Neděle 24. listopadu 2024
Svátek slaví Emílie, zítra Kateřina
Oblačno, déšť se sněhem 5°C

Den dětí: Upečte jim duhové buchtičky a veselé muffiny

  • 31. května 2014 | 06:00

    Recepty, které budou lahodit nejen svojí chutí, ale i vzhledem. Kombinace, které snad žádné dítě neodolá. Pokud nevíte, jaké sladké překvapení připravit své ratolesti, zkuste třeba duhové buchtičky, banánové potěšení, anebo třeba klasiku zmrzlinový pohár. Ovšem v zábavné formě! 

     

  • Duhové buchtičky

    Budete potřebovat:

    • 250 g změklého másla
    • 2 lžíce tvarohu
    • 180 g cukru krupice
    • 500 g hladké mouky 5 velkých vajec
    • 250 ml mléka
    • potravinářská barviva (stačí červená, žlutá a modrá)
    • špetka soli

     

    Duhová buchtička potěší nejen svou chutí, ale i vzhledem.
    Autor: shutterstock

    Postup: 

    1.Máslo utřete s cukrem a tvarohem do světlé pěny. Potom jednotlivě přimíchejte vejce. 

    2. Mouku smíchejte s kypřícím práškem, solí a střídavě ji s mlékem přidávejte do vaječno - máslové směsy. Po smíchání musí vzniknout hutné těsto. To rozdělte do šesti misek a každou z nich obarvete. (Oranžovou barvu získáte smícháním žluté a červené, zelenou smícháním modré a žluté a fialovou po sloučení modré a červené.)

    3.Těsto pak vlijte do formy postupně dle barev vždy od prostředka. První bude fialová, následuje modrá, zelená, žlutá, oranžová a červená.

    4. Pečete při 180 °C přibližně hodinu.

  • Jahodové řezy

    Budete potřebovat:

    • 250 g čerstvých jahod
    • 400 g zakysané smetany
    • 70 g moučkového cukru
    • 1 balíček vanilkového cukru cukru
    • 1 balíček želatinového stužovače
    • 100 ml vody
    • piškoty

    Postup:

    Jahodový dort
    Autor: shutterstock

    1. Nejprve nakrájíme tři větší jahody na plátky. Zbytek porkájíme na menší kousky. Zakysanou smetanu, cukr a vanilkový cukr smícháme a přimícháme jahody. Připravíme želatinu dle návodu na obale a vmícháme do jahodového krému.

    2. Do formy vyskládáme nakrájené plátky jahod a zalijeme jahodovým krémem. Nahoru položíme piškoty a dáme do lednice na hodinu ztuhnout. Před podáváním vyklopíme a nakrájíme. Uchovávejte v ledničce.

  • Veselé čokoládové muffiny

    Budete potřebovat:

    • 250 g hladké mouky
    • 85 g másla
    • 25 g kakaa
    • 285 ml zakysané smetany
    • 2 lžičky prášku do pečiva
    • 85 - 100 g nasekané mléčné čokolády
    • 85 - 100 g nasekané čokolády na vaření
    • 85 - 100 g nasekané bílé čokolády
    • 1/2 lžičky jedlé sody
    • 2 vejce
    • 85 g cukru krupice
    • čokoláda na polevu, lentilky a posyp dle libosti

    Postup:

    Čokoládové muffiny můžete ozdobit chcete.
    Autor: shutterstock

    1. Připravte si dvě mísy. Do jedné smíchejte mouku, sodu, kakao, čokoládu a prášek do pečiva. V druhé míse vyšlehejte vejce se smetanou, cukrem a máslem.

    2. Oboje promíchejte a vlejte do formiček na muffiny.

    3. Nechte muffiny péct přibližně 20 minut při 180 - 200 °C, dokud nenaběhnou. Poté je nechte cca 15 minut vychladnout.

    4. Po vychladnutí muffinů rozehřejte hořkou čokoládu. Poté muffiny zpoloviny natřete rozehřátou čokoládou, posypte zdobením a nechte zatuhnout.

     

     

  • Zmrzlinová včelička

    Budete potřebovat:

    • vanilkovou nebo banánovou zmrzlinu
    • oplatky na zmrzlinové poháry
    • čokoládové tyčinky
    • lentilky
    • čokoládový topping
      Ze zmrzliny můžete vykouzlit nejrůznější zvířátka.
      Autor: shutterstock

    Postup:

    1. Na talíři udělejte čtyři kopečky v šikmé řadě.

    2. Na první kopeček naarnžujte z lentilek očička a z čokoládových tyčinek udělejte tykadélka. Mezi třetí a čtvrtý kopeček zapíchněte oplatky jako křídla a nakonec udělejte proužky čokoládovým toppingem.

    Tip. S trochou fantazie lze ze zmrzliny a pár doplňků vykouzlit spoustu jiných zvířátek.

  • Banány na klacku v čokoládě

    Budete potřebovat:

    Banány namočené v čokoládě děti rozhodně ocení.
    Autor: shutterstock

    • Banán
    • Čokoládu na vaření
    • Posyp
    • Tyčku na banán

    Postup:

    1. Rozpustíme čokoládu a rozkrojíme banán v půlce. Na uřízlém konci do něj zapíchneme tyčku, na které bude banán držet. Druhou stranou namočíme banán do čokolády a ozdobíme sypáním. Necháme čokoládu zatuhnout a podáváme.

  • Autor: maš
    Diskuse ke článku
    .