Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Tradiční české omáčky skvělé jako od babičky

  • Česká klasika se neomrzí
    20. února 2015 | 06:00

    Česká klasika se neomrzí! Svíčková, koprovka, rajská a další skvělé omáčky jsou naším národním pokladem. Pokud nevíte, jak na ně, máme pro vás sedm vyzkoušených receptů podle našich babiček. Jediné, co potřebujete, jsou správné suroviny a čas. Poctivá česká omáčka totiž není žádná rychlovka!

  • Svíčková na smetaně



    Česká klasika se neomrzí
    Autor: archiv

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 700 g hovězího zadního masa nebo pravé svíčkové
    • 100 g slaniny
    • sůl
    • mletý pepř
    • 500 ml hovězího vývaru
    • 2 až 3 mrkve
    • 2 cibule
    • 1 celer
    • 2 kořenové petržele
    • 100 g cukru krupice
    • 10 g celého černého pepře
    • 10 g nového koření
    • 2 až 3 bobkové listy
    • 50 g másla
    • 50 g hladké mouky
    • snítku tymiánu
    • 1 citron
    • olej
    • ocet
    • 200 ml smetany ke šlehání

    Postup:

    Nejdříve si připravte maso. Omyjte ho, osušte a prošpikujte na proužky nakrájenou slaninou, lehce osolte a opepřete. Čerstvou kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky. Smíchejte ji ve velkém kastrolu s kořením a přidejte asi 3 lžíce oleje. Maso přidejte k připravené zelenině a nechte minimálně 24 hodin marinovat. Pak maso vyjměte a zprudka ho orestujte na rozpáleném oleji za všech stran, aby se zatáhlo. Pak maso vyjměte a na stejném oleji orestujte připravenou zeleninu společně s kůrou z poloviny citronu. Když je zelenina osmahnutá, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Přilijte hovězí vývar, do kastrolu vraťte orestované maso a duste asi 2 hodiny. Pak maso vyjměte a do vývaru se zeleninou zašlehejte rozpuštěné máslo smíchané s moukou. Za stálého míchání nechte zhoustnout a dochuťte solí, cukrem, citronovou šťávou a převařeným octem. Vařte asi 30 minut. Pak přidejte smetanu, krátce povařte a (omáčku) se zeleninou přeceďte. Nakonec přes cedník propasírujte zeleninu, vraťte ji do (omáčky) a ještě chvíli povařte.

    Doba přípravy: 20 minut
    Doba marinování: 24 hodin
    Doba vaření: 3 hodiny

  • Koprová omáčka



    Koprová omáčka
    Autor: archiv

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 500 ml hovězího vývaru
    • 200 ml mléka
    • 200 ml smetany na vaření
    • 50 g cukru krystal
    • 100 ml octa
    • 150 g másla
    • 100 g hladké mouky
    • sůl
    • čerstvě mletý pepř
    • 1 až 2 svazky kopru

    Postup:

    V kastrolu nechte rozpustit máslo a orestujte na něm mouku dozlatova. Zalijte hovězím vývarem, přidejte ocet a cukr. Osolte, opepřete a povařte asi 20 minut. Pak přidejte do hrnce nasekaný kopr (pokud nemáte čerstvý, můžete použít sterilovaný). Krátce provařte a nakonec zjemněte (omáčku) smetanou smíchanou s mlékem. Už dále nevařte. Podávejte s hovězím masem a houskovým knedlíkem.

    Tip: Ke koprové omáčce se skvěle hodí loupaná plec vařená s divokým kořením a kořenovou zeleninou.

    Doba přípravy: 10 minut
    Doba vaření: 35 minut

  • Rajská omáčka



    Rajská omáčka
    Autor: archiv

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 300 g rajčatového protlaku
    • 500 ml hovězího vývaru
    • 100 g hladké mouky
    • 100 g cukru krystal
    • 150 g sádla
    • 10 g bobkového listu
    • 10 g celého černého pepře
    • 10 g nového koření
    • 1/2 lžičky mleté skořice
    • 50 g soli
    • 2 velké cibule

    Postup:

    Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpalte sádlo a cibuli na něm orestujte dozlatova. Přidejte krystalový cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat. Přilijte rajčatový protlak a ještě společně restujte. Omáčka musí mít tmavě červenou barvu. Pak zaprašte hladkou moukou a zalijte hovězím vývarem. Do hrnce přihoďte bobkový list, nové koření, celý pepř a přidejte mletou skořici. Povařte asi 30 minut. Pak omáčku přeceďte a dochuťte solí, pepřem a cukrem. Můžete ji i trochu zjemnit smetanou, záleží na vaší chuti.

    Tip: K rajské omáčce se nejlépe hodí zadní hovězí maso. Použít můžete i hovězí přední bez kosti. Nejrychleji ho připravíte v papiňáku.

    Doba přípravy: 10 minut
    Doba vaření: 45 minut

  • Houbová omáčka



    Houbová omáčka
    Autor: archiv

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 100 g cibule
    • 250 g hub
    • 150 g másla
    • 3 až 4 lžíce hladké mouky
    • 400 ml smetany na vaření
    • 500 ml hovězího vývaru
    • 100 g sádla
    • sůl, mletý pepř a celý kmín

    Postup:

    Ve větším kastrolu zpěňte na sádle cibuli nakrájenou na kostičky. K orestované cibuli přidejte pokrájené houby (pokud použijete sušené, předem je namočte a vyždímejte), společně osmažte a podlijte hovězím vývarem. Krátce povařte, zahustěte jíškou (buď instantní, nebo z másla a hladké mouky) a vařte ještě asi 15 minut. Nakonec omáčku dochuťte solí a mletým bílým pepřem a zjemněte smetanou. Podávejte s houskovým či špekovým knedlíkem nebo s rýží.

