Sobota 23. listopadu 2024
Svátek slaví Klement, zítra Emílie
Polojasno 3°C

Květy bezu: Čtyři nejlepší recepty na sirup i řízky

  • Připravte si z květů černého bezu skutečné delikatesy
    10. června 2014 | 16:45

    Právě teď je období, kdy kvete černý bez a vy byste si jej rozhodně neměly nechat ujít. Jeho kulinární možnosti jsou totiž mnohem větší, než byste čekali. Snadno si z nich připravíte oběd, zákusek i něco na zapití. A jistě oceníte i jeho přirozeně léčivé vlastnosti.

  • Bezový sirup

    Na litr sirupu budete potřebovat:
    Bezový sirup
    Autor: shutterstock.com

     

    • 10 velkých květů černého bezu (ne zcela rozkvetlých, bez oschlých okvětních lístků)
    • 1 omytý, na plátky nakrájený bio citron
    • 750g cukru krupice
    • 3 lžičky kyseliny citronové

     

    Postup:

     

    Bezové květy opatrně propláchněte čistou studenou vodou tak, aby se z nich nevymyl pyl. Právě ten v sobě totiž ukrývá nejen léčivé vlastnosti bezu, ale také jeho skvělou chuť.  Nechte je důkladně okapat, zastřihněte stonky a vložte je do vyvařené zavařovací sklenice, společně s omytými plátky citronů.

     

    Převařte a nechte vychladnout litr vody a zalijte jimi bezové květy a citrony. Přikryjte plátnem a nechte stát zhruba 24 hodin v chladnější a tmavé místnosti.

     

    Přeceďte přes jemné plátno nebo gázu do vyvařené nádoby. Poté všechnu šťávu z květů v plátýnku ještě vymačkejte a do získaného nálevu přidejte cukr a kyselinu citronovou a míchejte do úplného rozpuštění.

     

    Bezový sirup přelijte do vyvařené, uzavíratelné skleněné nádoby a uložte v chladničce. Takto připravený sirup vám v lednici vydrží zhruba 7-10 dnů. Pokud byste jeho trvanlivost chtěli prodloužit, můžete jej zamrazit, nebo sterilovat v zavařovacích sklenicích.

  • Kosmatice (smažené bezové květy)

    Na 4 porce budete potřebovat:
    Kosmatice - bezové květy smažené v těstíčku
    Autor: shutterstock.com

     

    • 1/2 litru mléka
    • 4 vejce
    • špetku soli
    • asi 240g hladké mouky
    • slunečnicový olej
    • květy černého bezu

     

    Postup:

     

    Vejce rozšlehejte společně s mlékem a solí a postupně do nich za stálého šlehání přidávejte mouku, dokud nevznikne těstíčko, které konzistencí připomíná těsto na palačinky.

     

    Bezové květy opatrně propláchněte čistou studenou vodou tak, aby se z nich nevymyl pyl. Právě ten v sobě totiž ukrývá nejen léčivé vlastnosti bezu, ale také jeho skvělou chuť.  Nechte je důkladně okapat. Poté je chytněte za stonej a namáčejte do připraveného těstíčka.

     

    V těstíčku namočené květy držte za stonej a přeneste je do pánve s rozpáleným olejem. Chvíli je smažte z jedné strany a mezi tím stopky nůžkami odstřihněte. Nyní kosmatice otočte a smažte ještě chvíli z druhé strany.

     

    Po usmažení je přeneste na talíř a kuchyňskými utěrkami z nich odsajte přebytečný olej. Podávejte s novými bramborami, nebo samostatně, s jogurtovým dipem.

     

    Tip: Kosmatice můžete připravit i nasladko. Stačí, když do těstíčka přidáte dvě lžíce medu nebo cukru a po usmažení je ještě horké obalíte v moučkovém cukru smíchaném se skořicí.

  • Bezovo-limetkový cheesecake

    Na dort o průměru 18cm budete potřebovat:
    Bezovo-limetový cheesecake
    Autor: shutterstock.com

     

    • balíček máslových sušenek
    • 90g másla
    • 30g cukru
    • 360g čerstvého smetanového sýra (typu Lučina, Philadelphia apod.)
    • 160ml smetany na šlehání
    • 1 limetku
    • kůru z 1 bio citronu
    • 2 lžíce bezového sirupu

     

    Postup:

     

    Rozdrobte sušenky najemno pomocí plastového sáčku a válečku na těsto, nebo je namelte v kuchyňském robotu na konzistenci hrubé strouhanky. Máslo rozpusťte a smíchejte se sušenkami a cukrem. Směs rozprostřete na dno dortové formy, upěchujte, přikryjte potravinovou fólií a dejte do lednice ztuhnout

     

    Mezi tím si omyjte citron a nastrouhejte si z něj kůru. Smíchejte ji se sýrem, šťávou z limety a vyšlehejte dohladka. Poté opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu a bezový sirup.

     

    Smetanovou směs uhlaďte na ztuhlý korpus a dejte alespoň na 3 hodiny vychladit. Před podáváním cheesecake ozdobte nastrouhanou kůrou z limetky.

  • Pohár s bezem a jahodami

    Na 4 poháry budete potřebovat:
    Jahody se šlehačkou, piškoty a bezovými květy
    Autor: shutterstock.com

     

    • 500g čerstvých jahod
    • 50ml bezového sirupu
    • 300 dětských piškotů
    • 250ml smetany ke šlehání
    • 200g zakysané smetany
    • bezové květy na ozdobení

     

    Postup:

     

    Očištěné jahody nakrájejte na plátky, dejte do mísy a přelijte na ně 4 lžíce bezového sirupu. Piškoty překrojte na čtvrtiny a dejte na dno poháru a přelijte přes ně zbývající bezový sirup. Na piškoty dejte vrstvu jahod.

    Vyšlehejte smetanu a opatrně do ní zamíchejte zakysanou smetanu. Naklaďte ji na jahody a dejte do lednice vychladit - nejméně na 30 minut, ale ideálně přes noc. Podávejte posypané bezovými kvítky.

Autor: Brigita Zemen
Diskuse ke článku
.