Květy bezu: Čtyři nejlepší recepty na sirup i řízky
Právě teď je období, kdy kvete černý bez a vy byste si jej rozhodně neměly nechat ujít. Jeho kulinární možnosti jsou totiž mnohem větší, než byste čekali. Snadno si z nich připravíte oběd, zákusek i něco na zapití. A jistě oceníte i jeho přirozeně léčivé vlastnosti.
- Na litr sirupu budete potřebovat:
Bezový sirup
Bezový sirupAutor: shutterstock.com- 10 velkých květů černého bezu (ne zcela rozkvetlých, bez oschlých okvětních lístků)
- 1 omytý, na plátky nakrájený bio citron
- 750g cukru krupice
- 3 lžičky kyseliny citronové
Postup:
Bezové květy opatrně propláchněte čistou studenou vodou tak, aby se z nich nevymyl pyl. Právě ten v sobě totiž ukrývá nejen léčivé vlastnosti bezu, ale také jeho skvělou chuť. Nechte je důkladně okapat, zastřihněte stonky a vložte je do vyvařené zavařovací sklenice, společně s omytými plátky citronů.
Převařte a nechte vychladnout litr vody a zalijte jimi bezové květy a citrony. Přikryjte plátnem a nechte stát zhruba 24 hodin v chladnější a tmavé místnosti.
Přeceďte přes jemné plátno nebo gázu do vyvařené nádoby. Poté všechnu šťávu z květů v plátýnku ještě vymačkejte a do získaného nálevu přidejte cukr a kyselinu citronovou a míchejte do úplného rozpuštění.
Bezový sirup přelijte do vyvařené, uzavíratelné skleněné nádoby a uložte v chladničce. Takto připravený sirup vám v lednici vydrží zhruba 7-10 dnů. Pokud byste jeho trvanlivost chtěli prodloužit, můžete jej zamrazit, nebo sterilovat v zavařovacích sklenicích.
- Na 4 porce budete potřebovat:
Kosmatice (smažené bezové květy)
Kosmatice - bezové květy smažené v těstíčkuAutor: shutterstock.com- 1/2 litru mléka
- 4 vejce
- špetku soli
- asi 240g hladké mouky
- slunečnicový olej
- květy černého bezu
Postup:
Vejce rozšlehejte společně s mlékem a solí a postupně do nich za stálého šlehání přidávejte mouku, dokud nevznikne těstíčko, které konzistencí připomíná těsto na palačinky.
Bezové květy opatrně propláchněte čistou studenou vodou tak, aby se z nich nevymyl pyl. Právě ten v sobě totiž ukrývá nejen léčivé vlastnosti bezu, ale také jeho skvělou chuť. Nechte je důkladně okapat. Poté je chytněte za stonej a namáčejte do připraveného těstíčka.
V těstíčku namočené květy držte za stonej a přeneste je do pánve s rozpáleným olejem. Chvíli je smažte z jedné strany a mezi tím stopky nůžkami odstřihněte. Nyní kosmatice otočte a smažte ještě chvíli z druhé strany.
Po usmažení je přeneste na talíř a kuchyňskými utěrkami z nich odsajte přebytečný olej. Podávejte s novými bramborami, nebo samostatně, s jogurtovým dipem.
Tip: Kosmatice můžete připravit i nasladko. Stačí, když do těstíčka přidáte dvě lžíce medu nebo cukru a po usmažení je ještě horké obalíte v moučkovém cukru smíchaném se skořicí.
- Na dort o průměru 18cm budete potřebovat:
Bezovo-limetkový cheesecake
Bezovo-limetový cheesecakeAutor: shutterstock.com- balíček máslových sušenek
- 90g másla
- 30g cukru
- 360g čerstvého smetanového sýra (typu Lučina, Philadelphia apod.)
- 160ml smetany na šlehání
- 1 limetku
- kůru z 1 bio citronu
- 2 lžíce bezového sirupu
Postup:
Rozdrobte sušenky najemno pomocí plastového sáčku a válečku na těsto, nebo je namelte v kuchyňském robotu na konzistenci hrubé strouhanky. Máslo rozpusťte a smíchejte se sušenkami a cukrem. Směs rozprostřete na dno dortové formy, upěchujte, přikryjte potravinovou fólií a dejte do lednice ztuhnout
Mezi tím si omyjte citron a nastrouhejte si z něj kůru. Smíchejte ji se sýrem, šťávou z limety a vyšlehejte dohladka. Poté opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu a bezový sirup.
Smetanovou směs uhlaďte na ztuhlý korpus a dejte alespoň na 3 hodiny vychladit. Před podáváním cheesecake ozdobte nastrouhanou kůrou z limetky.
- Na 4 poháry budete potřebovat:
Pohár s bezem a jahodami
Jahody se šlehačkou, piškoty a bezovými květyAutor: shutterstock.com- 500g čerstvých jahod
- 50ml bezového sirupu
- 300 dětských piškotů
- 250ml smetany ke šlehání
- 200g zakysané smetany
- bezové květy na ozdobení
Postup:
Očištěné jahody nakrájejte na plátky, dejte do mísy a přelijte na ně 4 lžíce bezového sirupu. Piškoty překrojte na čtvrtiny a dejte na dno poháru a přelijte přes ně zbývající bezový sirup. Na piškoty dejte vrstvu jahod.
Vyšlehejte smetanu a opatrně do ní zamíchejte zakysanou smetanu. Naklaďte ji na jahody a dejte do lednice vychladit - nejméně na 30 minut, ale ideálně přes noc. Podávejte posypané bezovými kvítky.