 g droždí
    • 2 lžičky soli
    • 1 lžičku cukru
    • špetku cukru
    • 3 lžíce olivového oleje


    Postup:

    Droždí rozdrobte, přidejte k němu 3 lžíce vlažné vody a špetku cukru. Nechte vzejít kvásek. Mouku nasypte do mísy, podél okrajů nasypte sůl a do středu vlijte droždí. Přidejte cukr, olej a pomalu přilévejte vodu. Vidličkou vše dobře promíchejte. Těsto zpracovávejte rukou 5 až 10 minut. Podle potřeby přidejte vodu nebo mouku. Těsto musí být hladké a vláčné. Pak z něho vytvarujte bochánek. Dejte ho do mísy, špičkou nože na horní stranu vyryjte kříž, potáhněte fólií nebo přikryjte vlhkou utěrkou. Těsto nechte 1 až 2 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak těsto rukou opět důkladně propracujte a rozložte na plech potřený olejem. Aby byla domácí pizza co nejlepší, nechte těsto pod utěrkou kynout dalších 30 minut.

    Doba přípravy: 20 minut
    Doba uležení: 2 hodiny
    Doba pečení: 20 minut

  • Základní tomatová omáčka



    Pizza tomátová omáčka

    Budete potřebovat (pro 2 osoby):

    • 400 g drcených rajčat
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 5 lístků bazalky
    • 1 lžíci sušeného oregana
    • 1 prolisovaný stroužek česneku
    • sůl


    Postup:

    V míse promíchejte rajčata, olivový olej, bazalku, oregano, česnek a sůl. Vše dobře promíchejte.

    Doba přípravy: 10 minut

  • Margherita



    pizza margherita

    Budete potřebovat (na 2 pizzy):

    • 1 dávku těsta na pizzu
    • tomatovou náplň I
    • 250 g mozzarelly
    • 1 lžíci olivového oleje
    • sůl


    Postup:

    Těsto na pizzu rozložte na plech a nechte ho ještě kynout. Mezitím nakrájejte nebo natrhejte mozzarellu a nechte ji okapat. Tomatovou náplň rozetřete na těsto a pokapejte olivovým olejem. Pizzu dejte do trouby a pečte ji při teplotě 240 °C. Po 12 minutách přidejte mozzarellu. Pečte dalších 6 minut. Kůrka těsta se musí zabarvit dozlatova. Před podáváním dozdobte zbylými lístky bazalky.


    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 20 minut


  • Pizza s cibulí a ančovičkami



    pizza s cibulí a ančovičkami

    Budete potřebovat (na 1 pizzu):

    • 1 dávku těsta na pizzu
    • 1 dávku tomatové omáčky I
    • 1 plechovku ančoviček
    • 2 cibule
    • hrst oliv


    Postup:

    Těsto rozválejte na velikost plechu a nechte ještě chvíli kynout. Pak ho potřete rajčatovou omáčkou, poklaďte na kolečka nakrájenou cibulí, ančovičkami a olivami. Pizzu pečte 20 minut v troubě předehřáté na 220 °C.

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 20 minut

  • Pizza s lilkem



    pizza s lilkem

    Budete potřebovat (na 2 pizzy):

    • 1 dávku těsta na pizzu
    • 1 dávku tomatové omáčky I
    • 1 lilek
    • parmezán


    Postup:

    Těsto rozprostřete na plech a nechte chvíli kynout. Pak ho potřete rajčatovou omáčkou. Pizzu dejte péct do trouby na 10 minut. Pak přidejte na suché pánvi opečená kolečka lilku, posypte parmazánem a dopečte.

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 20 minut




Autor: Erika Pilátová
Diskuse ke článku
.