Božské řízky: Klasika, která překvapí | Pro ženy | Blesk.cz

Božské řízky: Klasika, která překvapí

  • I řízek se dá vylepšit!
    17. ledna 2015 | 06:00

    K obědu, k večeři, jen tak, do krabičky na výlet – řízek je fenomén, hodí se ke každé příležitosti a chutná skvěle. Nahoře křupavý, uvnitř křehký, prostě neodolatelný...

  • Řízky v jogurtu



    řízek v jogurtu

    Doba přípravy: 20 minut
    Doba pečení: 15 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 4 kuřecí řízky
    • 3 stroužky prolisovaného česneku
    • 1 bílý řecký jogurt
    • 1 lžíci nasekaných bylinek
    • sůl, pepř


    Postup:

    Kuřecí řízky naklepejte a dejte do mísy. V jiné misce smíchejte jogurt, prolisované stroužky česneku, bylinky, sůl a pepř. Směs přidejte k masu, dobře promíchejte a nechte uležet, nejlépe do druhého dne. Pak maso opečte na pánvi na oleji. Podávejte s opečenými bramborami a zeleninovým salátem.


  • S mandlemi



    řízek v mandlích

    Doba přípravy: 25 minut
    Doba smažení: 15 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 4 kuřecí prsní nebo stehenní řízky
    • hladkou mouku
    • 2 vejce
    • strouhanku
    • 150 g mletých mandlí
    • sůl


    Postup:

    Maso naklepejte a osolte, strouhanku smíchejte s mandlemi. Strouhanka bude výborná i s nahrubo nadrcenými lískovými oříšky. Pak maso obalte jako klasické řízky. Nejdřív v mouce, pak v mléce a nakonec ve strouhance s mandlemi. Řízky smažte na středním ohni z obou stran dozlatova, pak je pokládejte na ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk.


  • V pivním těstíčku



    kuře v pivním těstíčku


    Doba přípravy: 20 minut
    Doba smažení: 15 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 4 vepřové řízky
    • 2 vejce
    • 70 ml piva
    • hladkou mouku
    • 1 stroužek česneku
    • sůl
    • olej na smažení


    Postup:

    Maso naklepejte a osolte. Pak ho potřete prolisovaným stroužkem česneku a nechte chvilku uležet. V misce rozšlehejte vejce, osolte a zašlehejte mouku. Postupně přidávejte pivo. Dobře promíchejte, mělo by vzniknout řidší a hladké těstíčko. Maso v něm obalte z obou stran a ihned smažte dozlatova. Hotové řízky nechte okapat na ubrousku.


  • S citronovou kůrou



    řízek, citron

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba smažení: 15 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 4 kuřecí řízky
    • 2 lžíce kremžské hořčice
    • 2 vejce
    • 1 stroužek česneku
    • 3 lžíce kuřecího vývaru
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 1 lžíci citronové kůry
    • sůl
    • strouhanku
    • olej na smažení


    Postup:

    V misce prošlehejte hořčici, prolisovaný česnek a vejce. Naklepané a osolené maso namáčejte ve směsi. Pak ho obalte ve strouhance smíchané s citronovou kůrou a smažte na oleji z obou stran dozlatova. Hotové řízky dejte stranou. Do jiné pánve pak dejte trochu oleje, vývar, citronovou šťávu, plátky citronu a povařte, dokud nevznikne lesklá šťáva. Tou pak hotové řízky přelijte. Do šťávy před dohotovením můžete přidat nasekanou petrželku.

  • S kukuřičnými lupínky



    řízek v cornflakes

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba smažení: 10 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 4 kuřecí řízky
    • hladkou mouku
    • 200 g kukuřičných lupínků
    • 2 vejce
    • sůl, pepř
    • olej na smažení


    Postup:

    Maso naklepejte a nakrájejte na menší řízečky, které pak osolte a opepřete. Lupínky nasypte do sáčku a válečkem na těsto je rozdrťte. Maso obalte v hladké mouce, ve vejci a pak ve strouhance z lupínků. Řízky smažte na rozpáleném oleji. Hotové je dávejte na ubrousek, aby se z nich odsál přebytečný tuk.




Autor: Erika Pilátová/kok
Klíčová slova: řízky, kuřecí, kuřecí maso
Diskuse ke článku
.