Fantastické houbové recepty: Zkuste třeba hříbkový pekáček!
Je jich plný les, tak se tam hned vydejte a nevracejte se bez košíku plného hřibů, masáků nebo lišek. Doma z nich pak připravíte neuvěřitelné dobroty, od klasické bramboračky, přes hovězí na houbách, až po houby v těstíčku, například. Tak směre do lesa a provoňte kuchyň vůní hub!
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- celé klobouky hub (bedly, masáky, žampiony)
- 2 stroužky česneku
- sůl, drcený kmín
- olej
NA TĚSTÍČKO:
- 2 vejce
- 5 lžic piva
- 5 lžic hladké mouky
- sůl
- strouhanku
- olej na smažení
Postup:
Trochu oleje promíchejte se solí, kmínem, prolisovaným česnekem a směsí potřete očištěné hlavičky hub. V misce smíchejte vejce, pivo, sůl a hladkou mouku. Houby obalujte v těstíčku, pak ve strouhance a smažte je v rozpáleném oleji dozlatova. Pak je nechte okapat na ubrousku, aby se odsál přebytečný tuk.
Houby obalované v těstíčkuAutor: Shutterstock.comZávin z listového těsta
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
Závin z listového těsta s houbami.Autor: Shutterstock.com- 1 balení chlazeného listového těsta
- misku hub
- kousek prorostlého uzeného masa
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíci nasekané petrželky
- vejce na potření
- sůl, pepř, kmín
Postup:
Do pánve dejte olej a na kostičky nakrájené uzené. Krátce opečte a pak přidejte na plátky nakrájené houby. Opékejte, dokud se neodpaří veškerá tekutina. Přidejte prolisovaný stroužek česneku, petrželku, osolte, opepřete, okmínujte a směs nechte vychladnout. Pak ji rozetřete na plát listového těsta, zaviňte a okraje k sobě pevně přimáčkněte. Potřete vejcem, posypejte kmínem a dejte do trouby předehřáté na 190 °C. Pečte asi 30 minut.
Závin z listového těsta
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
Houbové recepty.Autor: Shutterstock.com- 1 misku hlaviček z hříbků
- 1 hrnek nastrouhaného sýra (eidam, gouda)
- 1 rohlík
- 1 lžíci dijonské hořčice
- hrst nasekané petrželky
- 4 snítky tymiánu
- sůl, pepř
- strouhanku
- 1 lžíci másla
- olej
- podle potřeby mléko
Postup:
Hlavičky hub opečte na oleji. Rohlík namočte v mléce, rozmačkejte ho a smíchejte s bylinkami, hořčicí, solí a pepřem. Menší pekáček vymažte máslem a na dno rozetřete polovinu nádivky. Poskládejte na ni hlavičky hub, navrstvěte polovinou sýra, potřete zbylou nádivkou a posypejte strouhankou a nakonec sýrem. Celé pak ještě poklaďte kousky másla a dejte péct asi na 40 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
Hříbkový pekáček
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
Houby receptAutor: Profimedia.cz- 1 šálek sušených hub
- 2 šálky vody
- 3 rohlíky
- 2 šálky smetany
- 3 vejce
- 3 stroužky česneku
- 1 cibuli
- 4 lžíce dětské krupičky
- sůl, pepř
Postup:
Houby předem namočte. Pak je sceďte, nakrájejte a ve stejné vodě, ve které se máčely, je uvařte doměkka. Přidejte k nim na kousky nakrájené rohlíky, smetanu, rozšlehaná vejce, prolisované stroužky česneku, nasekanou cibuli a dětskou krupičku. Směs dobře promíchejte, osolte a opepřete. Vše pak nalijte do máslem vymazané zapékací misky a pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Kamenický hubník
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 1 světlou bagetu
- 250 g čerstvých hub
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci nasekaných bylinek
- špetku mletého kmínu
- sůl, pepř
- 1 lžíci másla
Postup:
Houby očistěte, nakrájejte a opečte na másle. Když trochu změknou, přidejte kmín, osolte je a opepřete. Opékejte, dokud se neodpaří veškerá tekutina. Nakonec do pánve přidejte lístky tymiánu. Bagetu nakrájejte na plátky a opečte ji na suché pánvi. Každý plátek poklaďte houbovou směsí a podávejte.
Toasty s houbamiAutor: Profimedia.cz