Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fantastické houbové recepty: Zkuste třeba hříbkový pekáček!

  • Právě vrcholí houbová sezóna. Inspirujte se, co vše dobrého z toho můžete uvařit!
    16. srpna 2014 | 06:00

    Je jich plný les, tak se tam hned vydejte a nevracejte se bez košíku plného hřibů, masáků nebo lišek. Doma z nich pak připravíte neuvěřitelné dobroty, od klasické bramboračky, přes hovězí na houbách, až po houby v těstíčku, například. Tak směre do lesa a provoňte kuchyň vůní hub!

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • celé klobouky hub (bedly, masáky, žampiony)
    • 2 stroužky česneku
    • sůl, drcený kmín
    • olej

    NA TĚSTÍČKO:

    • 2 vejce
    • 5 lžic piva
    • 5 lžic hladké mouky
    • sůl
    • strouhanku
    • olej na smažení

    Postup:

    Trochu oleje promíchejte se solí, kmínem, prolisovaným česnekem a směsí potřete očištěné hlavičky hub. V misce smíchejte vejce, pivo, sůl a hladkou mouku. Houby obalujte v těstíčku, pak ve strouhance a smažte je v rozpáleném oleji dozlatova. Pak je nechte okapat na ubrousku, aby se odsál přebytečný tuk.

    Houby obalované v těstíčku
    Autor: Shutterstock.com
  • Závin z listového těsta

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    Závin z listového těsta s houbami.
    Autor: Shutterstock.com

    • 1 balení chlazeného listového těsta
    • misku hub
    • kousek prorostlého uzeného masa
    • 1 stroužek česneku
    • 1 lžíci nasekané petrželky
    • vejce na potření
    • sůl, pepř, kmín

    Postup:

    Do pánve dejte olej a na kostičky nakrájené uzené. Krátce opečte a pak přidejte na plátky nakrájené houby. Opékejte, dokud se neodpaří veškerá tekutina. Přidejte prolisovaný stroužek česneku, petrželku, osolte, opepřete, okmínujte a směs nechte vychladnout. Pak ji rozetřete na plát listového těsta, zaviňte a okraje k sobě pevně přimáčkněte. Potřete vejcem, posypejte kmínem a dejte do trouby předehřáté na 190 °C. Pečte asi 30 minut.

  • Závin z listového těsta

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    Houbové recepty.
    Autor: Shutterstock.com

    • 1 misku hlaviček z hříbků
    • 1 hrnek nastrouhaného sýra (eidam, gouda)
    • 1 rohlík
    • 1 lžíci dijonské hořčice
    • hrst nasekané petrželky
    • 4 snítky tymiánu
    • sůl, pepř
    • strouhanku
    • 1 lžíci másla
    • olej
    • podle potřeby mléko

    Postup:

    Hlavičky hub opečte na oleji. Rohlík namočte v mléce, rozmačkejte ho a smíchejte s bylinkami, hořčicí, solí a pepřem. Menší pekáček vymažte máslem a na dno rozetřete polovinu nádivky. Poskládejte na ni hlavičky hub, navrstvěte polovinou sýra, potřete zbylou nádivkou a posypejte strouhankou a nakonec sýrem. Celé pak ještě poklaďte kousky másla a dejte péct asi na 40 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

  • Hříbkový pekáček

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    Houby recept
    Autor: Profimedia.cz

    •  1 šálek sušených hub
    • 2 šálky vody
    • 3 rohlíky
    • 2 šálky smetany
    • 3 vejce
    • 3 stroužky česneku
    • 1 cibuli
    • 4 lžíce dětské krupičky
    • sůl, pepř

    Postup:

    Houby předem namočte. Pak je sceďte, nakrájejte a ve stejné vodě, ve které se máčely, je uvařte doměkka. Přidejte k nim na kousky nakrájené rohlíky, smetanu, rozšlehaná vejce, prolisované stroužky česneku, nasekanou cibuli a dětskou krupičku. Směs dobře promíchejte, osolte a opepřete. Vše pak nalijte do máslem vymazané zapékací misky a pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

  • Kamenický hubník

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 1 světlou bagetu
    • 250 g čerstvých hub
    • 2 stroužky česneku
    • 1 lžíci nasekaných bylinek
    • špetku mletého kmínu
    • sůl, pepř
    • 1 lžíci másla

    Postup:

    Houby očistěte, nakrájejte a opečte na másle. Když trochu změknou, přidejte kmín, osolte je a opepřete. Opékejte, dokud se neodpaří veškerá tekutina. Nakonec do pánve přidejte lístky tymiánu. Bagetu nakrájejte na plátky a opečte ji na suché pánvi. Každý plátek poklaďte houbovou směsí a podávejte.

    Toasty s houbami
    Autor: Profimedia.cz

Autor: pil
Diskuse ke článku
.