8 netradičních zálivek do zeleninových, ovocných i těstovinových salátů
Chcete mít dokonalý chuťový zážitek i z těch nejobyčejnějších listů salátu? Založte svůj kulinární úspěch na skvělých zálivkách.
Hořčično-bylinková
SalátAutor: Shutterstock.comIngredience
1 šalotka
100 ml zeleninového vývaru
3 lžíce vinného octa
2 lžíce dijonské hořčice
sůl
pepř
100 ml olivového oleje
4 lžíce nasekaných bylinek
Postup: Vývar smíchejte s octem, hořčicí, a olejem, přidejte na jemno nasekanou šalotku, osolte a opepřete. Nakonec do zálivky přidejte bylinky a nechte ji hodinku stát.
S jablečnou šťávou
SalátAutor: Shutterstock.comIngredience
400 ml jablečné šťávy
2 lžíce jablečného octa
1 lžíci medu
4 lžíce mandlového oleje
1 lžíci mletých mandlí
sůl
pepř
Postup: Jablečnou šťávu krátce povařte a do horké tekutiny přimíchejte ocet, med, olej a mandle. Nakonec osolte a opepřete.
Jogurtový s podmáslím
SalátAutor: Shutterstock.comIngredience
150 g jogurtu
100 ml podmáslí
1 lžíci hořčice
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíci nasekaného kopru
sůl
pepře
Postup: V misce ušlehejte jogurt, podmáslí, hořčici a citronovou šťávu. Přidejte nasekaný kopr, cukr a podle chuti osolte a opepřete.
Jahodovo-mátová
SalátAutor: Shutterstock.comIngredience
250 g jahod
1 lžíci medu
1 lžíci malinového octa
2 lžíce ořechového oleje
2 lžíce lístků máty
sůl
zelený pepř
Postup: Jahody rozmačkejte na pyré, vmíchejte do nich med, olej a ocet. Podle chuti osolte, opepřete a nakonec přidejte nasekané lístky máty.
Hořčičná s petrželkou
SalátAutor: Shutterstock.comIngredience
2 lžíce ostré hořčice
2 lžíce vinného octa
2 lžíce cukru
80 ml ořechového oleje
1 malý svazek nasekané petrželky
sůl
pepř
Postup: Hořčici ušlehejte s octem a cukrem. Vmíchejte olej, nasekanou petrželku a nakonec zálivku osolte a opepřete.
Citronovo-smetanová
SalátAutor: Shutterstock.comIngredience
1 citron
75 ml smetany
50 g přírodního jogurtu
2 lžíce cukru
sůl
Postup: Z citronu vymačkejte šťávu a smíchejte ji s jogurtem, smetanou, špetkou soli a cukrem. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
Tomatová
SalátAutor: Shutterstock.comIngredience
3 rajčata
1 lžíci rajčatového protlaku
3 lžíce červeného vinného octa
4 lžíce olivového oleje
1 lžičku nasekaného oregana
2 lžičky cukru
2 snítky bazalky
sůl
pepř
Postup: Rajčata zbavte slupky, semínek a nakrájejte je na kousky. Pak je rozmixujte spolu s octem, cukrem, olejem a rajčatovým protlakem. Bylinky nasekejte, přidejte k zálivce a podle chuti osolte a opepřete.
Pesto zálivka
SalátAutor: Shutterstock.comIngredience
2 lžíce piniových oříšků
1 lžičku citronové kůry
1 lžíci citronové šťávy
2 stroužky prolisovaného česneku
4 lžíce nasekaných bylinek
80 ml olivového oleje
2 lžíce strouhaného parmazánu
sůl
pepř
Postup: Piniové oříšky opečte na suché pánvi. Pak je spolu s česnekem a bylinkami rozmixujte. Přidejte olivový olej tak, aby směs získala krémovou konzistenci a vmíchejte citronovou kůru společně se šťávou. Nakonec přidejte parmazán a podle chuti osolte a opepřete.