V hlavní roli čerstvý hrášek: Vyzkoušejte z něj třeba risotto! | Pro ženy | Blesk.cz

V hlavní roli čerstvý hrášek: Vyzkoušejte z něj třeba risotto!

  • Zelený hrášek
    21. června 2014 | 06:00

    S čerstvým hráškem se v tomto ročním obdobím téměř roztrhl pytel, tak co si z něj uvařit chutnou polévku, pyré, nebo rizoto? Navíc tyto zelené kuličky jsou velmi zdravé. Obsahují v sobě vitamín C, beta karoten, železo, draslík a vlákninu, takže si nejen pochutnáte, ale navíc uděláte i něco pro své zdraví.

  • Jednoduchá hrášková polévka

    Budete potřebovat:
    Rychlé recepty

    • 3 lžíce oleje na smažení 
    • 1 špetka muškátového oříšku
    • 1 lžička soli
    • 350 g čerstvého hrášku
    • 6 snítek petržele
    • 3 lžičky polévkového koření
    • 1 brambora
    • 1 zeleninový bujon
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 1 stroužek česneku
    • 1 lžička podravky
    • 1/2 cibule
    • 0,7 l vody

    Postup:

    1. Opereme, očistíme a oloupeme cibuli, mrkev, česnek a petržel. Všechny tyto ingredience nakrájíme nadrobno. 

    2. Do hrnce nalejeme trochu oleje a osmažíme připravenou zeleninu. Za stálého míéchání přidáme hladkou mouku. Po jejím zahuštění přidáme hrášek a vše promícháme. Následně přidáme vodu, zeleninový bujon, sůl, podravku, polévkové koření a muškátový oříšek. 

    3. Deset minut vaříme bez pokličky a poté důkladně rozmixujeme. Následně vaříme dalších deset minut.

    Tip: K polévce se výborně hodí kousek osmaženého pečiva, které na kostičky do polévky zamícháme.

  • Hráškové pyré

    Budete potřebovat:
    hrášek

    • 400 g hrášku
    • 1 malý svazek máty
    • olivový olej
    • 50 g čerstvého sýru pecorino
    • šťáva z jednoho citrónu
    • černý pepř
    • sůl
    • 1 stroužek česneku
    • 2 ks mozzarely
    • Pečivo

    Postup:

    1. Hrášek s mátou dejte do kastrolu a zalijte 100 ml vody. Vařte doměkka. Slejte vodu a směs přesuňte do misky. Osolte a rozmačtejte vše vidličkou. Případně lze i rozmixovat. Ovšem doporučujeme připravit ručně. 

    2. Do směsi přidejte pár lžic olivového oleje, nastrouhaný sýr pecorino a asi 3/4 citronové šťávy. Vše smíchejte. Pokud bude směs moc tuhá, přilijte olivový olej. Osolte a opepřete. 

    3. Pečivo nakrájejte na krajíčky o osmahněte na pánvi. Ty pak pomažte hráškovým pyrém a nahoru položte nakrájenou mozzarelu. 

  • Těstoviny s hráškem

    Budete potřebovat:
    špagety s hráškem

    • těstoviny dle vlastního výběru, ideálně však špagety
    • 1 plátek másla
    • 1 cibule šarlotka
    • 2 malé naběračky vyloupaného hrášku
    • 1 malá naběračka mléka
    • 1 lžíce strouhaného parmezánu
    • 100 g ricotty
    • 2 kolečka mortaely
    • špetka strouhané citronové kůry
    • citronová šťáva
    • pepř
    • čerstvé lístky bazalky

    Postup:

    1. V pránci rozpusíme máslo a necháme ho zpěnit. Přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme ji dozlatova. Přidáme hrášek a zalijeme mlékem. 

    2. Necháme hrášek podusit a mezitím si dáme vařit těstoviny. 

    3. Když je hrášek měkký a omáčka lehce zhoustne, přidáme trochu pepře a nadrobno připravenou riccotu. Přimícháme parmezán, pro lepší chuť můžeme nastrouhat trochu citronové kůry.

    3. V pánvi promícháme uvařené špagety s hráškem a odstavíme z plotny. Vše důkladně promícháme. Přidáme hrst nadrobno nakrájených lístků bazalky a posypeme mortadellou nakrájenou na nudličky. Vše promícháme. 

  • Rizoto s hráškem, chřestem a bylinkami

    Budete potřebovat:
    rizoto s chřestem a hráškem

    • 40 g másla
    • 1 větší cibule šarlotka
    • 200 g rýže na rizoto
    • 100 ml bílého vína
    • 3/4 l zeleninového vývaru
    • 300 g chřestu
    • 300 g hrášku
    • opravdu velká hrst bylinek
    • kůra z jednoho citrónu
    • 50 g nastrouhaného parmezánu
    • sůl a pepř

    Postup:

    1. V pánci rozpustíme máslo a orestujeme šarlotku. Když cibule změkne, přidáme rýži a dobře promícháme.

    2. K rýži přilijeme víno a pár minut necháme vstřebat. Když je většina tekutin téměř absorbována, přilijeme naběračku vývaru. Za občasného míchání necháme tekutinu opět absorbovat. Poté přidáme další sběračku. Opět počkáme, až se tekutina téměř absorbuje a takto to opakujeme, dokud rýže neabsorbuje všechnu tekutinu.

    3. Přidáme chřest, osolíme a opepříme. Přibližně po deseti minutách, až bude chřest hotový, přidáme hrášek. Podle potřeby ještě podléváme, ale jen lehce, aby finální rizoto mělo krémovou konzistenci.  

    4. Když je hrášek a chřest tak akorát dle vaší chuti a rýže už nemá pevné jádro, odstavte z plotny. 

    5. Přidejte zbývající ingredience. Tedy bilinky, citrónovou kůru, sýr a zbytek másla, dobře promíchejte. Před servírováním nechte pár minut uležet.

  • Dušený hrášek na smetaně

    Budete potřebovat: 
    Hrášek se smetanou

    • 300 g hrášku
    • sůl, pepř
    • 2 lžíce medu
    • jíška
    • 250 ml smetany

    Postup:

    1. Hrášek nasypeme do hrnce a zalejeme vodou, osolíme a vaříme asi patnáct minut. Poté zahuštíme jíškou.

    2. Chvíli povaříme a přidáme smetanu. Osladíme medem a ještě chvíli povaříme.

    3. Dochutíme dle vlastních potřeb

    Hrášek lze podávat jako hlavní jídlo, nebo jako přílohu k masu.

Autor: maš
Diskuse ke článku
.