    Tip: Do omáčky přidejte ještě lžičku houbového koření.

    Doba přípravy: 10 minut

    Doba vaření: 30 minut

  • Hovězí guláš



    Hovězí guláš
    Autor: archiv

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 500 g hovězího masa na guláš
    • 3 cibule
    • 4 stroužky česneku
    • 50 g sádla
    • 4 lžíce hladké mouky
    • drcený kmín
    • sladkou mletou papriku
    • 1 až 2 lžičky majoránky
    • sůl a mletý černý pepř

    Postup:

    Hovězí maso očistěte a nakrájejte na stejně velké kostky. Na rozpáleném sádle osmahněte ve větším hrnci najemno nasekanou cibuli dorůžova. Pak přidejte nakrájené maso a orestujte ho ze všech stran. Přisypejte mletou papriku, sůl, kmín, mletý pepř a podlijte trochou studené vody. Vodu postupně přilévejte a duste maso do poloměkka, dokud nepustí šťávu. Když je poloměkké, přidejte ještě vodu podle potřeby, sušenou majoránku a nadrobno nasekaný česnek. Duste pod pokličkou, dokud není maso úplně měkké.

    Doba přípravy: 20 minut

    Doba vaření: 60 až 70 minut



  • Zajíc na smetaně



    Zaječí stehna
    Autor: archiv


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 1 naporcovaného zajíce
    • 150 g slaniny, nakrájené na klínky
    • 1 lžíci slunečnicového oleje
    • sůl a čerstvě mletý pepř

    na omáčku:

    • 350 g kořenové zeleniny, pokrájené na kostičky
    • 1 cibuli, nakrájenou na kostičky
    • 1 lžíci cukru krupice
    • 1/2 lžíce plnotučné hořčice
    • 2 lžíce estragonového octa
    • 200 ml suchého bílého vína
    • čerstvě mletý pepř, tymián a divoké koření
    • 300 ml vývaru
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 100 g slaniny, pokrájené na kostičky
    • 2 dobře omyté citrony
    • nakládané brusinky k podávání

    Postup:

    Maso odblaňte, prošpikujte slaninou, osolte, opepřete a zprudka opečte na oleji. Vyjměte a dejte stranou. Na výpeku orestujte kořenovou zeleninu, pak přidejte cibuli, cukr a hořčici a dále restujte. Zalijte octem a vínem, přidejte tymián, divoké koření a dvě až tři kolečka citronu. Vlijte vývar, přiveďte k varu a vložte opečené porce zajíce. Zakryté duste na mírném ohni asi hodinu a půl až dvě, až jde maso od kosti. Vyjměte ho, přilijte smetanu a omáčku dochuťte pepřem a citronovou šťávou. Na kostičky pokrájenou slaninu nechte zesklovatět (neškvařte, kastrol stáhněte z ohně), přidejte na kostičky pokrájený citron a nechte trochu prohřát. Na to přes jemné síto propasírujte zeleninový základ. Znovu přiveďte k varu a vsypejte citronovou kůru. Podávejte se špekovým nebo houskovým knedlíkem a brusinkami.

    Doba přípravy: 25 minut

    Doba vaření: 2,5 hodiny


  • Hovězí líčka na paprice



    Hovězí líčka na paprice
    Autor: archiv

    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    • 1 kg hovězích líček
    • 2 nadrobno nasekané cibule
    • 1 lžičku rajského protlaku
    • 1 lžičku paprikového protlaku
    • 1 lžíci mleté sladké papriky
    • špetku pálivé mleté papriky
    • 500 ml hovězího vývaru
    • 2 stroužky česneku
    • sádlo nebo hovězí lůj
    • sůl a čerstvě mletý pepř

    na špecle:

    • 200 g hladké mouky
    • 2 vejce
    • 50 g másla
    • sůl a špetku muškátového oříšku

    na máslovou zeleninu:

    • 2 mrkve
    • 1 celer
    • 1 kořenovou petržel
    • 2 šalotky
    • 1 lžíci másla
    • cukr, sůl a citronovou šťávu

    Postup:

    Maso opláchněte. Cibuli zpěňte na sádle nebo na hovězím loji. Přidejte rajský a paprikový protlak a mletou papriku. Promíchejte, zalijte vývarem, osolte a přidejte rozetřený česnek. Líčka osolte, opepřete a vcelku zprudka opečte také na sádle nebo loji a vložte je do připraveného základu. Duste přiklopené asi dvě hodiny na mírném plameni nebo v troubě předehřáté na 150 stupňů Celsia. Když jsou měkká, vyjměte je, šťávu dobře provařte, zredukujte a propasírujte. Připravte špecle. Do mísy prosejte mouku, osolte ji a okořeňte. Přidejte vejce a asi 125 ml vody. Smíchejte na řidší těsto a přes haluškové síto propasírujte do vroucí osolené vody. Promíchejte, aby se špecle nepřichytily ke dnu, a vařte asi 5 minut, až vyplavou na povrch. Sceďte je, propláchněte vodou a na pánvi promíchejte s rozpuštěným máslem. Jako přílohu si připravte máslovou zeleninu. Tu připravíte tak, že kořenovou zeleninu pokrájenou na nudličky a nasekanou šalotku orestujete na rozpuštěném másle. Lehce oslaďte, osolte a opékejte asi 3 minuty. Dochuťte citronovou šťávou. Maso pokrájené na plátky podávejte se špeclemi a zeleninou, přelité omáčkou.

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba vaření: 2,5 hodiny

Autor: Simona Procházková
Diskuse ke článku
.