Božské řízky: Klasika, která překvapí
K obědu, k večeři, jen tak, do krabičky na výlet – řízek je fenomén, hodí se ke každé příležitosti a chutná skvěle. Nahoře křupavý, uvnitř křehký, prostě neodolatelný...
Řízky v jogurtu
řízek v jogurtuAutor: ShutterstockDoba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 15 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):- 4 kuřecí řízky
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- 1 bílý řecký jogurt
- 1 lžíci nasekaných bylinek
- sůl, pepř
Postup:Kuřecí řízky naklepejte a dejte do mísy. V jiné misce smíchejte jogurt, prolisované stroužky česneku, bylinky, sůl a pepř. Směs přidejte k masu, dobře promíchejte a nechte uležet, nejlépe do druhého dne. Pak maso opečte na pánvi na oleji. Podávejte s opečenými bramborami a zeleninovým salátem.
S mandlemi
řízek v mandlíchAutor: ShutterstockDoba přípravy: 25 minut
Doba smažení: 15 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):- 4 kuřecí prsní nebo stehenní řízky
- hladkou mouku
- 2 vejce
- strouhanku
- 150 g mletých mandlí
- sůl
Postup:Maso naklepejte a osolte, strouhanku smíchejte s mandlemi. Strouhanka bude výborná i s nahrubo nadrcenými lískovými oříšky. Pak maso obalte jako klasické řízky. Nejdřív v mouce, pak v mléce a nakonec ve strouhance s mandlemi. Řízky smažte na středním ohni z obou stran dozlatova, pak je pokládejte na ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk.
V pivním těstíčku
kuře v pivním těstíčkuAutor: ShutterstockDoba přípravy: 20 minut
Doba smažení: 15 minutBudete potřebovat (pro 4 osoby):
- 4 vepřové řízky
- 2 vejce
- 70 ml piva
- hladkou mouku
- 1 stroužek česneku
- sůl
- olej na smažení
Postup:Maso naklepejte a osolte. Pak ho potřete prolisovaným stroužkem česneku a nechte chvilku uležet. V misce rozšlehejte vejce, osolte a zašlehejte mouku. Postupně přidávejte pivo. Dobře promíchejte, mělo by vzniknout řidší a hladké těstíčko. Maso v něm obalte z obou stran a ihned smažte dozlatova. Hotové řízky nechte okapat na ubrousku.
S citronovou kůrou
řízek, citronAutor: ShutterstockDoba přípravy: 30 minut
Doba smažení: 15 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):- 4 kuřecí řízky
- 2 lžíce kremžské hořčice
- 2 vejce
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce kuřecího vývaru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíci citronové kůry
- sůl
- strouhanku
- olej na smažení
Postup:V misce prošlehejte hořčici, prolisovaný česnek a vejce. Naklepané a osolené maso namáčejte ve směsi. Pak ho obalte ve strouhance smíchané s citronovou kůrou a smažte na oleji z obou stran dozlatova. Hotové řízky dejte stranou. Do jiné pánve pak dejte trochu oleje, vývar, citronovou šťávu, plátky citronu a povařte, dokud nevznikne lesklá šťáva. Tou pak hotové řízky přelijte. Do šťávy před dohotovením můžete přidat nasekanou petrželku.
S kukuřičnými lupínky
řízek v cornflakesAutor: ShutterstockDoba přípravy: 30 minut
Doba smažení: 10 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):- 4 kuřecí řízky
- hladkou mouku
- 200 g kukuřičných lupínků
- 2 vejce
- sůl, pepř
- olej na smažení
Postup:Maso naklepejte a nakrájejte na menší řízečky, které pak osolte a opepřete. Lupínky nasypte do sáčku a válečkem na těsto je rozdrťte. Maso obalte v hladké mouce, ve vejci a pak ve strouhance z lupínků. Řízky smažte na rozpáleném oleji. Hotové je dávejte na ubrousek, aby se z nich odsál přebytečný tuk.